Смекни!
smekni.com

Монтаж насосних агрегатів (стр. 3 из 3)

До монтажа насосних агрегатів допускають робочих, ознайомлених з правилами техніки безпеки на монтажних роботах.

Особливо небезпечною є робота одночасно на різних відмітках однієї вертикалі. В такому випадку сопруджують щільні настили з перилами та бортами. Суворо забороняється щось класти на ці настили, якщо вони не розраховані на додаткові навантаження. Забороняється залишати після виконання робіт на настилах незакріплені деталі – болти, гайки, інструмент і т. ін.

Працювати під устаткуванням, яке знаходиться в підвішеному стані на гаку тельфера, крана або іншого вантажопідйомного механізма чи пристроя суворо забороняється. Працювати під устаткуванням дозволяється тільки при наявності спеціального захисного навіса.

Забороняється зберігати на місці монтажа мастила, палива та легкозаймаючієся речовини.

Для ручних електроламп необхідно використовувати напругу не вище 36 В, а в особливо небезпечних місцях, де можливо травмування електричним струмом (колодці, металеві резервуари, вологі приміщення), – не вище 12 В.

До користування електричним інструментом допускають робочих, які пройшли спеціальне навчання. При роботі електричним інструментом необхідно одягати гумові та галоші. Корпуса електричного інструмента заземляють спеціальним електропроводом. Працювати електричним і пневматичним інструментом з приставних драбин суворо забороняється.

При такелалежних роботах необхідно стежити за тим, щоб траверси, стропи, троси, канати, гаки та інші вантажозахватні пристосування, а також вантажопідйомні пристрої та механізми працездатні, випробувані згідно з правилами Держтехнадзора України.

Сталеві канати, які знаходяться в експлуатації, необхідно періодично промивати керосином, чистити проволочною щіткою та змащувати.

Монтаж насосних агрегатів в умовах діючих цехів й на теріторії діючих підприємств виконують тільки в суворій відповідності зі спеціально розробленим проектом виробництва монтажних робіт, узгодженим з начальником цеха та головним інженером підприємства.

В процесі монтажних робіт в діючих цехах або на теріторії діючих підприємств усі робочі та інженерно-технічні працівники, які беруть участь в монтажі повинні керуватися правилами техніки безпеки і внутрішнього розпорядка, встановленими для цих цехів або підприємств.

При монтажних роботах на теріторії діючих підприємств або в діючих цехах керівник монтажних робіт зобов’язаний вимагати від замовника:

– Прийняття загальних заходів по техниці безпеки для взаємного безпечного проведення робіт як монтажним так і експлуатуючим персоналом;

– Встановлення спеціальних захисних пристроїв при виробництві монтажних робіт поблизу вибухово небезпечних речовин, близько до електроустаткування та проводів, які знаходяться під напругою і т. ін., передбачене проектом виробництва монтажних робіт.

В діючих цехах, в яких можливе проникнення газа, виробництво монтажних робіт допускається тільки при умові постійного контролю вмісту в повітрі небезпечного газа. При появі такого газа роботи припинюють і всі присутні уходять з загазованого приміщення до повного очищення повітря; при цьому обов’язковим є присутність працівника газорятувальної станції.

Монтажні роботи у вибухово небезпечних й пожежно небезпечних приміщеннях і спорудах, а також поблизу діючих установок виконують тільки після ретельної підготовки до монтажа, складання керівником монтажних робіт і начальником цеха плана виробництва робіт та узгодження його з відділом технічної безпеки, пожежною охороною і газорятувальною станцією підприємства. План робіт ухвалює головний інженер підприємства.

Монтажні роботи в місцях, особливо небезпечних у пожежному відношенні, виконують в присутності чергового пожежної охорони діючого цеха або підприємства.

Перед пуском та випробовуванняминасосних агрегатів вхолосту або під нагрузкою необхідно:

1. Ознайомити всіх робочих з порядком проведення випробовування та заходами з безпеки при випробовуванні насосних агрегатів.

2. Перевірити освітленість робочих місць згідно з встановленими нормами.

3. Закрити люки, шахти та інші отвори, які знаходяться в зоні випробовування устаткування.

4. Забрати непотрібні предмети з поверхні.

5. Перевірити наявність та міцність захисних огорожень.

6. Перевірити справність захисних та контрольно-вимірювальних приладів

Конструкція центробіжного насоса.