Смекни!
smekni.com

Представництво в цивільному праві (стр. 3 из 4)

Піклувальники не виступають як представ­ники підопічного за законом. Вони сприяють неповнолітнім у здійсненні ними їх прав, і тільки у разі хвороби неповнолітнього, яка перешкоджає особистому укладенню правочину або при веденні справ неповнолітнього у суді чи інших устано­вах, піклувальники виступають як представни­ки підопічного.

Варто зауважити, що законним представни­ком у випадках, встановлених законом, може бути інша особа. Наприклад, виникнення пов­новажень закон пов'язує з фактом спільного господарювання, спільності майна. Виходячи з цього, при здійсненні одним з подружжя правочинів для спільного сімейного господарства, він виступає як особа, що діє від імені і в інтересах також другого з подружжя, бо згода останнього на здійснення такого правочину припускається (за винятком тих, що виходять за межі дрібних побутових).

Комерційне представництво ґрунтується на нормах (за деякими винятками), встановлених для представництва й є видом добровільного представництва з особливим суб'єктним скла­дом і сферою застосування. Особливістю суб'єкт­ного складу відносин комерційного представни­цтва є те, що комерційними представниками можуть бути юридичні особи — суб'єкти під­приємницької діяльності, які засновані в встано­вленому законом порядку та фізичні особи суб'єк­ти підприємницької діяльності. До особливостей також здійснення комерційного представництва необхідно віднести предмет, системний характер дій комерційного представника тощо. Крім того, що комерційний представник має право одноча­сно представляти різні сторони в угоді, якщо на це є їхня згода або якщо така можливість перед­бачена законом. У будь-якому випадку інтереси осіб, що представляються, мають пріоритет сто­совно інтересів самого комерційного представни­ка. Комерційний представник зобов'язаний ви­конувати дане йому доручення з дбайливістю звичайного підприємця. Не допускається здійс­нення угод комерційним представником від імені особи, яку він представляє, щодо себе особисто.

Комерційний представник може:

1) прийма­ти на себе зобов'язання здійснювати визначені юридичні дії від імені і за рахунок особи, що представляється;

2) приймати на себе зобов'я­зання здійснювати визначені юридичні дії від свого імені, але за рахунок особи, що представ­ляється;

3) приймати на себе зобов'язання здій­снювати визначені фактичні дії (наприклад, сприяння в пошуку нових контрагентів і про­веденні переговорів з метою укладення з ними контрактів, які, однак, укладаються безпосеред­ньо між особою, яку представляють, і третьою особою). Зокрема комерційним представницт­вом є брокерська діяльність професійних учас­ників ринку цінних паперів.

Договір на комерційне представництво при­пускається оплатним. Особа, яка представляєть­ся, зобов'язана сплатити представнику винаго­роду за вчинені дії, крім випадків, коли в само­му договорі є вказівка на його безоплатний характер. Якщо така вказівка відсутня, і одно­часно договором не встановлений розмір вина­городи і порядок його сплати, особа що предста­вляється, оплачує за комерційне представницт­во суму, що при порівнянних обставинах звичайно стягується за послуги аналогічного характеру (ст. 632 ЦК). Окрім того, представник має право на відшкодування витрат, понесених ним при виконанні доручен­ня. Якщо правочин укладений від імені кількох підприємців одночасно, витрати поділяються в рі­вних частках, якщо інше не передбачено угодою між ними.

Підставою комерційного представництва може бути цивільно-правовий або трудовий договір. Зокрема, це можуть бути договори доручення, комісії, агентські, брокерські угоди. Од­нак ч. 2 ст. 237 ЦК передбачає, що не є пред­ставником особа, яка хоч і діє в чужих інтере­сах, але від власного імені, а також особа, упов­новажена на ведення переговорів щодо можливих у майбутньому угод. Тому можна зробити висновок про те, що комерційне предста­вництво здійснюється, як правило, на підставі до­говору доручення (гл. 66 ЦК). Цей договір має визначати обсяг наданих комер­ційному представнику повноважень та порядок їх реалізації. Повноваження комерційного пред­ставника також можуть бути підтверджені до­віреністю.

Особливості комерційного представництва в окремих сферах підприємницької діяльності встановлюються законом (наприклад, ст.ст. 1004, 1008, 1009 та ін. ЦК.)

Представництво, яке ґрунтується на догово­рі, може здійснюватися за довіреністю. Довіре­ність це письмовий документ, що видається пред­ставнику тим, кого представляють, для представ­ництва перед третіми особами.

Залежно від обсягу повноважень, що надають­ся повіреному особою, котру він представляє, ви­окремлюють два види довіреності:

1) загальна (генеральна) довіреність, яка уповноважує представника на здійснення правочинів та інших юридичних дій різного харак­теру;

2) спеціальна (у тому числі разова) довіре­ність, яка підтверджує повноваження на здійс­нення юридичних дій або правочинів певного типу.

Якщо той, кого представляють, уповнова­жує на здійснення якого-небудь одного право­чину або юридичної дії, то спеціальна довіреність у цьому випадку буде називатися разовою до­віреністю. Така довіреність видається, напри­клад, юристам для захисту інтересів організа­цій у суді тощо.

Довіреність призначається для третіх осіб, які з її тексту узнають, якими повноваження­ми наділений представник. Для самого повіре­ного довіреність ніяких самостійних прав на майно, яке отримане для здійснення угоди, не породжує.

Видача довіреності є одностороннім правочином, і порядок її посвідчення підпорядковуються правилам ЦК, що стосуються правочинів вза­галі. Основні правила видачі довіреності викла­дено у Законі України «Про нотаріат». Юридич­на сила довіреності не залежить від отримання згоди на її видачу з боку представника. Повно­важення виникає незалежно від згоди останньо­го, і правильно оформлена довіреність дійсна у будь-якому разі, тому що повноваження, яке виникає у представника, не зачіпає його майно­вих або особистих немайнових прав. Інша річ, що здійснення цього повноваження залежить від представника, бо він сам вирішує, чи викорис­тати довіреність для здійснення діяльності на користь іншої особи (довірителя), чи відмовити­ся від неї.

Довіреність здійснюється тільки в письмо­вій формі. Вона є іменним документом, а тому в ній обов'язково повинно бути вказано, хто і кому видав довіреність. При цьому потрібно за­значити, що конкретно необхідної форми довіреності як документа немає, головне, щоб бу­ли письмово виражені повноваження особи, якій видається довіреність, а як саме це буде вигля­дати, вирішального значення не має (наприклад, як довіреність може бути використаний лист, в якому одна особа наділяє іншу особу повнова­женнями на здійснення угоди від його імені і в його інтересах).

Представництво за довіреністю може ґрун­туватися на акті органу юридичної особи. У цьо­му випадку такий акт має бути оформлений належним чином (підписаний керівником, за­вірений печаткою юридичної особи тощо).

Із визначення довіреності як письмового документа, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особа­ми, випливає низка вимог до довіреності. По-перше, вона може бути вчинена лише у пись­мовій формі. По-друге, як кожен документ, вона має містити необхідні реквізити: вказів­ку на суб'єкти, місце, дату видачі тощо. По-третє, у довіреності має бути зазначений обсяг повноважень, наданий представникові тим, кого представляють.

Довіреність на вчинення правочину предста­вником може бути надана особою, яку предста­вляють (довірителем), безпосередньо третій осо­бі. Таке становище випливає з того, що довіре­ність, як документ, що підтверджує повноваження представника, адресована тим особам, з ким можливе укладення правочинів від імені особи, яка видала довіреність. Оскільки йдеться про врахування саме їхніх інтересів, то й право на ознайомлення з довіреністю існує, передусім, у них.

3. Оформлення та умови дії довіреності, як підстави представництва у цивільному праві України

Згідно ч. 1. ст. 245 ЦК форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин.

Довіреність завжди має письмову фор­му. Вона може бути простою письмовою або нотаріально посвідченою. Нотаріальне посвід­чення довіреності потрібне, зокрема, на здійснен­ня правочинів, нотаріальна форма для яких обов’язкова (наприклад, правочини купівлі або про­дажу жилих будинків); при видачі довіреності при передоручені тощо. Довіреність нотаріусами посвідчується у порядку, встановленому ЗакономУкраїни «Про нотаріат» та іншими законодав­чими актами.

Довіреність, що видається у порядку передо­ручення (ч. 2, ст. 245 ЦК), підлягає нотаріальному посвідченню, крім випадків передоручення одержання заро­бітної плати, стипендії, пенсії, аліментів, інших платежів та поштової кореспонденції (поштових переказів, посилок тощо), коли довіреність може бути посвідчена посадовою особою організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на стаціонарному лікуванні, або за місцем його проживання.