Смекни!
smekni.com

Вітрова енергія (стр. 2 из 2)

Ще один прилад, який бажано включити в комплект системи безперебійного живлення котеджу, - це дизельний, бензиновий або працюючий на балонному газі електрогенератор. Без такого пристрою не обійтися, якщо середньорічна швидкість вітру в регіоні не перевищує 4-6 м/с (наприклад, в Підмосков'ї). Включений в систему електропостачання котеджу, генератор працюватиме як резервне джерело живлення в період тривалого безвітря. Дійсно, якщо декілька діб підряд вітер дме ледь-ледь, ветроэнергетическая установка не зможе видавати номінальну напругу. Тим часом в будинку електроенергія споживатиметься в звичайному режимі; рано чи пізно акумуляторна станція виснажиться і електропостачання припиниться. В цьому випадку генератор треба буде уручну (якщо не передбачити автозапуск) включати всього на декілька годин на добу для заряджання акумуляторних батарей. Таким чином, буде створена надійна і економічна система безперебійного електропостачання котеджу.

Вибираємо

У ЗМІ і Інтернеті можна виявити безкрайнє море пропозицій від виробників і постачальників ветроэнергетических установок. Проте при виборі фірми варто проявляти обережність. Річ у тому, що деякі компанії рекламують пристрої, що існують тільки в кресленнях, ніколи не виготовлялися і не випробовувалися. Серед них є і добротні розробки, виконані професійними конструкторами на основі наукових розрахунків. Але безліч пристроїв - не що інше, як погано оформлені дослідження псевдофахівців. Практичного інтересу для рядового споживача, позбавленого електроенергії, такі проекти не представляють.

Немало моделей існує у вигляді дослідного екземпляра. Як правило, такі ветродвигатели пропонують невеликі конструкторські бюро при старих машинобудівних заводах. Розрахункова і проектна частини цих розробок відповідають всім науково-технічним канонам. Недолік один, але дуже істотний: розробників не цікавить дрібносерійне виробництво, тому купити таку установку неможливо, хіба що для енергопостачання селища на 50-100 будинків. Та і перевірити пропоновану техніку на профпридатну "позаочі" не так-то просто. Тому вкладення грошей в подібні проекти - заняття вельми ризиковане.

вітроенергетична установка безперебійне живлення


Пристрій для зарядки акумуляторних батарей (а). Інвертор, що перетворює постійну напругу акумуляторів в змінне однофазное 220 В/50 Гц для живлення побутових приладів (б)

Ще один різновид ветроэнергетических установок, що продаються на ринку, - моделі, які проводилися серійно ще при радянській владі. Підприємства, що випускали таке устаткування, існували за рахунок фінансування по лінії різних державних програм, наприклад по підтримці нечисленних народів Півночі, і, природно, не пережили переходу до ринкової економіки. В даний час виробництво зупинене, продаються старі запаси. Завдяки хорошій упаковці і консервації ці ветродвигатели благополучно долежали до наших днів і цілком можуть використовуватися за призначенням. Під питанням залишається лише їх ремонтопридатність.

В даний час існує зовсім трохи фірм, що регулярно здійснюють одиничне або дрібносерійне виробництво ветроэнергетических установок. Звертатися логічно саме до таких виробників, проте з якістю їх устаткування і робіт бажано ознайомитися своїми очима. Для цього краще всього поспілкуватися з господарями котеджів, що обслуговуються встановленим даними фірмами устаткуванням. Серед російських виробників вітроенергетичних установок можна назвати, наприклад, компанії "САПСАН-ЕНЕРГІЯ ВІТРУ", "ЕЛЕКТРОСФЕРА", "ВІНДЕК", "КОМПАНІЯ ЛМВ ВІТРОЕНЕРГЕТИКА", ЦНІЇ "ЕЛЕКТРОПРИЛАД", "ГМКБ "Радуга"". Серед іноземних - фірми J. BORNAY (Іспанія), RUTLAND, MARLEC (Великобританія), BERGEY, SOUTHWESTWINDPOWER, PROVEN (США) і багато інших.