Смекни!
smekni.com

Приплотинна ГЕС потужністю 2х27 МВт на річці "Т" (стр. 10 из 12)

= 18,92
= 1071,63 кА2з (110 кв)

Індуктивний опір струмових ланцюгів не велико, тому z2=r2;

r2 = rпр + rприб + rк,

де rприб - сумарний опір послідовно включених обмоток приладів; (13)

Вторинне навантаження складається з:

Амперметр Э-335 (на фазі А - 0,5 ВА), Ваттметр Р - 335 (на фазах А и С - 0,5 ВА), Лічильник САЗ - 681 (на фазах А и С - 2,5 ВА)

Разом на фазі А навантаження найбільша

Rприб =

= 3,5/52=0,14 Ом

r2= r - rприб - rк = 1,2 - 0,14 - 0,05 = 1,01 Ом

rк - опір контактів при 3х приладах.

Для 110 кв

r2= 4 - 0,14 - 0,05 = 3,81 Ом

Вибір струмоведучих частин.

Ми проводимо вибір кабельної лінії з'єднуючий генератор з підвищувальним трансформатором, а також відпайку від цієї лінії до трансформатора власних потреб. Останнім часом широке поширення одержали кабелі марки XLPE зі зшитого полиэтилена [10]

Ізоляція зі зшитого полиэтилена XLPE (вулканізований полиэтилен) являє собою однорідну діелектричну масу полиэтилена з додатковими поперечними зв'язками між молекулами по вуглецевих ланцюжках, що утвориться в результаті технологічного процесу, називаного вулканізацією або зшивкою.

Він широко застосовується в енергетику як ізоляція силових кабелів. Більше висока температурна стабільність матеріалу ізоляції - із практично немінливими діелектричними параметрами - означає більше високі струмові навантаження, як робітники так й у режимі к.з.

Крім того додатковими перевагами є:

Низьке значення тангенса кута діелектричних втрат

tg

=4
;

Діелектрична проникність

=2,4 і внаслідок цього мала величина ємності;

Легкість і зручність при монтажі;

Простий монтаж арматур;

Малий радіус вигину й питома вага;

Відсутність у необхідності подальшого обслуговування.

Вибір кабелів напругою вище 1 кв. По напрузі установки

Uн

Uуст;

По конструкції.

По економічній щільності струму дані кабелі не вибираються (11), як збірні шини електроустановок й ошиновка в межах ВРП й ЗРП всіх напруг;

По нагріванню довгостроково припустимим струмом.

Iмакс

Iдоп,

де Iдоп - довгостроково припустимий струм з урахуванням виправлення на число поруч покладених у землі кабелів К1 і на температуру навколишнього середовища К2.

Iдоп = К1 К2 Iдл.доп.ном

Кабелі прокладені на повітрі

ДО2 = 1,13

Обрані кабелі перевіряють на термічну стійкість

Визначаємо мінімальний перетин по термічній стійкості:

Smin =

/ З

З = 98 А*с/мм2

(для кабелів з мідними жилами й поліетиленовою ізоляцією [13]);

Вибір кабелів відображений у таблиці 6.2

Таблиця 7.2

НапругаУстановкиUуст, кв НомінальненапругаUном, кв МаксробітникструмIмакс, А ДовгостроковоприпустимийструмIдл.доп, А Мінімальноприпустимеперетинqмин, мм2 Обраний перетинq, мм2
10 10 1932 2016 412 500

Iмакс = 1932 А (з попередніх розрахунків);

Кабелі прокладені в повітрі тому ДО1 не враховуємо.

Iдл.доп =

=

= 2016 А

де К2 = 1 поправочний коефіцієнт на температуру навколишнього середовища;

- довгостроково припустимий струм по каталозі для даного виду кабелю; А

qmin =

/ З =
; мм2<q

З = 98 (для кабелів з мідними жилами й поліетиленовою ізоляцією на напругу 10 кв) [13]

- час спрацьовування релейних захистів, з;

- час відключення вимикача, з;

qmin =

мм2;

Вибираємо кабель XLPE - 10 кв 2Х (1Х500) мм2

8. Економічна частина

8.1 Загальні положення

Кошторисна вартість будівництва - це сума коштів, обумовлена кошторисними документами відповідно до проектної документації. Правильно складена кошторисна документація є основним незмінним фінансовим документом на весь період будівництва.

Початковим етапом спорудження електромережевих об'єктів є підготовка території будівництва. При цьому виробляється знос об'єктів; перенос доріг, ЛЕП, водопроводу; вирубка лісів і чагарнику; проектованої електричної мережі, що знаходяться на території. Відшкодування збитку організаціям і приватним особам, що постраждали від зносу.

Основними об'єктами будівництва мережі є повітряні лінії і підстанції. Вартість ЛЕП визначається номінальною напругою, перетином проводу, видом опор, районом по ожеледі.

Оцінка капітальних вкладень у підстанцію виробляється підсумовуванням наступних складових: РП, трансформаторів, пристроїв, що компенсують і реакторів, постійної частини витрат.

Об'єкти підсобного господарства й обслуговуючого призначення знаходяться на території підстанції, до яких входять: будинки керування й обслуговування, масло господарства, склади й інші спорудження.

Об'єкти транспорту і зв'язки призначені для обслуговування під'їздів і доріг на підстанціях, а також будинки обслуговування транспорту і зв'язку.

Зовнішні мережі і спорудження містять у собі: водопроводи, каналізацію, котельні і газифікацію.

Благоустрій території включає в себе наступні заходи: вертикальне планування, пристрій доріжок і підсипань, озеленення, огородження і висвітлення території підстанції.

Інші роботи і витрати визначаються територією і специфікою району, тривалістю і складністю будівництва, науково-дослідними роботами в ході робіт і доплатами за рухливу роботу.

Зміст дирекції і технічний нагляд обумовлений складністю будівництва, а також великим числом різних підприємств, будівельних бригад, суміжників і постачальників, зайнятих у виробничому процесі.

Правильність і точність складання зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва є визначальним питанням при розрахунках витрат на будівництво нових, розширення і реконструкції електричної мережі. В даний час в Україні складається складна економічна ситуація, яка в першу чергу впливає на державні об'єкти енергетики, що підкреслює актуальність даних розрахунків.

У даному проекті виробляється розрахунок кошторисної вартості спорудження електричної мережі з обліком майже усіх вище зазначених витрат. Розрахунок спорудження підстанції ведеться по укрупненій вартості підстанції за винятком витрат незв'язаних з капітальними вкладеннями в підстанцію. Облік цих витрат ведеться в самому кошторисі вартості спорудження електричної мережі.

8.2 Визначення кошторисної вартості підстанції

Вартість будівництва підстанції визначається його кошторисом, який характеризує граничний рівень витрат на споруду об’єкта.

Розрахунок кошторисної вартості енергетичного об’єкта, що будується, виконується у вигляді зведеного кошторисно - фінансового розрахунку, що складається з 12 глав.

8.3 Послідовність кошторисно-фінансового розрахунку будівництва підстанції 110/35/10 кВ

Дані для кошторисно-фінансового розрахунку були взяті з методичних вказівок.

Загальна вартість об’єктів основного виробничого призначення була взята з таблиці 8.1

Витрати на підготовку будівництва дорівнюють 1,5% від загальної вартості об’єктів основного виробничого призначення.

Витрати на пункти 3, 5, 6, 7, 9 таблиці 8.1 були взяті з методичних вказівок

Витрати на тимчасові будівлі і споруди дорівнюють 0,8% від суми витрат пунктів 1-7 таблиці 8.1.

Зміст дирекції підстанції, так само як і підготовка експлуатаційних кадрів дорівнюють 0,3% від суми витрат пунктів 2, 3 таблиці 8.1.

Витрати на проектні і вишукувальні роботи дорівнюють 5% від суми витрат пунктів 1-9 таблиці 8.1.

9. Охорона праці й навколишнього середовища

У даному розділі розглянуті питання охорони праці оперативного персоналу по обслуговуванню станцій з постійним чергуванням.

На розглянутій у даному проекті станції існує кілька видів небезпечних і шкідливих факторів, які можна розділити на видимі й невидимі.

До невидимих факторів ставляться: напруженість електромагнітного поля, що у деяких місцях досягає максимальних значень; можливість поразки напругою встаткування станції 110 й 330 кв; наведена напруга. Для приміщення ОГТУ характерними факторами є шум і недостатня освітленість, більші виробничі площі з малим ступенем обігріву в зимовий період. Розглянемо докладніше приміщення головного щита керування (ГЩУ).

Метеорологічні умови на виробництві або мікроклімат визначають наступні параметри: температура на повітрі в приміщенні, З; відносна вологість повітря, %; рухливість повітря, м/с; теплове випромінювання, В1 ч/м2. Ці параметри вибираються відповідно до вимог ДЕРЖСТАНДАРТ 12ЛДЮ5-88.