Смекни!
smekni.com

Автоматичні апарати захисту мереж (стр. 5 из 5)

У автоматичних вимикачах не допускаються тріщини в корпусі і кришці, заїдання важелів і кнопок управління. З дугогасильних камер і контактів бризки металу знімають надфілем. При вигоранні або зносі до 0,5 мм металокерамічних накладок контактів автоматичний вимикач замінюють. Поточний ремонт, автоматичних вимикачів не проводять.

Теплові реле перевіряють і настроюють на стенді. Важіль повернення реле винен легко і вільно переміщуватись в пазах і повертатися в початкове положення під дією пружини. Кнопки управління повинні легко і надійно замикати та розмикати електричні ланцюги.

Автоматичний вимикач АП-50 (Рис.2.1., а-в). Повне розбирання вимикача необхідне, коли пошкоджені контакти і потрібна їх заміна. У більшості випадків, коли треба усунути дефекти різьблення контактів, дугогасильної гратки, очистити кіптяву на внутрішній поверхні і деталях вимикача або замінити зворотну пружину, досить обмежитися частковим розбиранням. Для цього вивертають гвинти кріплення кришки до основи 1 і кришку знімають. Знімають дугогасильну камеру, розчіпляють важіль 3 (якщо вимикач зведений), натиснувши для цього на кнопку «стоп» 2 або рейку траверси вивідних проводів. Для подальшого розбирання вивертають гвинти 7 і знімають нерухомі 5 і рухомі 6 контакти. При обриві або ослабленні за допомогою плоскогубців знімають поворотну пружину 9 содержателя.

Після ремонту деталей автомат збирають в такій послідовності: встановлюють дугогасильну камеру 10 в гніздо шарнірні з'єднання механізму змащують приладовим маслом, обертання траверси на осі повинно бути без заїдань. Встановлюють нерухомі і рухомі контакти і закріплюють їх гвинтами. Установлюють поворотну пружину, вкручують гвинти 9, для приєднання вивідних проводів, надягають кришку з дугогасильними камерами на основу і щільно закріплюють гвинтами, не допускаючи перекосів.


Рис.2.1 Автоматичний вимикач АП-50:

1 – основа, 2 - кнопка «стоп», 3 - важіль, 4, Т, 8 - гвинти, 5 - нерухомий контакт,

6 - рухомий контакт, 9 - поворотна пружина, 10 – дусогасильна камера,

11 - кришка, 12 - виводи, 13 - сталеві пластини гнучке з'єднання,15 - траверса,

16 і 17 - електромагнітний і тепловий розчеплювач


Список використаної літератури

1. Атабеков В. Б. Ремонт електрообладнання

2. Бурда А.Г. Обучение в електромонтажных мастерских

3. Вернер В.В. Електромонтер ремонтник

4. Прищеп Л.Г. Учебник сельского електрика. – 3-е издание., доп. и перераб.