Смекни!
smekni.com

Три поворота Колеса Дхарми (стр. 2 из 2)

Великий індійський майстер Атіша (982-1054), відправився до Тибету і разом з перекладачем Рінчен Сангпо (958-1055) і своїм основним учнем Дромтенпой (1004-1065) заснував традицію Кадампа, учення якої були пізніше узяті за основу традиції Гелуг (або Ганден) Дже Цонкхапой (1357 1419).

Суть цих передач у всіх чотирьох традиціях однакова, оскільки вони всі спираються на учення самого Будди і коментарі індійських майстрів. Різниця лежить коментарях, які індійські вчителі завжди давали відповідно до схильності учнів. Таким чином, вони мають різні наголоси. Так, старі школи, наприклад, більш орієнтовані на практику, нові ж більш підкреслюють глибоке вивчення Дхармы. Ці передачі більше 1000 років передавалися в чистій формі, не уриваючись, внаслідок чого незліченні практикують досягали повного розуміння природи розуму.

І зараз в Буддизмі, Тибету, можна через швидкі і ефективні методи Алмазного Шляху досягти прояснення для користі істот за дуже короткий час. Адже практика Алмазного Шляху містить в собі всі рівні учень Будди і проходить під керівництвом кваліфікованих вчителів. Це дійсна причина того, чому сьогодні стільки людей у всьому світі відкриваються якраз цьому напряму Буддизму. Якщо, з одного боку, справжня передача гарантує, що мета практики може бути дійсно досягнута, і, з іншого боку, коли може бути встановлена прямий зв'язок із справжньою ситуацією тут і зараз, з повсякденним досвідом, то це дозволяє дуже легко прийняти цей подарунок Будди. Різні традиції Буддизму – просто упаковка, в якій знаходиться Буддизм. Зміст же – це безперервний шлях до довершеного збагнення природи власного розуму, шлях до необумовленого щастя.

Це був всього лише огляд основних традицій Буддизму. Детальний виклад не вмістився б в рамки короткого реферату. Було б неможливо описати весь історичний розвиток, повний зміст окремих шкіл і все нинішнє підшколи. Проте, я сподіваюся, що зміг передати цим оглядом якесь невелике загальне уявлення, яке не приведе до того, що різноманіття цих традицій буде таким, що ще більш заплутує.


Література

Журнал "Традиційна медицина", Москва, 1992.

Науковий атеїзм М.,Политиздат,1973.

Кочетов А.І. Буддизм. М.,Политиздат,1970.

Кривелев І.А. Історія релігій. Т.2 М., “Мислі”,1988.

Олександр Мень Історія релігій. М., 1994.