Смекни!
smekni.com

Привод клети (стр. 3 из 8)

-справність роботи масляного насоса.

Передпуском у роботу включити маслосистему і перевірити тиск і достатністьнадходження змащення на зуби шестірні і підшипники.

Протягом зміни;

-систематична перевірка температури підшипників;

-перевірка роботи олія насосів, стан змащення постійне надходження його;

- пошуму стежити за зубцюватим зачепленням;

-перевіряти обтягування кріпильних деталей.

Нерідше одного разу на місяць піддавати лабораторному аналізу робочі олії. Оглядшестеренної кліті проводиться ремонтним персоналом і у випадку виявленнянеполадки, вона повинна бути усунута. Устаткування слід перевіряти: помічникуначальника цеху по устаткуванню (1 раз на місяць); механіку цеху (2 рази на місяць)і майстру по ремонті (1 раз у тиждень). Результати перевірки заносяться вагрегатний журнал із указівкою виявлених дефектів і несправностей.

Ревізіюшестеренних клітей роблять у наступному порядку:

-повне, часткове  розбирання механізмів;

-очищення масляної ванни;

-ревізія шестеренних валків і корпуса;

-ремонт і заміна ушкоджених деталей;

-зборка і випробування механізмів.

Відхіді нагляд за універсальними шпинделями при прийманні зміни:

-перевірити обрив  чи голівки осьовий зсув пальця;

- простежитиза роботою шпиндельного з'єднання.

Протягом зміни:

 -стежити за змащенням шпиндельних пристроїв;

- недопускати зазору між вкладишами і лопатами.

Ревізіюуніверсальних шпинделів проводять не рідше одного разу в 1,5 місяця:

-розбирання шарнірного з'єднання;

-видалення непотрібного змащення;

-стежити за зносом вкладишів і пальців працюючих на стирання.

Відхіді нагляд за муфтою під час експлуатації:

-перевірити,   чи не порушилася посадка напівмуфт на валах;

-постукуванням перевірити надійність болтових кріплень;

-оглянути стан і кріплення кожухів муфт.

Нерідше одного разу в 10-15 доби перевіряти наявність олії і робити долівку йогодо контрольного рівня. Не допускається експлуатація муфти, у якої внаслідокзносу ущільнень відбувається витік мастильних матеріалів. Ревізія муфтивиробляється при планових зупинках устаткування на ремонт не рідше 1 рази в 45днів. Не допускається експлуатація зубцюватої муфти, у якої знос зубівперевищує 30%.

1.4 Заходидля підвищення стійкості деталей механізму

Длярішення цієї задачі, поряд із запровадженням у дію нових потужностей іудосконалювання виробничих процесів на базі нової техніки, заміна ручної працілюдини механізованим, надзвичайно важливо забезпечити нормальну і безперебійнуроботу діючого устаткування. Це досягається тільки за умови ретельного наглядуі відходу за агрегатами і механізмами, а так само своєчасного і доброякісногопроведення профілактичних ремонтів.

Існуютьрізні шляхи підвищення зносостійкості швидкозношуючихся деталей:

-поліпшення умов роботи деталей устаткування, що досягається шляхом зменшеннянегативного впливу руйнувань при технологічному процесі;

-поліпшення середовища металургійного виробництва;

-удосконалювання технологічних процесів.

Длязапобігання руйнувань і зносу деталей використовують:

-контроль технологічних процесів (установка датчиків температури);

-застосування запобіжних систем і пристроїв;

-захист деталей від впливу високих температур і правильний вибір системиохолодження;

- захиствузлів тертя від проникнення в них абразивних часток, застосування різнихсистем пиловловлення;

-підтримка в цеху постійної температури узимку і влітку;

-своєчасне технічне обслуговування і ремонт устаткування.

Дляпідвищення зносостійкості  середньо вуглецевих сталей їх легують кремнієм,марганцем, хромом.

Приокисному зносі застосовують деталі виготовлені з високолегованих цементованихсталей.

Приопорі матеріалу термічної утоми застосовують деталі, виготовлені з легованихсталей з карбидо-утворюючими елементами - хром, вольфрам, молібден (15ХМЛ).

Длядеталей працюючих в умовах абразивного  стирання використовують сталь Гадфельда- 110М13Л.

Дляпідвищення стійкості, твердості і міцності швидкозношуючихся деталейзастосовують такий процес як термічна обробка - віджиг, загартування,відпустка.

Дляпідвищення твердості і міцності поверхневих шарів деталей і зміна їхньогохімічного складу застосовується хіміко-термічна обробка - цементація, цианювання,азотування, алітування, хромування, сіліцювання, борірування.

Методивідновлення зношених деталей:

-методи відновлення посадки зі зміною початкових розмірів. При цьому відновленнявідбувається за рахунок збільшення розмірів посадкових місць обох взаємодіючихдеталей, або навпаки, за рахунок зменшення розмірів їх посадкових місць;

-методи відновлення посадки без зміни початкових розмірів. Цей метод полягає втому, що розміри отвору і валу відновлюються нарощуванням металу або іншимзасобом з наступною обробкою їх на нормальний розмір;

-відновлення деталей з використанням ремонтних розмірів. Його сутність в тому щозношена поверхня однієї з деталей (більш дорогої) відновлюється механічноюобробкою, а інша деталь змінюється новою ремонтного розміру;

-постановкою додаткових деталей – постановка на зношеній поверхні спеціальновиготовлених додаткових деталей;

-часткова заміна;

-відновлення зварюванням та наплавленням – з‘єднання деталей або відновлення їїпочаткової форми;

-відновлення деталей електричними засобами;

-відновлення деталей за допомогою гальванічних покриттів – застосовують длязахисту від корозії та для декоративних цілей;

-відновлення деталей пластичним деформуванням – метод дозволяє відновлюватирозміри зношених деталей, а також випрямляти геометричні форми;

-відновлення деталей паянням;

-відновлення деталей склеюванням та за допомогою полімерних матеріалів.

Длятого щоб зменшити витрати на обслуговування устаткування необхідно прислухатисянаступних правил:

-вчасно і якісно робити усі види ремонтів;

- длязмазування вузлів тертя використовувати якісні мастильні матеріали, призначенідля змазування даних вузлів і подавані в необхідній кількості;

- дляобслуговування устаткування залучати персонал навчений передовим прийомамобслуговування устаткування;

-строго дотримувати вимогам інструкції з експлуатації даного промисловогоустаткування;

- приремонтах  використовувати тільки якісні інструменти і надійні запасні частини.

1.5Охорона праці на дільниці

Ділянкастану ТЛЦ-1цеху характеризується забрудненням і загазованістю для навколишньогосередовища, частими вантажопотоками. У зв'язку з цим обслуговуючий персоналділянок може одержати опіки, затягування одягу і частин тіла валками, щообертаються шпинделями і сполучними муфтами, від'єднання окалини і частинметалу, захоплення рейками маніпуляторів. Крім того на ділянці стану присутнішкідливі метрологічні умови: висока температура навколишнього повітря,підвищена вологість, рухливість повітряних мас.

Припрокатці металу утвориться пил, що складається з оксидів заліза, що дужешкідливі для здоров'я людини. Небезпечні викиди окалини, збільшуючи викидипари, що утвориться на поверхні розкату з води, що призначена для охолодженняробочих валків стану. Загазованість навколишнього середовища на ТЛЦ-1мінімальна, тому що всі гази в термопечах приділяються в відсоси, де черезфільтри очищається.

Припроведенні ремонту необхідно, насамперед , оформити убрання допуск із указівкоюмір безпеки, далі варто зробити інструктаж ремонтникам по ТБ. Післяперевіряється надійне відключення електроустаткування і мастилопроводів. Привиконанні робіт варто організувати і забезпечити ремонтну зону й індивідуальноробітники місця. Усіляко сприяти зниженню трудомісткості, використовуючиспеціальне устаткування. Необхідно контролювати готовність пристосуваньінструмента до ведення поставлених робіт. Складування монтуємих і демонтуємихвузлів і деталей здійснюється на робочій площадці. По закінченню ремонтузробити збирання робочої площадки, забрати залишки мастильного матеріалу,відновити всі захисні, запобіжні, сигналізаційні пристрої. Далі варто зібративесь ремонтний персонал разом перевірити їхнє здоров'я і здати устаткування вексплуатацію.

Повертаючидо питання електричної безпеки для зниження електротравматизма необхідновпроваджувати наступні заходи, а саме:

-забезпечити неприступність струмоведучих частин знаходжуючихся під напругою відвипадкового дотику;

-робити електричний поділ мережі з великою ємністю на мережі з малими емкістями;

-усувати небезпека з появою напруги на не струмоведучих частинах устаткуваннязахисним заземленням, установок, блокувань і занулителей. При індивідуальнихроботах користатися перенесеннями з напругою до 42В.

З метоюзниження теплових випромінювань на організм людини необхідно застосовуватинаступне засіб захисту:

-теплова ізоляція печей;

-упровадження водяного охолодження;

-захисні екрани.

На нормділянці теплові випромінювання мінімальні і не вимагають залучення особливоїуваги.

Товстолистовийцех по категорії пожежної небезпеки має ступінь "Г". Пожежі в цехуможуть відбуватися внаслідок порушень правил технічної експлуатації, аварії.Вибухи можуть відбуватися, але лише в тих випадках, коли труба порушується ТБ волію і кисню небезпечних місцях. Пожежна охорона здійснюється як відомчої, такі позавідомчої. У кожнім цеху мається добровільна пожежна бригада. Ділянкаобладнана системою протипожежного гасіння пожеж, тобто водопроводом високоготиску, спеціальною сигналізацією. У найбільш небезпечних місцях установлюютьсяпротипожежні щити, обладнані спеціальним інвентарем (лопатами, баграми,сокирами, піском) і вогнегасниками типу ОУ - 8 - 2 штуки, УП - 1м штука. Обсягшухляди з піском   і встановлено їхніх 8 штук. На ділянці повинні бутивстановлені гідранти, план евакуації при пожежі, зазначені запасні виходи.Під'їзні колії і підходи повинні бути не захаращені й у справному стані.