Смекни!
smekni.com

Дзеркала для адаптивних оптичних систем (стр. 1 из 2)

Дзеркала для адаптивних оптичних систем


Вступ

Адаптивне дзеркало — це виконавчий пристрій адаптивної оптичної системи, що має що відображає поверхню з профілем, що деформується, і що задовольняє по амплітуді деформації, числу мір свободи і смузі пропускання частот сигналу, що управляє, вимогам, що забезпечують задану ефективність компенсації фазових збурень оптичного випромінювання.

Конструктивно адаптивні дзеркала можна розділити на дві великі групи — секціоновані дзеркала і дзеркала з суцільною поверхнею. У секціонованих дзеркалах кожна окрема секція допускає її переміщення і нахил (або тільки переміщення). Суцільне дзеркало під впливом спеціальних приводів випробовує складні деформації. Вибір тієї або іншої конструкції визначається специфікою системи, в якій його буде використано. До основних факторів, які враховуються в даному випадку, відносяться габаритний розмір, маса і якість виготовлення поверхні дзеркала. В даний час секціоновані дзеркала розглядаються як основа для створення крупногаборітних телескопів. Подібний телескоп може бути комбінованим. Наприклад, кожна окрема секція може бути суцільним адаптивним дзеркалом.

Секціоновані дзеркала — принципово найбільш простий клас адаптивних дзеркал. Суцільні адаптивні дзеркала представляють найбільший інтерес для розробників адаптивної оптики і мають велике число різних, часто неординарних варіантів виконання.

Три характеристики є для адаптивних дзеркал специфічними:

1. Діапазон переміщень характеризується чутливість приводу у складі дзеркала (звичайно чутливість виражається в переміщеннях поверхні в мікрометрах при збільшенні напруги, що управляє, на 1 В).

2. Область локальної деформації, міра свободи дзеркала, що відображає число, може бути задана ефективною шириною деформації одиничної амплітуди, викликаної дією одного приводу. Функція, що описує цю одиничну деформацію звана функцією відгуку, є однією з найважливіших характеристик адаптивного дзеркала.

3. Смуга пропускання частот визначається швидкодією використовуваного приводу і звичайно обмежена зверху механічними резонансами самої конструкції дзеркала.

Якщо конструкція дзеркала допускає створення коливань поверхні на частотах фазової модуляції, прийнятої для систем апертурного зондування, то функції корекції і модуляції можуть бути покладені на одне дзеркало. Якщо ж механічні резонанси лежать нижче необхідної межі значень частот (за часту це має місце для дзеркал, що працюють в ик-диапазоне), доводиться здійснювати модуляцію окремим модулюючим дзеркалом. Конструктивно воно звичайно відрізняється більшою жорсткістю пластини, що відображає, що деформується, і меншою чутливістю приводу, що дозволяє здійснювати осциляції поверхні в десятки кілогерц при амплітуді.

До приводу пред'являється суперечлива вимога — забезпечити великий динамічний діапазон переміщення при високій швидкодії. У адаптивній оптиці можна виділити наступні типи приводів: електромеханічний, електромагнітний, гідравлічний, п'єзоелектричний і магнітострикційний.

Електромеханічний привід, виконавчий механізм якого є гвинтом, що обертається від крокового електродвигуна має великий діапазон переміщення, не задовольняє типовим вимогам по смузі.

Чотири інших типу приводів володіють більшими широкосмуговими.

Електромагнітний привід має рухому в магнітному полі котушку, пов'язану з штовхачем і циліндровою пружиною.

Постійний магніт 3, жорстко прикріплений до опорної плити 2, одночасно служить для передачі зусилля до цієї плити. Електромагнітний привід, що працює на активне навантаження і вимагає безперервної витрати електроенергії, як правило, використовується в пристроях з малим числом каналів управління дзеркал, що змінюють тільки нахил хвилевого фронту.

У гідравлічному приводі тиск рідини регулюється за допомогою п'єзоелектричного золотника (мал. 2). При цьому тиск рідини діє на циліндрову пружину, пов'язану з поршневим штовхачем. Для гідравлічного приводу, таким чином, потрібна реалізація подвійного джерела енергії — гідравлічного і електричного. Основні втрати енергії в приводі обумовлені турбулентністю рідини і самоохолоджнем.

Принципово конструкція магнітострикційного приводу є стрижнем з магнітострикційного фериту, поміщеного в котушці соленоїда. Привід забезпечує високу амплітуду переміщень (10...50мкм).

Найбільшого поширення в адаптивній оптиці набув п'єзоелектричний привід. Є безліч варіантів побудови дзеркал з п'єзоелектричним приводом. П'єзоелектричні дзеркала умовно можна розділити на чотири групи: виконані у вигляді п'єзокерамичніх блоків; з біморфними п'єзоелементами; з трубчастими п'єзоелементами; цифровий пьзопривод; з п'єзопакетами (рис.4).

П'єзопакетами, пристрої, що є стовпчиком, набраним з великого числа П'єзокерамичних паралелепіпедів або дисків з електродами на верхній і нижній гранях, з'єднаними електрично паралельно.

1. Секціоновані дзеркала

Секціоновані адаптивні дзеркала з поступальним переміщенням секцій дозволяють змінювати тільки тимчасові фазові співвідношення між сигналами від окремих секцій (довжину оптичного шляху) (мал. 5), а дзеркала з переміщенням і нахилом секцій — також і просторову фазу. За допомогою другого типа дзеркал можна точніше здійснювати управління хвилевим фронтом і досягти бажаного ефекту при меншому числі секцій. Проте для забезпечення нахилів по двох осях число приводів дзеркала збільшують.

Необхідність розробки секціонованих дзеркал виникла в астрономічному приладобудуванні у зв'язку з тим, що діаметр наземних телескопів досяг деякої критичної величини (.. 6м), перевищення якої веде до великих технологічних складнощів, як у виготовленні, так і в експлуатації.

Крім того, слід враховувати, що вартість телескопа потенційно зростає з діаметром (вартість телескопа метром 5 м складає більше 20 млн. дол.), тоді як застосування складеного телескопа дозволяє зменшити вартість приблизно втричі.

Ідея секціонованого дзеркала дозволяє створити телескоп великого ефективного діаметру (>10 м) як наземного, та космічного базування. У інших областях техніки, таких як оптичний зв'язок і дальнометрия, секціоновані дзеркала історично з'явилися першим кроком до створення адаптивних дзеркал.

Якщо порівняти суцільну кільцеву апертуру телескопа з кільцевою апертурою, синтезованою з шести встановлених впритул круглих секцій, то для останнього випадку якість зображення (різкість) погіршується на 25%.

Величина зазора між елементами складеного дзеркала робить вплив на якість формування оптичного променя або зображення секціонованого дзеркала. Для дзеркала діаметром 7 м, що складається з 37 секцій шестикутної форми, розрахункова величина зазора складає 7,5 мм.

Істотними недоліками секціонованих дзеркал є необхідність контролю положення окремої секції і стану її поверхні, а також складність реалізації системи термостабілізації подібних дзеркал.

Секціоновані дзеркала застосовувалися в перших експериментах по адаптивній фазовій компенсації спотворень (у перших системах КОАТ), а також для поліпшення стану дозволу телескопа при спостереженні зірок через турбулентну атмосферу. У останньому випадку дзеркало складається з шести алюмінійованих скляних дзеркал з габаритними розмірами 1,25X 1,9x0,5 см, встановлених в лінійку неповним 0,15 см на п'єзоелектричні порожнисті циліндри. Електроди нанесені на обидві сторони стінок циліндра. Під дією напруги ± 1000 В циліндри поступально переміщають кожне дзеркало на ±2,5 мкм, 18 юстіровочних гвинтів дозволяють зробити плоскість всіх дзеркал паралельними.

2. Суцільні дзеркала, що деформуються

секціонований дзеркало п'єзоелектричний оптичний

Дзеркала, що складаються з пластини, що відображає, що деформується, і дискретних приводів, що діють по нормалі до поверхні і розміщених між цією пластиною і опорою. Така побудова дозволяє легко здійснювати охолоджування і контроль поверхні в процесі роботи. Приводи цих дзеркал бувають жорсткі, регулюючі положення поверхні, і що пружні діють на поверхню через пружину.

Амплітуда переміщення поверхні для суцільних дзеркал визначається не тільки динамічним діапазоном приводу, але і, очевидно, пружними властивостями відображають пластини, її товщиною, відстанню між точками кріплення приводів, діаметром плями зіткнення штовхача з тильною поверхнею пластини.

На малюнку 7 представлена конструкція дзеркала із застосуванням гвинтових приводів, підключених до електродвигуна, в якому досягаються найбільш значні переміщення поверхні. Дзеркало створене для роботи в системі апертурного зондування і призначено для корекції температурних спотворень і неточностей, допущених при виготовленні і монтажі оптичних систем ІЧ-діапазону.

Дзеркало має діаметр 40 см, радіус кривизни 10 м складається з алюмінієвої пластини, що відображає, завтовшки 6 мм, приводиться в рух за допомогою 19 гвинтів, що обертаються від 10 крокових електродвигунів.

Для компенсації високочастотних фазових збурень, обумовлених, наприклад, турбулентністю середовища, такі вузькосмугові дзеркала непридатні. Тут, як правило, застосовуються дзеркала з п'єзоелектричним приводом.

Перспективним для використання в адаптивних дзеркалах з П'єзоприводами є цифровою п'єзопривод, що створює дискретне переміщення. Цифровий п'єзопривод спрощує електронну схему управління, з іншою сполучається з цифровою апаратурою. У цифровому п'єзоприводе зменшується явище гістерезису, оскільки кожен елемент має тільки два стани залежно від вхідного сигналу. Використання цифрового п'єзоприводе дозволяє понизити споживання енергії приводом кожного каналу і системи в цілому.

Досягнення необхідної точності управління здійснюєте збільшенням розрядності цифрового п'єзопривода і (або) додаванням елементів з меншою чутливістю, а також використанням гібридного (цифро-аналогового) режиму роботи.