Смекни!
smekni.com

Нетрадиційні релігійні культи серед голівудських зірок (стр. 2 из 3)

Втім, Тому Крузу і Джону Траволті членство в організації не коштує ні гроша. Єдине, що від них вимагається, це час від часу вказувати свої шанувальникам вірний шлях до просвітління.

Розділ 2. Каббала

Однак у цей час зовсім не саєнтологія володіє розумами і душами мешканців "планети Голівуд". Останній писк моди серед багатих і знаменитих - давньоєврейське містичне вчення каббала, яким з легкої руки Мадонни захоплюються десятки найяскравіших зірок кіно та естради, серед яких крім самої королеви поп-музики співачка Брітні Спірс, актриси Демі Мур, Вайнона Райдер, Голден Хон і Елізабет Тейлор, модельєр Стела Маккартні, футболіст Девід Бекхем і його дружина Вікторія і навіть старий рокер Мік Джеггер. Що ж це таке? Містична форма іудаїзму, популяризована рабином Філіпом Бергом. Кажуть, що каббалає джерелом всесвітнього знання й допомагає позбутися нещасть, зневіри й смерті.

Каббала (древнеевр. qabbalah - прийняття, переказ) - усна передача релігійних заповідей, що склалася у євреїв до появи письмово викладених законів релігії. У вузькому сенсі каббала є зібрання творів містичного характеру. Найдавніше з них - "Сефер Ієціра" ( "Книга Творення") - традиція приписує патриарху Авраамові і відносить до VIII-IX століть до н. е., а найпізніше і найбільш важливе - "Сефер Зогар" ( "Книга сяйва") - до періоду близько 1200 року до н. е.. Однак багато каббалістів вірять, що вчення нараховує понад 3 тис. років. Вважається, що каббала сприяє активізації позитивної енергії в людині і тим самим може загальмувати процес старіння. Зокрема, каббалісти вважають, що негативну енергію можна розвіяти, якщо, приміром, покрутити над головою живою куркою. Перша школа вивчення каббали була відкрита Раббі Філіпом Бергеном в Єрусалимі в 1969 році. З тих пір у всьому світі з'явилися 56 центрів кабали, а число прихильників культу досягло 3,5 млн чоловік.

За свідченням засновника Школи вивчення кабали Пилипа Берга, потік учнів, які бажають долучитися до давньоєврейському містика, значно зріс після подій 11 вересня 2001 року. За його словами, щотижня 50 тис. стражденних, з яких євреї складають менше половини, приходять в центри кабали, яких налічується понад півсотні по всьому світу.

Мадонна серйозно захопилася каббалою п'ять років тому, коли на обкладинці її альбому "Ray of Light" 1998 року з'явилося посвячення Пилипові Бергу, засновнику мережі центрів вивчення каббали, за його "творчу направляючу силу", яка допомагала Мадонні в роботі над альбомом.

Пан Берг являє собою теж досить цікаву фігуру. До того як стати доктором Пилипом Бергом, він був страховим агентом Фейвелом Грубергером з Бронкса. Наприкінці 60-х років він покинув свою дружину з вісьмома дітьми і разом з коханкою Карен відкрив в 1969 році перший центр вивчення каббали в Єрусалимі. Надалі Карен, яка молодше пана Берга на 13 років, стала його дружиною і до сих пір активно допомагає йому керувати його достатньо розповсюдженою за ці роки імперією.

(В центрах вивчення каббали не прийнято говорити про земне, і тому пан Берг досить прихильно ставиться до чуток, посилено розповсюджуваним його найближчими помічниками. Один з них, наприклад, про те, що він начебто є прямим нащадком Мойсея).

Ставши таким модним серед багатих людей, вчення принесло колишньому страховому агенту не тільки славу, але й непогані гроші. Два роки тому пан Берг збудував не один, а цілих три будинки в Беверлі-Хіллз, в районі, де живуть багато його клієнтів. У Нью-Йорку, куди головний каббаліст часто наїжджав по справах, у нього є шикарна квартира поруч з фешенебельним готелем Waldorf Astoria. У 2002 році активи організації "нащадка Мойсея" оцінювалися в $ 23 млн, а в минулому році дохід тільки в районі Лос-Анджелеса склав уже $ 26 млн. Згідно з даними американського дослідника культів Ріка Росса, коли пан Берг одного разу вирішив продати права на власні книги і записані на плівку лекції, він просто перевів на свій рахунок гроші з фондів організації. Добре, що він сам і є її керівником, а його дружина Карен - головним бухгалтером.

Кошти в скарбницю каббалістской імперії течуть безперервним потоком звідусіль. Кожен новонавернений зобов'язаний поділитися з прийнявшим його у своє лоно культом десятьма відсотками свого доходу, що, скажімо, у випадку в Вікторією Бекхем рівнозначно сумі $ 180 тис., а якщо вона зуміє залучити до цієї справи чоловіка, то майже два мільйони. Ті, хто не може дозволити собі настільки щедро ділитися доходами, можуть купити в будь-якому з центрів вивчення каббали все, що душі завгодно, починаючи від мінеральної води, благословенної самим Філіпом Бергом, за $ 4, і закінчуючи кремом для обличчя за $ 150. Тим же, у кого запити простягаються в область духовного, Філіп Берг пропонує священну книгу каббалістів "Зогар" за "символічну ціну" в $ 518, у той час як в будь-якому книжковому магазині її можна купити за $ 60. Початковий курс каббалістики, на якому початківців навчають розуміти стародавні єврейські тексти проводячи руками над книгами, коштує $ 270.

Однак все це не зупиняє зірок, які прагнуть долучитися до благодаті, яку несе їм 3000-літній містичне вчення. Останньою модою в Голлівуді стали каббалістичні весілля. Першою ластівкою, як завжди, була Мадонна, яка обвінчалася зі своїм чоловіком Гаєм Річі за каббалістичним обрядом. Слідом за нею потягнулися й інші. Зокрема, Демі Мур і Брітні Спірс заявили, що у них будуть каббалістичні весілля. Втім, пані Спірс вже зіграла своє, хоча тренувальні костюми, в які були одягнені молодята та їх гості, навряд чи змогли надати їй потрібний єврейський колорит.

Що стосується Мадонни, то вона не обмежилася одним лише весіллям і носінням червоної нитки на лівому зап'ясті, що "зберігає від дурного ока". Свою прихильність вченням, очолюваному Філіпом Бергом, вона висловлює тим, що витрачає чималі гроші на допомогу поширенню каббалістики серед населення. Для початку вона купила за $ 6,7 млн імпозантний особняк, розташований недалеко від Оксфорд-стріт, де знаходиться лондонський центр вивчення кабали і де Мадонна тепер осягає премудрості цього містичного культу. Потім їй прийшла в голову ще більш грандіозна ідея: відкрити першу в світі школу каббали для дітей. У новому навчальному закладі, який буде називатися Каббалістська дитяча школа, будуть осягати близьке серцю Мадонни вчення діти у віці від п'яти до восьми років крім основ читання, письма та арифметики.

Як розповів один з друзів Мадонни британській газеті The Sun, співачка вже давно мріяла про створення такої школи, бажаючи прилучити молоде покоління до містицизм древніх іудеїв. "Вона надає дуже велике значення освіті, і їй хотілося розпорядитися своїми засобами таким чином, щоб залишити свій слід на землі, а заодно і допомогти дітям, - розповів друг співачки .- Вона наполегливо відкладала гроші на купівлю приміщення і дуже задоволена, що, нарешті, у неї є своя школа ". Всі папери підписані, а перші заняття в Каббалістській дитячій школі імені Мадонни розпочнуться в грудні. До речі, потрапити туди буде дуже непросто. Відбір кандидатів на навчання у цьому привілейоване навчальному закладі буде дуже жорстким. Головна вимога до батьків, які бажають віддати дитину в школу під патронатом колишньої "матеріальної дівчини", - вони повинні обов'язково бути каббалістами. Потім майбутнім учням належить пройти серію тестів на загальний розвиток, а їхнім батькам - докладну співбесіду. Після цього тата й мами щасливчиків, зарахованих до першого класу, повинні будуть що семестру викладати щонайменше по $ 3500.

Втім, не всі знаменитості знайшли в каббалі вірний спосіб вирішити всі свої проблеми. Так, колишня дружина Міка Джаггера Джері Холл, яка звернулася в один із центрів кабали в останній спробі врятувати свій розпадаються шлюб, дуже швидко розчарувалася у містичне вчення, представники якої одразу ж дали їй зрозуміти, що чекають від неї десятої частини її доходів. Громадянці Холл така нетактовність дуже не сподобалася, і вона залишила каббалістику своєму чоловікові, з яким їй все одно довелося розлучитися.

Невдоволення бурхливою діяльністю Філіпа Берга висловлюють і прихильники іудаїзму, частиною якого є каббалістика. Багато ортодоксальних рабинів вважають пана Берга шарлатаном та рекомендують істинним іудеям триматися від нього подалі. Інші ж вважають, що навчати каббали не іудеев - це святотатство, а той факт, що єврейська містика стала такою популярною в Голівуді, тільки дискредитує це древнє вчення.

Як би там не було, мода на Каббалу поки на спад не йде. За словами пана Берга, особливо багато прихильників його культ набув після подій 11 вересня 2001 року. Нині щотижня у центри вивчення кабали, розкидані по всьому світу від Боготи до Тель-Авіва, приходять до 50 тис. чоловік, що жадають долучитися до багатовікової єврейської мудрості. Втім, все це буде тривати до тих пір, поки не з'явиться нова Мадонна, яку залучить ще який-небудь екзотичний культ.

Розділ 3.Містичні культи Голлівуду

Багато голлівудських зірок дотримуються традиційних релігій і змінювати свої погляди за велінням моди не збираються. Однак є серед представників кіно-і шоубізнеса і прихильники досить екзотичних культів, пов'язаних з сатанізм, шаманством та іншої чортівнею.