Смекни!
smekni.com

Кабельні лінії (стр. 2 из 3)

Опресовування застосовують в основному для з'єднання алюмінієвих жил кабелів до 1 кВ і виконують за допомогою гільз і опресовуючих механізмів - кліщів і пресів. У гільзу з двох сторін поміщають з’єднувальні жили кабелів і гільзу стискують. Під дією створюваного пресуючим механізмом тиску метал гільз і жил спресовується, утворюючи монолітне з'єднання.

Газове та електричне зварювання служить для з'єднання алюмінієвих жил кабелю перетином 16 ... 240 мм2.

Термітне зварювання - один з найбільш досконалих способів з'єднання алюмінієвих жил кабелів, який виконується за допомогою спеціальних патронів типу А. Провід в патроні встановлюються впритул і його підпалюють спеціальним сірником. Усередині патрона знаходиться термітний склад, при горінні якого температура досягає декількох тисяч градусів.

Кабелі перед введенням в експлуатацію повинні бути заземлені. У чавунних з'єднувальних муфтах заземлення виконують двома відрізками гнучкого мідного дроту, відповідного жил кабельного перетину.

Оболонку і броню кабелів з'єднують таким же дротом, приєднуючи його до контактного майданчика муфти. У свинцевих муфтах заземлення виконують одним шматком гнучкого мідного проводу, який приєднується пайкою і дротяними бандажами до оболонок і броні обох кабелів, а також до корпусу муфт. У епоксидних муфтах технологія приєднання дроту заземлення між оболонками і бронею кабелів і роз'ємними корпусами муфт залежить від конструкції останніх, особливостей їх монтажу і заливки компаундом.Для з'єднання ділянок кабельної лінії застосовують кабельні муфти.

Кабельні муфти поділяють по напрузі (до 1, 6, 10, 35 кВ), призначенням (сполучна, розгалужувальна, кінцева), габаритними розмірами (нормальна, малогабаритна), матеріалу (чавуна, свинцю, епоксида), формі (У - подібна, Т - подібна, Х - подібна), місця установки(внутрішня, зовнішня), кількістю фаз (кінцева трифазна або чотирьохфазна).

Для окінцюювання кабелів поза приміщень застосовують кінцеві кабельні муфти, а всередині приміщень - кінцеві закладення.

В якості кінцевих муфт для кабелів напругою до 10 кВ з паперовою ізоляцією використовують щоглові муфти КМ з заливкою кабельної маси або епоксидні КНЕ, при напрузі 20 ... 35 кВ - однофазні КНО або КНЕО, а для кабелів з пластмасовою ізоляцією - КНЕ або ПКНЕ.

Кінцеві закладення бувають в сталевих воронках (тип КВБ), у вирвах з епоксидного компаунда (КВЕ), з полівінілхлоридних стрічок (КВВ), в гумових рукавичках (КВР).

Для окінцювання струмопровідних жил кабелів застосовують наконечники, що приєднуються обпресуванням, зварюванням або паянням. Найбільш надійним і поширеним способом окінцювання жил є опресовування. Алюмінієві жили перерізом 16 ... 240 мм2 оконціюють обпресуванням трубчастими наконечниками ТА або ТАМ, а мідні жили перерізом 4 ... 240 мм 2 - наконечником Т. опресовування виконують місцевим вдавленням трубчастої частини наконечника за допомогою спеціальних опресовувальних механізмів. При зварюванні застосовують литі наконечники ЛА, а при пайку - мідні наконечники серії П.

Відкрито прокладені кабелі, а також всі кабельні муфти повинні бути забезпечені бірками; на бірках кабелів на початку і в кінці лінії повинні бути вказані марка, напруга, переріз, номер або найменування лінії; на бирках з'єднувальних муфт - номер муфти, дата монтажу.

Бірки повинні бути стійкими до впливу навколишнього середовища. Вони повинні бути розташовані по довжині лінії через кожні 50 м на відкрито прокладених кабелях, а також на поворотах траси і в місцях проходу кабелів через вогнестійкі перегородки й перекриття (з обох сторін).

3. Експлуатація та ремонт кабельних ліній

Експлуатацію електроустановок взагалі і кабельних ліній, зокрема, здійснюють на базі системи планово-попереджувального обслуговування і ремонту (ППОР). Ця система дозволяє підтримувати нормальні технічні параметри електроустановок, запобігати (частково) випадки відмов, знижувати витрати на ремонт. При експлуатації кабельних ліній повинні бути організовані огляди, поточне обслуговування, різні види ремонтів і випробування.

Огляди КЛ напругою до 35 кВ повинні проводитися у такі терміни :

- трас кабелів, прокладених в землі, - не рідше 1 разу на 3 місяці;

- трас кабелів, прокладених на естакадах, у тунелях, блоках, каналах, галереях і по стінах будинків, - не рідше 1 разу на 6 місяців;

- кабельних колодязів - не рідше 1 разу на 2 роки.

Огляди КЛ напругою 110-220 кВ повинні проводитися:

- трас кабелів, прокладених в землі, - не рідше 1 разу на місяць;

- трас кабелів, прокладених у колекторах і тунелях, - не рідше 1 разу на 3 місяці.

Для КЛ, прокладених відкрито, огляд кабельних муфт напругою вище 1000 В повинен здійснюватися при кожному огляді електрообладнання.

Періодично, але не рідше 1 разу на 6 місяців вибіркові огляди КЛ повинен проводити адміністративно-технічний персонал.У період паводків, після злив і при відключенні КЛ релейним захистом повинні проводитися позачергові огляди.Відомості про виявлені при оглядах несправності повинні заноситися в журнал дефектів і несправностей. Несправності повинні усуватися в найкоротші терміни.

Тунелі, колектори, канали і інші кабельні споруди повинні утримуватися в чистоті; металева неоцинкована броня кабелів, прокладених у кабельних спорудах, і металеві конструкції з неметалізованим покриттям, по яких прокладені кабелі, повинні періодично покриватися негорючими антикорозійними складами.

У кабельних спорудах та інших приміщеннях повинен бути організований систематичний контроль за тепловим режимом роботи кабелів, температурою повітря і роботою вентиляційних пристроїв.Температура повітря всередині кабельних тунелів, каналів і шахт в літній час повинна бути не більше ніж на 10 ° С вище температури зовнішнього повітря.

Зберігання в кабельних спорудах будь-яких матеріалів не допускається.

Кабельні споруди, в які потрапляє вода, повинні бути обладнані засобами для відводу ґрунтових та дощових вод.

Поточним ремонтом передбачається проведення наступних робіт: частковий розтин кабельних каналів: їх чистка і заміна конструкцій кріплення кабелів; виправлення розкладки, рихтування кабелів, усунення корозії оболонок; ремонт кабельних каналів і траншей; заміна окремих плит перекриття, усунення завалів, доливання кабельної мастики у кабельні муфти і воронки; фарбування сухих розділів; перерозподілдефектних муфт і воронок; визначення цілісності жил і перевірка правильності фазування. Капітальним ремонтом мається на увазі: розтин кабельних траншей, повне розкриття кабельних каналів, Часткова або повна замінаділянок кабельних ліній; пристрій додаткового механічногозахисту в місцях можливих пошкоджень кабелів; забарвлення кабельних конструкцій; визначення цілісності жил і перевірка правильності фазування.

КЛ повинні періодично піддаватися профілактичним випробуванням підвищеною напругою постійного струму.

Необхідність позачергових випробувань КЛ, наприклад, після ремонтних робіт або розкопок, пов'язаних з розкриттям трас, а також після автоматичного відключення КЛ, визначається керівництвом споживача, у веденні якого знаходиться кабельна лінія.

4. Техніка безпеки при монтажі, експлуатації та ремонті кабельних ліній

Усі роботи з технічного обслуговування електроустановок, проведення в них перемикань, виконання будівельних, монтажних, налагоджувальних, ремонтних робіт, випробувань і вимірювань повинні проводиться відповідно до міжгалузевими правил з охорони праці при експлуатації електроустановок, а також у відповідності з цілим рядом інших Правил і інструкцій.

Перед початком проведення робіт повинен бути виконаний комплекс організаційних і технічних заходів.

Організаційними заходами, що забезпечують безпеку робіт в електроустановках є:

- оформлення робіт нарядом, розпорядженням або переліком робіт, які виконуються в порядку поточної експлуатації;

- допуск до роботи;

- нагляд під час роботи;

- оформлення перерви в роботі, переведення на інше місце, закінчення роботи.

При підготовці робочого місця із зняттям напруги повинні бути в зазначеному порядку виконані наступні технічні заходи:

- зроблені необхідні відключення і вжиті заходи, що перешкоджають подачі напруги на місце роботи внаслідок помилкового чи самовільного включення комутаційних апаратів;

- на приводах ручного і на ключах дистанційного управління комутаційних апаратів повинні бути вивішені забороняють плакати;

- підтверджено відсутність напруги на струмопровідних частинах, які повинні бути заземлені для захисту людей від ураження електричним струмом;

- накладено заземлення (включені заземлювальні ножі, а там, де вони відсутні, встановлені переносні заземлення);

- вивішені вказівні плакати «Заземлено», огороджені при необхідності робочі місця і залишилися під напругою струмоведучі частини, вивішені попереджувальні та розпорядчі плакати.

При виконанні робіт на кабельних лініях необхідно дотримуватися цілий ряд специфічних вимог. Ось деякі основні з них :

- Застосування землерийних машин, відбійних молотків, ломів і кирок для розпушування ґрунту над кабелем допускається проводити на глибину, при якій до кабелю залишається шар ґрунту не менше 30 см. Решта шару ґрунту повинна відкидатися вручну лопатами.

- Перед початком розкопок кабельної лінії повинно бути вироблено контрольне розкриття лінії.

- У зимовий час до виїмки ґрунту лопатами можна розпочинати тільки після його відігрівання. При цьому наближення джерела тепла до кабелів допускається не ближче ніж на 15 см.

- Під час риття траншей в слабкому або вологому грунті, коли є загроза обвалу, їх стіни повинні бути надійно укріплені.