Смекни!
smekni.com

Покажчики напруги (стр. 3 из 4)

в) Якщо при включенні комп'ютера вентилятори обертаються, але з системного динаміка немає ніяких сигналів, можна спробувати скинути БІОС групі, що відповідає перемичкою, якщо і це не допомагає, витягти батарейку біос (кругла "таблетка" - тип CR2032) з материнської плати взагалі.

г) Якщо після вилучення батарейки при старті комп'ютера чути сигнали спікера, описані в п.5, а), означає, що ваша батарея несправна і її слід замінити. Зазвичай таке відбувається з батарейками материнських плат, які вже відпрацювали 3-5 років, і іноді трапляється з новими материнськими платами, які довго зберігалися на складі. Типовою ознакою того, що термін придатності батарейки закінчується, є скидання системного часу і небажання комп'ютера запускатися з першого натискання кнопки живлення.

6. Тепер перевіримо працездатність оперативної пам'яті. Насамперед потрібно зробити невелику профілактику. Візьміть звичайний канцелярський ластик, і акуратними, але впевненими рухами зачистіть з обох сторін контакти всіх модулів пам'яті, які сполучаються з роз'ємом материнської плати, до металевого блиску. При очищенні не зачіпає ластиком електронні компоненти модуля пам'яті. Варто також за допомогою щітки очистити від пилу роз'єми для модулів пам'яті на материнській платі. Встановіть один модуль пам'яті у відповідний роз'єм і ввімкніть комп'ютер.

а) Якщо після включення вентилятори обертаються і не зупиняються, а з системного динаміка ви почуєте сигнал, який буде складатися з одного довгого і двох коротких гудків, це говорить про те, що даний модуль пам'яті справний. Далі вам потрібно повторити цю процедуру перевірки для кожного з модулів пам'яті окремо, якщо їх у вас кілька. Заміну модулів пам'яті робити тільки при відключеному живленні комп'ютера.

б) Якщо після включення комп'ютер відразу ж вимикається або чути довгі гудки, що чергуються паузами, це говорить про те, що даний модуль пам'яті несправний, або несправний слот пам'яті, в який встановлений модуль пам'яті - спробуйте встановити цей же модуль пам'яті в інший слот.

7. Після перевірки планок пам'яті встановіть в материнську плату все, які пройшли перевірку в п.6. і включіть комп'ютер. Ви повинні почути сигнал, що складається з одного довгого і двох коротких гудків. Якщо цього не відбудеться, означає один зі слотів (роз'ємом) пам'яті на материнській платі неробочий. Виявити його можна за методикою, описаною в п.6. використовуючи завідомо справний модуль пам'яті.

8. Тепер потрібно перевірити на працездатність відеокарту. Перед перевіркою зробимо необхідні профілактичні роботи. Перш за все за допомогою канцелярського ластику зачистив роз'єм відеокарти з обох сторін, аналогічно методиці для модулів оперативної пам'яті (див. п.6).

Далі акуратно, дотримуючись обережності, щоб не пошкодити компоненти, демонтуємо систему охолодження відеокарти, запам'ятовуючи порядок дій. Після цього потрібно уважно вивчити компоненти відеокарти на предмет наявності слідів перегріву, обгорілих ділянок плати або елементів, а також електролітичні конденсатори на предмет здуття. Якщо такі виявляться, слід замінити відеокарту.

Видаляємо залишки термопасти з графічного чіпа і радіатора. Робити це можна за допомогою вати і спирту (розчинник використовувати не рекомендується). Якщо залишки термопаств за допомогою спирту не змиваються, то видалити їх можна за допомогою звичайної сірники, попередньо відламавши від неї голівку - деревина сірники досить міцна, щоб механічно видалити термопасту з графічного чіпа, але і при цьому досить м'яка, щоб не пошкодити кристал механічно. Робити це металевими або пластиковими предметами небезпечно.

Після цього необхідно очистити від пилу сам кулер відеокарти, і нанести на графічний чіп нову термопасту. Термопасту слід наносити тонким шаром на всю поверхню відеочіпа, наносити велику кількість термопасти не варто. Використовувати можна все ту ж КПТ-8. Після цього потрібно повернути систему охолодження на місце. При складанні слід дотримуватися обережності, уникати застосування великих зусиль. Після збірки потрібно переконатися в надійному та якісному контакті радіатора з охолоджуючим компонентами і підключити вентилятор відеокарти до відповідного разьему харчування. Після цього вставити відеокарту в роз'єм материнської плати, закріпити її гвинтом до корпусу ПК, підключити додатковий роз'єм живлення від БП (якщо він передбачений на вашій моделі відеокарти), підключити монітор до роз'єму відеокарти і включити комп'ютер.

а) Якщо після включення комп'ютера буде чути одноразовий короткий гудок і на екрані з'явиться зображення, значить відеокарта справна.

б) Якщо після включення комп'ютера буде чутно сигнал, який буде складатися з одного довгого і двох коротких гудків, значить відеокарта несправна або несправний роз'єм відеокарти на материнській платі.

в) Якщо після включення комп'ютера вентилятори завращаются і через кілька секунд зупиняться, значить відеокарта несправна (відеочіп згорів від перегріву або завищеного напруги, або ж присутня коротке замикання в системі живлення відеокарти).

г) Примітка Якщо під час перевірки БП (див. п.2) проблем не виникло, а при підключенні відеокарти до ПК блок живлення все-ж вимикається відразу після включення, це також може свідчити про недостатню потужність БЖ для вашої відеокарти (вона при цьому може бути справна).

5.2 Стрелка маніпулятора "миша" рухається ривками

Маніпулятор "миша" потрібно тримати в чистоті. Якщо маніпулятор "миша" засмітився всередині, то бруд може стати причиною проблем з рівномірним пересуванням стрілки маніпулятора "миша". Є два типи маніпуляторів миша за принципом дії: лазерна та кулькова. Якщо маніпулятор "миша" кульковий, то кулька "миші" може збирати бруд і сміття, які потрапляють на сенсорні ролери, які знаходяться всередині "миші". Вирішення цієї проблеми - профілактика маніпулятора "миша", тобто очищення від бруду і від сміття внутрішніх частин. У лазерних (оптичних)"мишей" треба тримати в чистоті оптичні сенсори. Частково розібрати кульковий маніпулятор "миша" можна без викрутки.

1. Переверніть маніпулятор "миша" і подивіться (рис.1) на ободок навколишній кульку, часто на ньому показується напрямок повороту для відкривання кришки.

Рис.1. Нижня площину маніпулятора "миша"

Поверніть кришку за напрямком стрілок або якщо напрям не вказано, то поверніть кришку по ходу годинникової стрілки і зніміть її.

Вийміть кульку (рис.2) і вимийте його м'яким милом, прополощіть і висушіть.

Якщо гумова поверхня кульки стала жорсткою, слизькій і миття не допомогло, то треба протерти кульку технічним спиртом.

Ще необхідно заглянути всередину корпусу маніпулятора "миша", там знаходяться три ролики (у більшості маніпуляторів). Необхідно очистити ці ролики від намотався на них бруду за допомогою технічного спирту.

Переконатися в плавності руху роликів.

Поставте на місце кульку і закрийте кришку і перевірте роботу маніпулятора "миша", якщо стрілка все одно рухається ривками, треба перевірити поверхню корпусу "миші" яка стикається при русі по килимку.

Треба тримати в чистоті не лише маніпулятор "миша", але і килимок.

Килимок необхідно помити з милом, прополоскати, висушити його і після цього використовувати.

Рис.2. Извлечение ободка

5.3 Не працює монітор

Певні конфігурації монітора можуть призвести до проблем із завантаженням.

Перевірте:

Підключено чи монітор до електромережі і включений.

Кабель монітора чи надійно підключений до монітора і системного блоку.

Налаштування яскравості та контрасту на моніторі. Зображення на моніторі може бути сірим і неможливим.

Індикатор. На більшості моніторів встановлений індикатор, який вказує на поточний стан монітора.

Зелений колір індикатора означає наявність живлення і вхідного відеосигналу.

Жовтий колір вказує на наявність живлення монітора, але відсутність вхідного відеосигналу. Це означає, що проблема, швидше за все, в системному блоці.

Якщо індикатор взагалі не включається, значить, несправність, ймовірно, в самому моніторі. Переконайтеся, що монітор підключений до працюючої електричної розетки. Якщо несправність все ще не усунуто, спробуйте замінити монітор на свідомо справний.

5.4 Питання за номером варіанту

5.4.1 Яку функцію виконує протокол TCP

Головною метою протоколу TCP є забезпечення надійного, безпечного сервісу для логічних ланцюгів чи з'єднань між парами процесів. Щоб забезпечити такий сервіс, базуючись на менш надійних комунікаціях Internet, система повинна мати можливості для роботи в наступних областях:

базова передача даних

достовірність

керування потоком

поділ каналів

робота із з'єднаннями

пріоритет і безпека

Основні дії протоколу TCP у кожній з цих областей описані у наступних параграфах.

Базова передача даних.

Протокол TCP здатний передавати неперервні потоки октетів між своїми клієнтами в обох напрямках, пакуючи певну кількість октетів у сегменти для передачі через системи Internet. У загальному випадку протоколи TCP вирішують за своїм розсудом, коли проводити блокування та передачу даних.

Іноді користувачам буває необхідно переконатися в тому, що всі дані, передані ними протоколу TCP, вже відправлені. Для цієї мети визначена функція проштовхування (push). Щоб переконатися в тому, що дані, відправлені протоколу TCP, дійсно передані, відправник вказує, що їх слід проштовхнути до одержувача.