Смекни!
smekni.com

Автоматизація процесу обліку (стр. 2 из 5)


2 Розробка проекту Бази Даних „Репозиторій програмного забезпечення”

2.1 Розробка концептуальної моделі Бази Даних „ Репозиторій програмного забезпечення” (ER-Діаграма).

Виходячи з наведеної функціональної моделі бази даних репозиторія програмного забезпечення, розробимо концептуальну модель, представлену ER-діаграмою (Рисунок 3).

2.2 Розробка специфікації програмних модулів

Програмні модулі будуть розроблені в середовищі MySQL та наведені у додатках (Див. Додаток 1) у вигляді SQL-кодів, а також конструкторів форм, запитів, звітів, таблиць реалізованих, у вигляді html-сторінок, мовою php .

Специфікація програмних модулів має наступну структуру (Таблиця 2):

Таблиця 2 – Специфікація програмних модулів

Рівень модуля Назва модуля Опис модуля
0 Головна форма Меню програми, пункти якого є окремими кнопками та показують основні можливості програми. Вхідними даними є операція, яку необхідно здійснити.
1 Додати/видалити дистрибутив Дає можливість зареєструвати новий дистрибутив/видалити існуючий, шляхом введення даних. Вхідні дані: назва дистрибутива, версія, ftp-адреса вихідних файлів
1 Додати/видалити автора Дає можливість зареєструвати/видалити автора шляхом введення наступних даних: ім”я автора, по-батькові, прізвище, email-адреса автора
1 Додати/видалити ПЗ Дає можливість зареєструвати/видалити програмне забезпечення шляхом введення наступних даних: назва, версія, дата створення, дистрибутив, автор, ліцензія,ftp-адреса вихідних файлів
1 Пошук ПЗ за датою Виводить усе програмне забезпечення створене в період між початковою і кінцевою датою. Вхідні дані: початкова і кінцева дати. Вихідні дані: назва ПЗ, версія, дата, ліцензія, ftp-адреса, автор, дистрибутив
1 Пошук ПЗ за автором Виводить усе програмне забезпечення створене заданим автором. Вхідні дані: імя та прізвише автора. Вихідні дані: назва ПЗ, версія, дата, ліцензія, ftp-адреса, автор, email-адреса автора
1 Пошук ПЗ за назвою Виводить усе програмне забезпечення з заданою назвою. Вхідні дані: назва ПЗ. Вихідні дані: назва ПЗ, версія, дата, ліцензія, ftp-адреса, автор, дистрибутив, ftp-адреса дистрибутива
1 Пошук автора Виводить усе програмне забезпечення створене заданим автором. Вхідні дані: прізвише автора. Вихідні дані: ім”я автора, по-батькові, прізвище, email-адреса автора

2.3 Розробка логічної моделі бази даних “Репозиторый ПЗ”

На основі концептуальної моделі розробимо логічну модель даних.

В окремі таблиці віднесемо такі сутності як Автор, Дистрибутив, ПЗ. (Модель даних подана на рисунку 6.) У кожній таблиці слід вписати атрибути, які будуть характерні для даної сутності. Кожен атрибут має свій тип, який визначається типом даних, який зберігатиметься у базі даних.Також вкажемо, яким ключем є кожен атрибут. Атрибути, які організують зв”язок між таблицями, є зовнішніми ключами (FK). Кожна сутність повинна мати ключ, який використовується для пошуку – PK – первинний ключ, якщо атрибут є альтернативою для пошуку, то він є альтернативним ключом (AK). Якщо за даним атрибутом можна впорядкувати інформацію, то цей атрибут є індексним ключом.

ПЗ

Розробник

ПЗ


Дистрибутив



Рисунок 4 – Логічна модель бази даних «Репозиторій ПЗ».

2.4 Розробка алгоритмів і графічних інтерфейсів програмних модулів

Алгоритм програми являє собою блок вибору дії та виклик відповідної підпрограми. Нижче наведено блок-схему алгоритма програми.

Рисунок 5 – Блок-схема основного алгоритма програми ( головна форма)

Рисунок 6 – Алгоритм підпрограми Додати/видалити дистрибутив

Рисунок 7 – Алгоритм підпрограми Додати/видалити автора

Рисунок 8 – Алгоритм підпрограми Додати/видалити ПЗ

Рисунок 9 – Алгоритм підпрограми Пошук ПЗ з а датою

Рисунок 10 – Алгоритм підпрограми Пошук ПЗ за назвою

Рисунок 11 – Алгоритм підпрограми Пошук ПЗ за автором

Програма складається з двох частин:

бази даних, яку обслуговує сервер MySQL;

клієнтської частини, яка надає графічний інтерфейс, реалізованої в вигляді html форм, що обробляються php.

Клієнту надаються привілегії на пошук та модифікацію даних але не схем бази даних.

Кожному запиту відповідає окрема форма, яка складається з таблиць, полів введення та кнопок. Після натискання кнопки дані з полів ведення передаються php-обробнику. Який, в свою чергу, реалізує запит до бази даних та виводить результати.

Після відкриття має з’являтися меню. За допомогою нього можна буде обрати необхідну операцію, а саме, Додати/видалити дистрибутив, Додати/видалити автора, Додати/видалити ПЗ, Пошук ПЗ за датою, Пошук ПЗ за автором, Пошук ПЗ за назвою, Пошук автора, Звіт. Вище перелічені операції можна обрати за допомогою натискання відповідних кнопок в меню.

Якщо натиснути кнопку “Додати/видалити дистрибутив”, відкриється форма, в якій необхідно буде заповнити наступні поля: Назва, Версія, ftp-адреса. Можна переглянути наявні дистрибутиви та видалити необхідні, вибравши їх та натиснувши кнопку “Видалити дистрибутив”. З кожної підпорядкованої форми перехід до головного меню здійснюється натисканням на посилання “Повернутися на головну сторінку”Аналогічно можна додавати інформацію про нового автора, натиснувши кнопку “Додати/видалити автора” в головному меню. З’явиться форма реєстрації нового автора, до якої треба буде занести ім”я, по-батькові, та прізвише автора, його email-адресу. Також можна переглянути наявних авторів та видалити необхідні, вибравши їх та натиснувши кнопку “Видалити автора”. Для реєстрації програмного забезпечення потрібно буде натиснути на кнопку «Додати/видалити ПЗ» в головному меню, відкриється форма «Додати/видалити ПЗ», до якої необхідно буде занести назву, версію, дату створення, ліцензію та ftp-адресу вихідних файлів програми. Також потрібно обрати автора та дистрибутив із вже наявних у базі даних. Також можна переглянути наявне програмне забезпечення та видалити необхідне, вибравши його та натиснувши кнопку “Видалити ПЗ”.

Ряд форм, які реалізують пошук даних побудовані у вигляді полів введення параметрів пошуку та кнопки “Пошук”. Результати пошуку повертаються у вигляді таблиці.

2.5 Розробка фізичної моделі бази даних «Репозиторій ПЗ»

На основі логічної моделі створюємо фізичну модель. Назви таблиць, полів таблиць, а також зв’язки між таблицями в фізичній і логічній моделі повністю співпадають. В таблиці 3 реалізована фізична модель. Пректна частина реалізована в середовищі MySQL.


Таблиця 3 – фізична модель БД репозиторію програмного забезпечення

Ім’я фізичної моделі Тип Формат поля Ключ в ЛМ Індек-сація Обов. поле
Розробник
Номер розробника Лічильник Довге ціле PK IK1 Так
Прізвище Текстовий 20 IK2 Так
Ім’я Текстовий 20 IK2 Так
Побатькові Текстовий 20 IK2 Так
Адреса елктронної пошти Текстовий 50 Ні
ПЗ
Назва ПЗ Текстовий 20 PK IK1 Так
Версія ПЗ Текстовий 10 PK IK1 Так
Номер розробника Числовий Довге ціле FK1 Так
Номер дистрибутива Числовий Довге ціле FK2 Ні
Дата випуску Дата/час Короткий формат дати Ні
Ліцензія Текстовий 20 Так
ftp-адреса вихідних файлів ПЗ Текстовий 50 AK Так
Дистрибутив
Назва Текстовий 20 AK1 IK2 Так
Версія Текстовый 20 AК1 IK2 Так
Номер дистрибутиву Лічилькик Довге ціле PK IK1 Так
ftp-адреса вихідних файлів Текстовий 50 AK2 Так

На основі побудованої логічної моделі даних репозиторію побудуємо фізичну модель в середовищі MySQL. Створимо таблиці “ПЗ”, “Дистрибутив”, “Розробник” .