Смекни!
smekni.com

Режими роботи генераторів (стр. 2 из 2)

До ненормальним режимам відноситься також робота синхронного генератора без збудження (наприклад, при відключенні АГП), так званий асинхронний режим. При роботі в асинхронному режимі збільшується швидкість обертання генератора і виникає пульсація струму статора.

Більшість турбогенераторів з непрямим охолодженням, за винятком машин з набірними зубцями роторів, може тривало (до 30 хв) працювати в асинхронному режимі з навантаженням до 60% номінальної.

Для турбогенераторів з безпосереднім охолодженням обмотки ротора допускається робота в асинхронному режимі з навантаженням не більше 40% номінальної: серії ТВФ протягом 30 хв, а серій ТВВ і ТГВ - 15 хв.

4. Асинхронний режим роботи

Асинхронний режим роботи гідрогенераторів в більшості випадків супроводжується значним зниженням напруги і великими качаннями, при яких струм статора може в кілька разів перевищувати номінальний. Необхідно тому в разі втрати збудження все гідрогенератори, а також турбогенератори, що мають ослаблену конструкцію (набірний ротор, дротові бандажі), відключити або негайно вжити заходів до відновлення нормального режиму.

У деяких випадках втрата збудження, не представляючи небезпеки для самого генератора, може послужити причиною порушення стійкості паралельної роботи енергосистеми. Це може статися, якщо потужність генератора, що втратив збудження, велика, і енергосистема не може навіть короткочасно покрити дефіцит реактивної потужності, що виник внаслідок втрати збудження генератором. У цьому випадку генератор, що втратив збудження, також повинен бути негайно відключений від мережі. Всі захисту, що діють на відключення вимикача генератора, одночасно відключають АГП.

Для запобігання пожежі в генераторі, що має повітряне охолодження, черговий персонал при внутрішніх коротких замиканнях пускає в генератор воду. На електростанціях без обслуговуючого персоналу пуск води в генератор проводиться автоматично при спрацьовуванні захисту від внутрішніх коротких замикань в обмотці статора.

На генераторах, що працюють тільки з водневим охолодженням, установок для гасіння пожежі не передбачається, тому що водень не підтримує горіння. Для гасіння пожежі на випадок роботи цих машин з повітряним охолодженням (якщо це допускається) застосовується вуглекислота.


Література

1.http://www.rza.org.ua/rza/a-62.html