Смекни!
smekni.com

Штучні нейронні мережі (стр. 4 из 4)

Традиційні штучні нейронні мережі виявилися не в змозі розв'язати проблему стабільності-пластичності. Дуже часто навчання новому образу знищує або змінює результати попереднього навчання. В деяких випадках це не істотно. Якщо є тільки фіксований набір повчальних векторів, вони можуть пред'являтися при навчанні циклічно. У мережах із зворотним розповсюдженням, наприклад, навчальні вектори подаються на вхід мережі послідовно до тих пір, поки мережа не навчиться всьому вхідному набору. Якщо, проте, повністю навчена мережа повинна запам'ятати новий повчальний вектор, він може змінити вагу настільки, що потрібно повне перенавчання мережі.

У реальній ситуації мережа піддаватиметься діям, що постійно змінюються; вона може ніколи не побачити один і той же навчальний вектор двічі. При таких обставинах мережа часто не навчатиметься; вона безперервно змінюватиме свою вагу, не досягаючи задовільних результатів.

Більш того, в роботі є приклади мережі, в якій тільки чотири повчальні вектори, що пред'являються циклічно, примушують ваги мережі змінюватися безперервно, ніколи не сходячись. Така нестабільність є одним з головних чинників, що примусили Гроссберга і його співробітників досліджувати радикально відмінні конфігурації. Адаптивна резонансна теорія (APT) є одним з результатів дослідження цієї проблеми.

Мережею APT є векторний класифікатор. Вхідний вектор класифікується залежно від того, на якій з множини образів, раніше запам'ятованих, він схожий. Своє класифікаційне рішення мережа APT виражає у формі збудження одного з нейронів шару, що розпізнає. Якщо вхідний вектор не відповідає жодному з образів, що запам'ятовані, то створюється нова категорія. Якщо визначено, що вхідний вектор схожий на один із запам’ятованих векторів (для певного критерію схожості), то запам’ятований вектор буде змінюватиметься під впливом нового вхідного вектора так, щоб стати більш схожим на цей вхідний вектор.

Таким чином розв'язується дилема стабільності-пластичності. Новий образ може створювати додаткові класифікаційні категорії, проте новий вхідний образ не може примусити змінитися існуючу пам'ять.