Смекни!
smekni.com

Протестантизм (стр. 2 из 5)

Протестантське навчання завдало удару католицькому духівництву і в тій області, яка торкалася впливу його молитов на земні долі людей. Віруючий католик вважав достатнім помолитися за допомогою священика Богородиці, або якому – або святому, щоб позбулася та або інша неприємність або, навпаки добитися життєвого успіху. Протестантизм же затверджує, що людська доля не залежить ні від молитов, ні від діяльності людини, так що вся махина важкоатлета католицького культу не має по суті ніякого життєвого значення. Велике значення придбаває спів релігійних гімнів. Таким чином, культові нововведення протестантизму йшли в основному по лінії «здешевлення» церкви і церковного ритуалу. Шанування біблійних праведників залишалося непорушним, але було позбавлене тих фетишистських по суті політичних форм, які прийняв взагалі культ святих в католицизмі. Протестантизм відмовився і від ряду інших елементів культу – поклоніння потужностям, реліквіям, хресту, статуям і іконам. Відмова від поклоніння видимим зображенням базувалася в догматичному відношенні на старозавітному пятікніжії, що розглядає таке шанування як ідолопоклонниця. Всі ці принципи були направлені проти могутнього апарату католицької церкви. Протестантизм переносить центр тяжкості релігійного життя з церкви на окрему особу.

Через розбіжності з деяких питань Протестантизм із самого початку розбився на цілий ряд течій, церков, тямущий і дотепер на його ґрунті продовжується відділення сект. Серед різних відгалужень протестантизму не було єдності в деяких питаннях, пов'язаних з культом, зовнішньою обстановкою церков і т. д. Лютерани, наприклад, зберегли в своїх церквах розп'яття, вівтар, свічки, органну музику; кальвіністи ж від всього цього відмовилися. Меса була знехтувана протестантами майже всіх напрямів. Богослужіння стало вестися ними на національних мовах; воно складалося з проповіді, співу молитовних гімнів і читання тих або інших глав Біблії, переважно Нового заповіту. Багато протестантів дотримують найважливіші свята, успадковуванні від католицького церковного року, головним чином пов'язані з життям Ісуса Христа. Деякі протестантські об'єднання включають в свій календар цивільні свята, наприклад День дяки в США.


3. Напрями сучасного протестантизму

Організаційна і доктринальна картина протестантськоготабору християнства залишилася в ХХ в. приблизно такий же, який вона була і в попередньому сторіччі: йшли ті ж нескінченні процеси дроблення і злиття, розділення і з'єднання, робилися спроби прийти до єдино істинного віровчення.

Організаційні форми сучасного протестантизму дуже різноманітні – від церкви як державної установи (в Швеції, наприклад) і до майже повної відсутності якої б то ні було об'єднуючій організації (наприклад, у квакерів); від великих конфесійних (наприклад, Всесвітній союз баптистів) і навіть міжконфесійних об'єднань (екуменічний рух) до дрібних ізольованих сект.

3.1 Лютеранин

Найпоширенішим відгалуженням протестантизму є лютеранин. Церкви, названі згодом лютеранськими, або євангельськими, оформилися в північних німецьких князівствах. Зараз такі церкви існують в багатьох країнах – Ісландії, Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії і Німеччини. Багато лютеранських церков в Північній Америці. Найбільшою є лютеранська церква Бразилії. В країнах Азії лютеран мало, сильніше відчувається їх вплив в таких країнах, як Ефіопія, Судан, Камерун і інші.

Мартін Лютер (1483–1546 рр.) – видний діяч Реформації, засновник протестантизму. Він зробив великий вплив на всі сфери духовного життя Німеччини ХVI – XVII вв. Лютеранський переклад Біблії зіграв важливу роль у формуванні загальнонаціональної німецької мови. Лютер був прихильником помірної бюргерської реформації. Він заперечував роль церкви і духівництва як посередників між людиною і богом. «Порятунок»людини, затверджував він, залежить не від виконання «добрих справ», таїнств, обрядів, а від щирості його віри. Джерелом релігійної істини є не «священний переказ» (рішення церковних соборів, думки тат і т. п.), а саме Євангеліє. В цих вимогах виразився конфлікт ранньобуржуазного світогляду з феодальною ідеологією і церквою. Разом з тим Лютер виступав проти доктрин, що виражали матеріальні інтереси німецького бюргерства, критикував теорію природного права, ідеї ранньобуржуазного гуманізму, принципи вільної торгівлі. У Великій селянській війні (1525 р.) Мартін Лютер став насторону пануючого класу. «…Лютер, – писав К. Маркс, – переміг рабство по набожності тільки тим, що поставив на його місце рабство на переконання».

Лютеранин визнає авторитет Апостольського і Никео-Константінопольського символу віри, має свої віроучительні книги – «Аугсбургськоє віросповідання» (1530), катехізиси М. Лютера, «Книгу згоди» (1580). Центральний момент лютеранського віровчення складає вчення про виправдання вірою. Лютерчітко розмежовував дві сфери: релігійне і суспільне життя. Зміст першої складають віра, християнська проповідь, діяльність церкви; другий – мирська діяльність, цивільна мораль, держава і розум. Лютеранин скасовує чернецтво, поклоніння святим і їх потужностям. Культ в лютеранській церкві відповідає буржуазній вимозі «дешевої церкви». В лютеранинові зберігається епископат, особливе присвячення в духовний сан (ординація), літургія, два таїнства: хрещення (немовлят) і дієприкметник. Ще в 1526 р. створена «Німецька меса і послідувало богослужіння», перекладений на німецьку мову молитвеник з ритуалом хрещення. В лютеранських кирхах немає ікон, але збережені розп'яття, одягається духівництва і вівтар.

Зараз в світі близько 75 млн. лютеран, 192 млн. лютеранських церкві. Близько 50 млн. віруючих з'єднано у Всесвітній лютеранський союз, створений в 1497 р. Головний упор в проповідничеськой діяльності зараз робиться на тлумачення питань суспільного життя і, особливо, на морально – етичні проблеми. Лютеранські церкви беруть участь в екуменічному русі. Лютеранин поширений в Естонії, Латвії, Казахстані, Киргизія і ін.


3.2 Кальвинизм

На другому місці за чисельністю прихильників після лютеранина залишається, як це було і раніше, кальвінізм. Саме послідовне втілення демократичні вимоги знайшли в цвингліанстві і кальвінізмі, які в XVI в. злилися в швейцарській реформатськой церкві.

Жан Кальвін (1509–1564 рр.) – один з діячів Реформації в Швейцарії. В 1536 р. він був вимушений бігти з рідної Франції до Швейцарії (у Франції в цей час почали переслідувати реформаторів), де і влаштувався в одному з самих волелюбних міст – Женеві. Саме Женеві і судилося стати місцем проведення сміливих і суворих дослідів Кальвіна, що розповсюдилися пізніше по всій Європі. В 1541 р. він став фактичним диктатором міста, добився підкорення світської влади церкви. Заснована Кальвіном система протестантизму – кальвінізм – виражала вимоги «найсміливішої частини тодішньої буржуазії» (Ф. Энгельс). Основи кальвінізму – вчення про божественне визначення одних людей до «порятунку» і інших до «засудження». Але це визначення не виключало активної діяльності, оскільки, згідно ж. Кальвіну, віруючий, хоча і не знає своєї долі, своїми успіхами в особистому житті може довести, що він «божий обранець». Кальвінізм виправдав буржуазне підприємництво епохи первинного накопичення. Це знайшло своє віддзеркалення в тому, що якнайкращими чеснотами оголошувалися помірність і ощадливість, проповідував режим мирського аскетизму. Подібне навчання пригнічувало і сковувало протест пригноблюваних, робило їх покірливими і покірними. Від кожної людини Кальвін вимагав життя, гідного раю. Таке життя визначалося заповітом: «молися і працюй!». Послідовники Кальвіна відмовляли собі у відпочинку і розвагах. Кальвіністів часто відрізняв поношений одяг і стоптане взуття. Незабаром вони отримали прізвисько «пуритан» (від лат. «purus» – чистий) – ревнителів чистого життя. Найстрогіша, доходить до скнарості ощадливість, дозволяла їм вигадувати кожний гріш, щоб, накопичуючи гроші, знову і знову пускати їх в оборот ради нового прибутку, що володів всіма помислами пуританина. Женева часів Кальвіна жила розміреним життям. З 9 годин вечора у всіх вікнах гаснуло світло, і пізніше за цю годину ніхто не сміливий з'являтися на спорожнілих вулицях. Якщо хтось осмілювався оспорювати навчання Ж. Кальвіна, його осягала кара і навіть смерть. Він також висував і політичні ідеї, кажучи, що государі поставлені богом над народами в покарання за людські гріхи, роз'яснюючи, що бог може напоумити народних представників обійтися без монарха, і, узявши владу в свої руки, вони вчинять бажане богу справу. Не дивно, що учасники ранніх буржуазних революцій в ХVI в. в Голландії, а в ХVII в. в Англії виступали під прапором кальвінізма, навчання, яке виправдало боротьбу молодої буржуазії проти феодального абсолютизму.