Смекни!
smekni.com

Приватна детективна і охоронна діяльність (стр. 2 из 2)

2.2 Структура безпеки Ростовської області

Аналіз сучасного стану ринку охоронно-детективних послуг показує, що назріла необхідність в залученні на цей ринок структур, що не займаються безпосередньо охоронно-детективною діяльністю, але обслуговуючих загальні потреби учасників ринку і, як наслідок, з'явилася задача забезпечення додаткової, «горизонтальної» координації їх дій. З цією метою створено некомерційне партнерство недержавних (приватних) структур безпеки Ростовської області «Правопорядок», яке взаємодіє зі всіма зацікавленими учасниками ринку.

Основними задачами Партнерства є:

· науково-методичне і організаційне сприяння державним органам влади і управління в забезпеченні безпеки фізичних і юридичних осіб, захисту їх прав, свобод, законних інтересів від протиправних посягань;

· сприяння законодавчому визнанню і підвищенню престижу професії охоронця і детектива, участь у визначенні кваліфікаційних вимог до осіб, що займаються недержавною охоронною і детективною діяльністю;

· вивчення і розповсюдження позитивного досвіду роботи охоронних, детективних, освітніх, технічних і інших підприємств, розробка і упровадження нових форм, методів і тактичних прийомів, що підвищують якість охоронно-детективних послуг;

· організація підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації кадрів для ринку охоронно-детективних послуг;

· збір і обробка кримінології, комерційної і іншої, необхідної для вирішення статутних задач, інформації, створення відповідних банків даних для оперативного інформаційного обміну, статистичної і аналітичної обробки інформації на користь учасників ринку охоронно-детективних послуг;

· організація наукових досліджень в області соціальних і технічних наук по проблемах безпеки особи і бізнесу;

· здійснення інформаційно-видавничої діяльності у сфері безпеки;

· організація симпозіумів, конференцій, семінарів, виставок і інших заходів, сприяючих формуванню попиту на охоронно-детективні послуги, розширенню їх номенклатури і підвищенню якості.

Рішення цих і інших статутних задач Партнерства сприятиме підвищенню якості охоронно-детективних послуг, направлених на забезпечення безпеки особи і бізнесу.


3. Іноземні компанії на російському ринку охоронних послуг

Отже, що ж відбудеться на російському ринку охоронних послуг у разі приходу іноземних компаній? До речі, іноземні охоронні компанії вже представлені на нашому ринку. Виступ Сергія Айрапетяна, директори по маркетингу і розвитку бізнесу компанії «Груп 4 Секьюрікор Глобал Ріськс», підтверджує це.

Спроби захоплення ринку охоронних послуг іноземними компаніями, в усякому разі поки, відсутні. Але було б бажання, як мовиться. Експерти припускають, що скупка вже існуючих компаній іноземним фірмам нецікава. Активи середнього ЧОПа (Приватне Охоронне Підприємство) малопрівлекательниє для інвестора. Якщо «у них» з'явиться можливість законно працювати в Росії, звичайно, буде створений ЧОПи з великим іноземним капіталом.

Охоронні підприємства з іноземною участю, у разі їх приходу на наш ринок не працюватиме за тарифами, що превалюють сьогодні на російському ринку охоронних послуг. А клієнти, звичайно, не бажають витрачати більше грошей.

І як наслідок цього, що «загрожує» вже існуючим російським підприємствам?

– Необхідність збільшення власного статутного капіталу;

– необхідність значного збільшення рекламного бюджету;

– значне збільшення власного бюджету «страховки» (всім вже стало зрозуміле: страхування відповідальності ЧОПов – тема окремої великої розмови із страхувальниками, оскільки компанії страховок підходять до неї абсолютно «особливим чином». Та і замовник в більшості своїй не хоче мати справи із страховкою виконавця. Завданий збитку в результаті дій виконавця – хай якнайскоріше заплатить виконавець. І ми з вами знаємо: виконавець у багатьох випадках платить);

– необхідність закупляти більш якісне і, отже, більш дороге устаткування і автомобілі;

– необхідність постійного підвищення якості послуг;

– можливе зниження цін на охоронні послуги;

– збільшення заробітної платні охоронцям;

– розширення переліку своїх послуг (іноземні компанії доповнюють вже пропонований російськими ЧОПамі список послуг такими позиціями, як інформаційна безпека і інформаційно-аналітичне забезпечення). Зрозуміло, що для юридичних осіб комплексна безпека більш цікава;

– підвищення кваліфікації і професіоналізму управлінців;

– необхідність відповідності підприємства міжнародним професійним стандартам

Очевидно, якщо охоронні підприємства з іноземною участю сильно упровадяться в російський ринок охоронно-детективних послуг, то загостриться конкуренція. А із загостренням конкуренції і умовами роботи, що ускладнилися, відбудеться консолідація російських підприємств галузі.

З великою часткою вірогідності можна припустити, що на ринку залишаться тільки сильні гравці: зникнуть підприємства, що не зуміли справитися з вже перерахованими вимогами.

Якщо подивитися з іншої точки зору, є і позитивний аспект цього питання : «Вони – до нас, а ми – до них!». У Росії з'явиться можливість вийти на європейський і інші ринки.


Висновок

На всіх етапах розвитку людства проблема безпеки завжди була однією з найактуальніших і важко вирішуваних. Якщо визнати, що найбільшою і безумовною цінністю будь-якого суспільства є людське життя, то доведеться погодитися з тим, що безпека особи у всьому різноманітті аспектів цього поняття, є однією з вищих цінностей цивілізованого суспільства.

У всіх розвинутих країнах світу найактивніша частина суспільства займається тим, що сьогодні і в нашій країні називається бізнесом. Звідси з неминучістю витікає, що безпека і благополуччя особи багато в чому визначається безпекою і успішністю бізнесу.

Природною реакцією на зовнішні і внутрішні загрози бізнесу стало створення і розвиток приватних охоронних підприємств і служб безпеки. В даний час за даними МВС в Російській Федерації офіційно зареєстровано близько 25 тисяч охоронних підприємств і служб безпеки. У тому числі, на Півдні Росії - більше 1000 (в Ростовській області – більше трьохсот).

Чисельність ліцензіюючого персоналу складає близько 500 тис. людина. З них більше 30% - колишні співробітники МВС, органів безпеки і спецслужб. Охороняється більше 70 000 об'єктів з використанням більш 100 000 одиниць вогнепальної і газової зброї. В цілому у сфері недержавної системи безпеки трудиться більше одного мільйона чоловік, а річний оборот охоронних і розшукових послуг оцінюється в мільярдахдоларів.

Всі ці факти дозволяють говорити про те, що сформувалася і інтенсивно розвивається нова для пострадянської Росії галузь бізнесу – охоронно-детективний бізнес.

В останні декілька років до проблем безпеки бізнесу додалися нові і дуже серйозні загрози життя і здоров'ю людей, пов'язані з активізацією міжнародного тероризму. На відміну від кримінальних структур, що загрожують бізнесу, терористи звичайно переслідують політичну мету, і боротьба з ними – прерогатива державних структур безпеки. Проте в цій боротьбі державі, безумовно, повинні допомагати приватні охоронно-розшукові структури, що мають необхідну матеріальну базу і відповідним чином підготовлених співробітників.

Враховуючи прогнозований експертами затяжну кризу російської економіки, збереження гостроти криміногенної обстановки, на осяжну перспективу абсолютно логічним був би подальший розвиток і зміцнення інституту приватних охоронних підприємств і служб безпеки. Тому самим продуманим, корисним з державної точки зору, було б підкріплене законодавчо рішення про подальше стимулювання розвитку і вдосконалення вже існуючої і діючої системи приватних охоронних структур, робота по її більш органічному включенню в загальну систему органів безпеки країни.

Після того, як на противагу організованої злочинності, що насувається, на законній підставі сталі з'являтися приватні детективні і охоронні служби, очолювані професіоналами високого класу, організована злочинність в боротьбі за місце під сонцем стала привертати в свої ряди професіоналів своєї справи, що привело до професіоналізації організованої злочинності. В даний час там задіяні разом із закоренілими злочинцями і молодими молодиками колишні працівники МВС, учасники афганської, чеченської воїн, спортсмени з світовими іменами, люди з вищою освітою, що розбираються у фінансовій, банківській діяльності, в комп'ютерній техніці.