Смекни!
smekni.com

Уявлення про людину і структуру світу у буддизмі (стр. 3 из 3)

Не встигнувши, мабуть, віддати останні вказівки про долю об'єднаної в результаті релігійних воєн Аравії і про свого спадкоємця, пророк Мухаммад вмер у 632 р. Перед смертю він знаходився на вершині могутності, з'єднуючи в собі єдиного вождя, правителя і духовного лідера всіх арабів. Мухаммад — безперечно історична особистість і, незалежно від того, вірити в його боговибраність чи ні, не можна не визнати, що він входить у невеликий крутий історичних діячів, глобальним образом, що втрутилися в хід історії. Майже не виникає сумнівів також і в тім, що Коран — результат своєрідного пророчого осяяння і дійсно був написаний як деякий неусвідомлений утвір.

Поширення ісламу. Коран

Іслам, зародивши як релігію арабів, швидко перетворився у світову релігію. Відбулося це головним чином за допомогою джихада. Нова релігія затверджувалася силою і зброєю. Після смерті Мухаммада в Аравії правили так називані халіфи (букв, заступники Мухаммада і самого Аллаха) — жорстокі завойовники. Першим з них був Абу-Бакр, що зміцнив свою владу в Аравії і зробив перші завоювання за межами халіфату (держави, очолюваного халіфами). Але правил він всього два роки (632—634). При ньому почалася робота із систематизації віршованих виречень Мухаммада з метою зведення їх у єдину книгу (Коран). Ще більш нещадним завойовником був другий халіф — Омар, що улаштував погроми в захоплених їм центрах древньої культури — Олександрії і Єрусалимі. Святі місця християн, а також руїни зруйнованої до того римлянами святині древніх євреїв — Храму Соломона надовго виявилися в руках мусульман (хрестові походи XI—XIII ст. відбувалися, як ви пам'ятаєте, під гаслом звільнення Святих місць з рук «невірних», тобто мусульман у розумінні християн). В володіння халіфату ввійшли Єгипет, Сирія, Ірак і інші території. З тих пір гнітюче населення цих країн — араби, носії ісламу. У більш пізніше час, користаючись слабістю Візантії і Персії, мусульмани поширили свій вплив на Середню Азію, частину Закавказзя (Азербайджан, невелику частину Грузії — Аджарію), пізніше — на окремі народи Північного Кавказу, на частину Індії (витиснувши з цієї країни буддизм). Через завоювання турків іслам поширився на території полеглої в 1453 р. Візантії і дійшов до Європи (іслам прийняли після турецького завоювання окремі слов'янські народи Балканського півострова).

Після убивства власним рабом у 644 р. Омара третім халіфом став старий зять Мухаммада — Усман. При ньому були довершені робота зі складання Корана і зроблені його 4 рукописних списки, головний з який залишився в Медині. Орфографія, структура і правила читання Корана ще довго допрацьовувалися. Остаточно вони були канонізовані в каїрському виданні на початку XX ст.

Важливо знати, що Коран являється священною книгою тільки в арабській мові, а всі переклади цієї книги, у тому числі і на російській мові, — лише текст для інформації про її зміст. Коран поділяється, на так називані сури (букв, найважливіше). Сур у Корані 114, є довгі і зовсім короткі. Сури розташовані не по змісту, а по довжині; спочатку — самі довгі, наприкінці - короткі (від 286 до 3 віршів). За винятком короткої першої сури вони розташовані в зворотному порядку: ранні — наприкінці, пізні — спочатку. Тому що на писана ця книга стихійно, без визначеного плану, то читати її людині непосвяченому дуже важкий Виклад уривчасто, хаотично і багатопланово. Не дивлячись на це, Коран визнаний не тільки релігійним, але і видатним філософським і літературно-художнім пам'ятником стародавності. Якщо вам коли або приходилося бачити мечеть (мусульманський храм), то ви, напевно, звернули увагу на те, що вона зверху донизу покрита складним орнаментом. Це не що інше, як арабський текст Корана. В ісламі не прийнято зображувати людей і тварин, а храми (мечеті) прикрашаються тільки орнаментом — каліграфічним текс тім. Не випадково деякі вчені-релігієзнавці говорять про те, що в центрі ісламу стоїть слово, причому непросте слово, а слово, сказане пророком Мухаммедом арабською мовою.