Смекни!
smekni.com

Місце Аїду в грецькому пантеоні (стр. 2 из 3)

аїд грек культ міф

Аїд у згадках міфів та легенд

В «Іліаді» й «Одіссеї» Аїда описано винятково як бога смерті, що особисто стереже вхід до свого царства. Тільки двічі залишав Аїд підземне царство. Вперше тоді, коли його поранив Геракл, і він мусив вирушити на Олімп до лікаря богів Пеана. Існує думка, що це місце «Іліади» відноситься до іншого епізоду де Геракл бився з Аїдом біля воріт пекла, коли ходив здобувати для Еврисфея пекельного пса Цербера. Геракл викрадає з царства мертвих варта Аїда - Цербера.

Вдруге Аїд покинув свої володіння для того, щоб викрасти майбутню дружину Персефону.

В багатьох міфах розповідається про чарівний шолом Аїда, який робив невидимим того, хто його надягав. Цим шоломом користується Афіна, допомагаючи Діомедові в боротьбі проти Ареса, а також Персей, убиваючи Медузу, шолом-невидимка покриває голову Гермеса в гігантомахії.

Аїд нікому зі своїх підданих не дозволяв залишати його царство, проте він був обманутий хитруном Сізіфом, які вислизнули одного разу з царства-мертвих.[14] Аїд згадується в оповідях про Орфея, що спустився в його царство за своєю женойЕврідікой. Орфей зачарував своїм співом і грою на лірі Аїда і Персефону так, що вони погодилися повернути на землю Еврідіку (але вона змушена була відразу ж повернутися назад, тому що Орфей порушив договір з богами обертаючись назад до виходу з царства Аїда, щоб переконатися, що дружина слідує за ним).

Дванадцятим і останнім подвигом Геракла на службі Еврісфея стала подорож у царство Аїда за вартовим пекла Цербером. Перед цим Геракл отримав присвячення в містерії в Елівсіне. Під землю у царство мертвих Геракл спустився через вхід, що знаходиться недалеко від мису тенар в Лаконії. Біля входу Геракл побачив приросли до скелі Тесея і Піріфоя, покараних за спробу Піріфоя викрасти Персефону. Геракл відірвав від скелі Тесея, але коли він спробував звільнити Піріфоя, земля здригнулась і Геракл був змушений відступити. Владика пекла Аїд дозволив Гераклові відвести Цербера, якщо він зможе здолати його не користуючись зброєю. Геракл схопив Цербера і почав душити. Незважаючи на те, що отруйний змій, що був з Цербера замість хвоста, кусав Геракла, він зумів його приборкати і привів до Еврісфея, а потім за його наказом відвів назад.

Царство Мертвих

Аїдом також називали царство мертвих, що, за уявленнями давніх греків, містилося десь на краю світу або під землею; в інших міфах Аїд розташований за річкою Океаном, як місце життя тіней померлих. Аїд, де перебувають тіні, Гомер відрізняє від Тартару — місця ув'язнення титанів.[15]Згодом Аїд став уявлятися місцем, де нібито душі померлих караються за гріхи, вчинені на землі.

За віруваннями греків, входи в Аїд були розташовані біля озера Аверно (в Італії), біля Тенарського мису (в Лаконії), в Пілосі (на заході Пелопоннесу) та в інших місцях. До воріт Аїда тіні померлих приводить провідник душ — Гермес. Через річку Стікс, яка відмежовує царство тіней, померлих перевозить Харон. При вході стоїть триголовий пес Кербер, який усіх пропускає в Аїд, але звідти не випускає нікого. Тіні померлих стають перед судилищем, у якому беруть участь Еак, Мінос, Радамант і Тріптолем. В Аїді тече річка Лета, ковток води з якої змушує забути про земне життя. Володарі підземного царства Аїд (Плутон) і Персефона. Ті, що образили богів, приречені в Аїді на довічні муки (Данаїди, Сісіф, Тантал (міф)). В Аїді багато страховищ і демонів. Там можна зустріти Гекату, ериній, горгон, гарпій, химеру, єхидну, гідру, Емпусу. Мало хто із смертних міг повернутися з підземного царства. Еней і Одіссей зійшли в Аїд, щоб побачитися з близькими. Розповіді про зішестя смертних у підземне царство були поширені в середньовіччі («Божественна комедія» Данте). Уявлення стародавніх народів про Аїд (у римлян Орк) частково були прийняті християнством. Відомий вислів Данте: «Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate» — «Облиште всяку надію ті, хто входить сюди».[16]

Відповідно до одного міфу, Ахерон - це терпить покарання титан; згідно з іншим, більш раннього, він мешкає у Південного полюса.

Пустельний і жахливий вигляд потоку, що протікає між прямовисними як стіни скелями і часто затримувався в темних глибинах, у зв'язку зі страшною глибиною і шкідливими випарами Ахерузійского озера був причиною як народного вірування греків, що тут знаходиться вхід до підземного, так і того, що поблизу озера з давніх часів знаходився оракул. [17] Також і в деяких інших країнах цим ім'ям називалися озера, вигляд яких породжував подібні вистави. Крім того, ім'я Ахерон носила річка в підземному царстві , через яку Харон перевозив у човнику прибули тіні померлих (за іншою версією він перевозив їх через Стікс). У її воріт Геракл знайшов Кербера . З чотирьох річок Ахерон відповідає повітрю і південь . Вважалося, що в Ахерон впадають дві річки підземного. Після прибуття в підземне царство померлі пили з цієї річки і отримували забуття усього минулого; навпаки, ті, які з'являлися назад на землю, повинні були ще раз напитися води з підземної річки. Уявлення про це виникло вже після Гомера і перейшло у народну віру. Річка Літа протікає також в країні Єна, який вважається братом Лети і Таната (Забуття і Смерті). [18] У підземному царстві був її трон, на якому, між іншим, сиділи Тезей і Пейрітой, які відвідали Аїд. Річка Літа, «забуття» є невід'ємною частиною царства смерті. Померли є ті, хто втратили пам'ять. І навпаки, деякі, удостоєні переваги, - серед них Тіресій або Амфіарай, - зберегли свою пам'ять і після смерті. Ріка-Стікс Стікс - річка в Аїді. Гефест, коли кував меч Давно, гартував його у водах Стіксу. За Гесіодом, ріка Стікс становила десяту частину всього потоку, що проникав через морок в підземне царство, де в Стікс впадав Коцит; інші дев'ять частин потоку оточували своїми ізгибами землю і море. Поети згадують також болота в Аїді За однією із стародавніх легенд відомий герой Ахілл отримав свою непереможність завдяки тому що його мати, богиня Фетіда, занурила його у води Стіксу.

В історичний час річку Стікс бачили в потоці поблизу Нонакріса (у північній Аркадії), говорили, що цією водою був отруєний Олександр Великий . [19] Пустельний і жахливий вигляд потоку, що протікає між прямовисними як стіни скелями і часто затримувався в темних глибинах, у зв'язку зі страшною глибиною і шкідливими випарами Ахерузійского озера був причиною як народного вірування греків, що тут знаходиться вхід до підземного, так і того, що поблизу озера з давніх часів знаходився оракул. Також і в деяких інших країнах цим ім'ям називалися озера, вигляд яких породжував подібні вистави, а саме в Аркадії і Кампанії.

Після прибуття в підземне царство померлі пили з цієї річки і отримували забуття усього минулого; навпаки, ті, які з'являлися назад на землю, повинні були ще раз напитися води з підземної річки. Уявлення про це виникло вже після Гомера і перейшло у народну віру. Річка Літа протікає також в країні Єна, який вважається братом Лети і Таната (Забуття і Смерті). У підземному царстві був її трон, на якому, між іншим, сиділи Тезей і Пейрітой, які відвідали Аїд.


Оточення Аіда

Згідно з данних можна сказати, що оточення Аіда складалося з різних персон. Це були створіння підземного царства.

·Аскалаф - садівник Аїда, а також хлопчик, перетворений на ящірку.

·Гелло. Якесь чудовисько, що живе в підземному світі

·Гідра. З 50 пащами вартує поріг Тартар в Аїді

·Евклей (Евклей). На орфічних золотих платівках ім'я якогось підземного бога

·Евріном. Згідно ексегетам в Дельфах, демон в Аїді, пожирає м'ясо померлих, залишаючи їм одні кістки. Ні «Одіссея», ні «Мініада», ні «Повернення» в оповіданні про Аїді не згадують його. Зображений на картині Полигнота в Дельфах

·Кампа-Чудовисько, страж кіклопов в Тартар. Вбито Зевсом. Змеевласое чудовисько, переможена Зевсом

·Цербер. -Породження Тартар і Геї. Цербер охороняв вихід з царства мертвих не дозволяючи померлим повертатися у світ живих (Цербер мав вигляд триголового пса зі зміїним хвостом, на спині голови змій. За іншими описом, у нього 50 голів, або 100 голів. У творах Вазова живопису іноді зображався двоголовим.) Левка - в грецькій міфології прекрасна німфа-океанід

·Мінфу. (Мента.) («м'ята») зробила наложницею Аїда і була розтоптана Корою, а потім перетворена нею в садову м'яту. Гора Мінфу знаходилася на схід від Пилоса, поруч з нею священний ділянку Аїда.

·Орк - божество, породжене Еріда. Карає брешуть при клятві. На п'ятий день місяця Еринії пестують його. Орк - також епітет самого Аїда

·Орфна. Мавка з Аверна, народила Ахеронт сина Аскалаф

Харон перевізник душ померлих через річку Стікс (за іншою версією - через Ахерон) у підземне царство мертвих. Харон перевозить померлих по водах підземних річок, отримуючи за це плату в один обол (по похоронному обряду знаходиться у небіжчиків під язиком) Емпуса-жінка-демон, міфічна істота з ослячими ногами, що нагадує вампіра висмоктує ночами кров у сплячої людини. З цього можна зробити висновок, що боспорянами тлумачили міф про смерть в переносному сенсі, як посмертне перенесення душі в загробний світ: подібно до того, як Зевс викрав Європу, Аїд викрадає людей. Адже греки кажучи про смерть постійно вживали дієслово «викрадати» [20]. Це відбилося в текстах боспоріскіх епіграф подорож фінікійської царівни через море уподібнювалися переходу душі людини зі світу живих у світ мертвих, тому, що існувало уявлення, що душа покійного, входячи в інший світ, долає якесь чільне простір на човні Харона.


Висновки

Перші грецькі поселення виникли в Північному Причорномор’ї в період Великої грецької колонізації. Греки брали участь не тільки в культурному розвитку, а ще в економічному, громадському та релігійному житті. Літопис життєдіяльності українських еллінів протягом століть зберігає імена, що вносили значний вклад до розвитку України.