Смекни!
smekni.com

Розроблення ІТ із автоматизації рішення задачі Ведення карткових рахунків фізичних осіб (стр. 2 из 6)

Система RS-RetailV.6, яка побудована на одній з самих високорозвинутих промислових платформ, - - Oracle, охоплює практично всі напрями обслуговування фізичних осіб і призначена для експлуатації в крупних багатофіліальних банках в централізованому режимі на основі єдиної бази даних.

RS-RetailV.6 автоматизує весь комплекс робіт співробітників сучасного банку по обслуговуванню приватних осіб. У її складі - - різноманітні функціональні блоки, що є сукупністю взаємозв'язаної суті і реалізовуючими технологічними ланцюжками банківського роздробу. Кожен такий блок відповідає за «свій» роздрібний напрям. І комбінуючи цю суть, можна автоматизувати не тільки бизнес-процеси, що вже склалися в кредитній організації, але і нові, нестандартні процедури. Будь-який банк з різноманіття функціональності, Я8-ЯеІаі1 У.6, що надається, зможе самостійно вибрати ту, яка необхідна саме йому.

Система RS-RetailV.6 розрахована на обробку великих об'ємів інформації. Проектна потужність системи - - 20 млн. рахунків; на сьогодні, згідно наявним відомостям, в реальній банківській практиці з її допомогою обробляють до 1,5 млн. рахунків.

Функціональні можливості RS-RetailV.6включають наступні напрями банківській діяльності:

Ведення рублевих і валютних (включаючи металеві) рахунків фізичних осіб, зокрема оформлення договорів, довіреності і заповітних розпоряджень по внесках, видача спадку, оформлення виплати компенсацій по внесках, зарахування засобів по компенсаціях на рахунки і т.д.

Обслуговування пластикових карт: облік карток і карткових рахунків, нарахування відсотків на залишки по карткових рахунках і ін. RS-RetailV.6 підтримує роботу з багатьма платіжними системами, зокрема з Процесинговими центрами Ощадбанку Росії, 8ТВ, «ОреnWау», «Газпромбанка», «Автобанка», «Мастербанка», «МДМ-Банка», «Екепо-Банка» і ін. Крім того модуль «Еквайрінг» автоматизує обробку транзакцій при розрахунках між Процесинговими центрами і торговими організаціями, що використовують для розрахунків з клієнтами пластикові карги.

Прийом наявних засобів для комунальних платежів, стягування комісій, взаємодія з ККМ і т.д., що істотне полегшує роботу банківських співробітників.

Переказ коштів на рахунки юридичних і фізичних осіб і стягування всіх необхідних комісій. Переклад може бути здійснений як з відкриттям, так і без відкриття рахунку. Система RS-RetailV.6 підтримує роботу з будь-якими зовнішніми платіжними системами.

Автоматизація процесів продажу, покупки, погашення і прийому на зберігання різних видів цінних паперів, зокрема Облігацій державної ощадної позики, Ощадних сертифікатів, Облігацій виграшної позики. Облігацій цільової державної позики, лотерейних квитків і т.д. Крім роботи з цінними паперами система забезпечує виконання операцій з дорогоцінними металами і пам'ятними монетами.

Автоматизація оренди індивідуальних банківських сейфів, що забезпечує виконання основних операцій: бронювання, оренду осередку, контроль доступу до неї, реєстрацію довіреності орендаря, продовження договору, що діє, і ін.

Валютний-обмінні операції відповідно до Інструкції Банку Росії № 1 13-Й. При виконанні валютний-обмінних операцій в систему вводяться дані про отриманих або виданих клієнтові наявних грошових коштах. При цьому автоматично розраховується решта всіх сум, пов'язаних з даною операцією (включаючи плату за послуги банку і стягувані податки), формуються і роздруковуються необхідні звіти.

Дистанційне обслуговування громадян через Глобальну мережу здійснюється за допомогою підсистеми «Інтернет-Клієнт» для фізичних осіб», що входить до складу програмного комплексу по реалізації електронних банківських послуг InterBank, також розробленого компанією «R-StyleSoftlab». Завдяки відкритій архітектурі підсистема легко адаптується до особливостей роздрібного бізнесу кожного окремого банку і ефективно інтегрується з будь-якою, навіть дуже складною ИТ- інфраструктурою, що включає ряд рітейлових і кредитних бек-офісів, а також безліч процесингів і СRМ-систем.

Комплекс «міні-банк» призначений для автоматизації масового обслуговування фізичних і юридичних осіб в Територіально-відособлених Без балансовихВідділеннях (ТОБО) банку і в самому банку.

Даний комплекс забезпечує зниження банківських витрат по обслуговуванню клієнтів за рахунок створення типових операцій масового обслуговувані І юридичних і фізичних осіб, так званої "масової банківської послуги". Скорочення витрат полягає не тільки в тому, що обслуговуванням Клієнтів займається обмежений контингент банківських службовців, але і в тому, що внесення змін до умов виконання операцій, а також контроль виконання операцій настроюється і проводиться в "головному банку" (в банку, що має вихід в СЕП і/або у внутрішню платіжну систему). Установка програмного забезпечення, ведення настройок і передача змін цих настройок, супровід нормативно-довідкової інформації і передача змін НСІ проводиться з основного банку,

Міні-банк є комплексне рішення по обслуговуванню всіх роздрібних операцій багатофіліального банку з розвиненою інфраструктурою; забезпечення оперативного розширення переліку послуг, що надаються, з одночасним віддзеркаленням в обліку, з використанням різних каналів зв'язку оn-line або оff-line ; доступу, застосуванням єдиного інформаційного простору і сучасної СУБД промислового типу .

Комплекс архітектурно складається з двох частин:

1 . Центральной Базою даних ТОБО встановлюваною в банці;

2. Систем "Міні-банк" встановлених в кожному ТОБО банку.

Комплекс МІНІ-БАНК призначений для організації масового обслуговування фізичних і юридичних осіб і орієнтований на виконання всіх роздрібних операцій в банці і його ТОБО (Територіально-відособлених Безбалансових Відділеннях).

Архітектурно комплекс складається з наступних частин:

Центральної Бази Даних (ЦБД) ТОБО, що встановлюється в банці.

Систем "МІНІ-БАНК". встановлених в кожному ТОБО банку.

Підсистеми "НСМЗП", встановленої в банці.

Програмний комплекс забезпечує автоматизацію наступних технологічних процесів:

Ведення поточних і депозитних рахунків фізичних осіб з нарахуванням по ним відсотків.

Розрахунковий-касове обслуговування юридичних осіб.

Ведення роздрібних операцій з банківськими металами (БМ):

Надання послуг з покупки/продажу БМ

Ведення депозитних рахунків (термінових і "до запитання"), надання послуг з відповідального зберігання для фізичних осіб;

Облік операцій з БМ в кількісній (номенклатурною) і фінансовій оцінці.

Надання послуг на основі смарт-технологій - обслуговування пластикові с карток НСМЗП (Національної Системи Масових Електронних Платежів)

На виносних робочих місцях (у ТОБО) оформляються заявки на відкриття рахунку і відправляються в банк (у ЦБД); виконуються різні банківські операції з використанням карток НСМЗП (електронного чека і електронного гаманця): завантаження карти, видача готівки, запит суми на рахунку, оплата комунальних послуг з карти і ін. операції;

У Центральній базі даних в банці здійснюється:

Прийом з ТОБО заявок (замовлень) на відкриття картрахунків, прийом інформації про нових клієнтів; ведення картотеки клієнтів всіх ТОБО; облік всіх операцій по рахунках клієнтів,

Автоматичне відкриття рахунків (завантажувальних і картрахунків) клієнтампо отриманих заявках; передача в АКС (Автоматизовану Карткову Систем)інформації про нових клієнтів і про відкритих завантажувальних і картрахунках з метою відкриття в АКС технічних копій рахунків клієнтів;

Прийом проектів проводок з АКС, формування звідних платіжних документів для САБ; ведення зарплатних проектів в ЦБД і ін.

Реєстрація комунальних і інших платежів населення:

Підтримка валютообмінних операцій (операцій покупки-продажу і обміну валюти, дорожніх чеків, виплати готівки за пластиковими картками, оформлення і видача перекладів за системою міжнародних грошових переказів WESTERNUNION);

Надання електронних банківських послуг клієнтам - фізичним особам за допомогою Internet ("тонкий" клієнт; - проглядання стану рахунків фізичних осіб, стани платежів; оперативній інформації з банку.

Формування бухгалтерських проводок по операціях дня, підготовка і відправка платіжних документів на оплату в САБ.

У ЦБД адміністрування видалених систем "МІНІ-БАНК"; класифікатор операцій, що настроюється.

Звідна база даних фізичних осіб

Звідна База Даних фізичних осіб призначена для збору інформації про вкладників і їх рахунки з метою очищення і консолідації інформації, що знаходиться в різноманітних системах, в єдиному сховищі даних. З СБД можливе формування різних даних для Фонду гарантування внесків фізичних осіб.

Основні функції комплексу:

Збір інформації про вкладники - фізичних осіб і їх рахунки з різних джерел реєстрації вкладників (з різних програмних комплексів);

Доповнення, коректування обов'язкових реквізитів вкладника, тобто очищення і консолідація інформації;

Формування всіх необхідних файлів і форм звітності для Фонду гарантування внесків фізичних осіб

Формування різних аналітичних запитів

1. Система "Центральна База Даних ТОБО" (рівень банку, що має МФО) забезпечує:

Формування єдиної бази по рахунках фізичних і юридичних осіб всіх ТОБО банку, що містить також інформацію по всіх операціях, проведених в ТОБО;

Адміністрування видалених систем "міні-банк" зверху вниз (реплікація з ЦБД в ТОБО змін всій нормативно-довідковій інформації - Класифікатора операцій, довідника проводок та ін; встановлення оновленого програмного забезпечення; можливість відновлення баз даних ТОБО при збоях;

Контроль операцій дня всіх ТОБО в підрозділі подальшого контролю в банці;

Проведення в Центральній Базі Даних технологічних операцій розрахунку і нарахування відсотків, зарахування відсотків на рахунки вкладників; зарахування по платіжних дорученнях (платіжні доручення на великі суми) заробітної плати і пенсій з подальшою реплікацією даних в бази даних ТОБО;