Смекни!
smekni.com

Сучасні технології виведення інформації. Технології Computer to film, Computer to plate, Compute (стр. 2 из 4)

Повторюваність при записі фотоформ одного комплекту (4, 6 або 8 кольороподілених фотоформ лицевого та зворотнього боку задрукову-ваного аркуша) визначає можливості насвітлювача для друкування високоякісних повнокольорових зображень.

Як джерело світла використовують лазери декількох видів:

• інфрачервоний діодний лазер (довжина хвилі — 780 нм);

• лазерна діодна матриця (780 нм);

• червоний діодний лазер (680 нм);

• гелій-неоновий лазер (630 нм);

• аргон-іоновий лазер (488 нм).

Вид джерела світла визначає основні якісні показники насвітлювача та можливість використання того чи іншого чутливого матеріалу. Зокрема, лазер з меншою довжиною хвилі забезпечує кращу контрастність, постійність оптичної густини фотоформ, вищу чіткість растрової точки й вищу роздільну здатність запису. Таким чином, насвітлювачі з гелій-неоновим та аргон-іоновим лазером забезпечують вишу якість фотоформ порівняно з інфрачервоними лазерами, але воднораз є дорожчими. На вибір насвітлювача суттєво впливають формат і швидкість виводу фотоформ, які визначають продуктивність і вартість устаткування. Залежно від цих параметрів ціни на однотипні за всіма іншими характеристиками насвітлювачі можуть відрізнятись у два та більше разів.

До розміщення насвітлювачів висувається ряд вимог, дотримання яких забезпечить стабільність і необхідний рівень якості отримуваних фотоформ:

1) розміщення ділянки насвітлювачів рекомендується проектувати в приміщенні зі штучним, а не природним освітленням;

2) розташовувати насвітлювач потрібно на нерухомій чи вібраційно-захищеній основі;

3) необхідно забезпечити стабільні мікрокліматичні умови (температуру та вологість повітря).

Обробка проекспонованої в насвітлювачі плівки може відбуватись:

• у кюветах («вручну»);

• в окремо розміщеній проявлювальній машині (off-line);

• у проявлювальній машині, що з'єднана в лінію з насвітлювачем (on-line).

При ручній обробці ніколи не досягають тих високих і стабільних результатів, які забезпечує машинне проявлення. Тому яри виготовленні середню та великоформатних (у т.ч. повноформатних) фотоформ, особливо растрованих та кольороподілених, слід використовувати обробку в проявлювальній машині. До того ж, якщо в приміщенні складно чи дорого забезпечити стабільні умови мікроклімату (температура та вологість повітря), то для отримання комплектів високоякісних кольороподілених і растрованих фотоформ рекомендується використовувати проявлювальну машину, приєднану в лінію до насвітлювача.

Більшість проявлювальних машин є універсальними стосовно виду оброблюваного чутливого матеріалу, оскільки дозволяють змінювати параметри та режими обробки. Їх вартість визначається максимальним форматом оброблюваного матеріалу, продуктивністю роботи, діапазоном зміни й точністю підтримки заданих режимів обробки (в т.ч. концентрації оброблювальних розчинів).