Смекни!
smekni.com

Підстанції. Трансформатори та автотрансформатори (стр. 3 из 3)

Перше число, що стоїть після буквеного позначення трансформатора, показує номінальну потужність (кВА), друге число - номінальна напруга обмотки ВН (кВ). Так, тип ТМ 6300/35 означає трифазні двохобмотувальні трансформатор з природним масляним охолодженням потужністю 6300 кВА і напругою обмотки ВН 35 кВ.

Буква А в позначенні типу трансформатора означає автотрансформатор. У позначенні триобмоткових автотрансформаторів букву А ставлять або першої, або останньої. Якщо автотрансформаторного схема є основною (обмотки ВН і СН утворюють автотрансформатор, а обмотка НН додаткова), букву А ставлять першою, якщо автотрансформаторного схема є додатковою, букву А ставлять останньої.

6.Визначення автотрансформатора

Навідміну від трансформатора автотранформатор має ще електричний зв’язок між обмотками(оскількі обмотки з’єднанні напряму).


7. Конструктивні особливості автотрансформатора

габарити і маса автотрансформатора залежать від розрахункової потужності, яка є лише частиною його номінальної потужності.

Зниження габаритів і маси автотрансформатора відбувається як за рахунок обмоточного дроту, так і за рахунок сталі. Витрата обмоточного дроту зменшується внаслідок об'єднання обмотки нижчої напруги з обмоткою вищої напруги, а також через зменшення перетину провідників загальної частини обмотки (ділянка ах). Зі зменшенням витрат дроти зменшується простір, необхідне для розміщення обмотки у вікні магнітної системи, що дозволяє зменшити або висоту стержнів, або довжину ярем, а отже, скоротити витрати сталі на виготовлення автотрансформатора.

Зниження маси активних матеріалів призводить до зменшення електричних і магнітних втрат. Тому при однаковій номінальній потужності ККД автотрансформатора завжди вище, ніж трансформатора.

Недоліком автотрансформатора є те, що у нього вторинний ланцюг виявляється електрично з'єднаним з первинної ланцюгом, тому ізоляція обмоток автотрансформатора повинна вибиратися виходячи з напруги UВН. Іншим недоліком автотрансформатора є те, що він у порівнянні з трансформатором має великий струм короткого замикання. Відбувається це тому, що струм короткого замикання в автотрансформатори обмежується опором не всієї обмотки, а тільки її частиною Аа.

Автотрансформатори застосовуються як для зниження так і для підвищення напруги. Конструктивно обмотки Аа і Ах розташовуються на стрижні у вигляді двох концентричних котушок однакової висоти, що сприяє зменшенню їх індуктивного опору розсіювання.


8.Роль підстанцій трансформаторів та автотрансформаторів в електроенергетиці

Транформаторні підстанції мають дуже важливе значення в електроенергетиці оскільки

Струм що передається з електростанцій має дуже велику напругу та силу струму.Струм передається по високовольтним ЛЕП і щоб зменшити втрати потужності струму за допомогою підвишуючих трансформаторів(які є складовою трансформаторних підстанцій) збільшують напругу та відповідно зменшують силу струму тому потужність струму залишається незмінною а втрата потужності зменшується.Потім знижуючими трансформаторами зменшують напругу і силу струму відповідно, яка необхідна споживачу.

Щодо перетворюючих підстанцій вони необхідні для перетворення змінного струму в постійний струм(за допомогою випрямлювачів) або навпаки(задопомогою інверторів) оскількі багато електро установок працюють на постійному струмі.

постійному струмі наприклад :прокатні станки,гальвонічний ванни,міський транспорт тощо.Перетворюючи підстанції просто необхідні для роботи цих електро установок.

Для ЛЕП постійного трьохфазного струму на початку лінії за допомогою перетворюючої підстанціії змінний струм перетворюють в постійний(за допомогою вирівнювача) а в кінці лінії постійний струм в змінний(за допомогою інвертора).Процес передачі струму через ЛЕП

Зазвичай видобуток и споживання електроенергії відбуваються на змінному струмі а передача на постійному.

Автотрансформатори найчастіше використовують для зв’зку мереж близьких по номінальній напрузі с заземленною нейтраллю.Але роль у нього така сама як і в трансформаторів.


Список використаної літератури

1.Н.В Буслова,В.Н. Винославський,Г.И Денисенко,В.С Перхач “Електричні системи та мережі” 1986

2.В.В.Афанасьєв,Н.М.Адоньєв,Л.В.Жалаліс,

І.М.Сирота,Б.С.Стогній “Трансформатори струму”1980.