Смекни!
smekni.com

Рідкі кристали (стр. 5 из 5)

При всій принциповій простоті обговорюваних пристроїв їх широке впровадження в масову продукцію залежить від ряду технологічних питань, пов'язаних із забезпеченням тривалого терміну роботи Рк-елементів, їх роботи в широкому температурному інтервалі, нарешті, конкуренція з традиційними і сталими технічними рішеннями і т.д. Проте вирішення всіх цих проблем — це тільки питання часу, і скоро, напевно, важко буде собі уявити довершений фотоапарат, що не містить РК-пристрою.[1]

2.8 Рідкокристалічний дисплей

Через 80 років після відкриття такого стану речовини, як рідкий кристал дві незалежні одна від одної групи вчених із RCALabs і Kent (Юта) створили перший рідкокристалічний дисплей на основі узагальнення результатів впливу на кристали електричними зарядами. Спочатку рідкокристалічні екрани використовувалися в годинниках. До 1984-го вдалося поліпшити розрізнювальну здатність рідких кристалів, що дозволило передавати зображення, а не тільки текст. З’явилися ноутбуки, переноснікомп’ютери.


ВИСНОВОК

Тепер відомо понад десять тисяч органічних сполук, які є рідкими кристалами. До них належать мило, віруси, білок в ядрі клітини, сполуки холестерину та інших стероїдів, антоціан у листі капусти. ДНК, мозок тощо.

Дотепервивченопонад 3000 речовин, щоутворюютьрідкі кристали. До них належать речовинибіологічногопоходження, наприклад, дезоксирибонуклеїнова кислота, щонесе код спадковоїінформації, іречовинамозку. Подальшідослідженняцихречовин не тількирозширятьїхзастосування в техніці, але й допоможутьпроникнути в таємницібіологічнихпроцесів.

Рідкі кристали широко застосовуються в малогабаритних електронних годинниках, моніторах, калькуляторах, вимірювальних приладах як індикатори і табло для відображення відповідної інформації. В комбінуванні з фото чутливими напівпровідниковими шарами рідкі кристали застосовуються як підсилювачі і перетворювачі зображень, а також як пристрої оптичної обробки інформації.


ЛІТЕРАТУРА

1. www.sduto.ru

2. Белиловский В.Д. Эти удивительные кристаллы: Кн. для внекл. чтения учащихся 8-10 кл. сред. шк. – М.: Просвещение, 1987.

3. Блинов Л.М., Пикин С.А. жидкокристаллическое состояние вещества. – М.: Знание, 1986. – 64 с. – (Новое в жизни, науке. технике. Сер. «Физика»; №6).

4. Дущенко В.П., Кучерук І.М. загальна фізика і термодинаміка: Навч. посібник. – 2-ге вид., перероб. і допов. – К.: Вища шк., 1993 (С. 386-389).

5. Кучерук І.М., Горбачук І.Т., Луцик П.П. Механіка. Молекулярна фізика і термодинаміка. загальний курс фізики. Том 1 (С. 481-485).

6. Матвеев А.Н. Молекулярнаяфизика: Учеб. пособие для вузов. – М.: Высшая школа, 1981 (С. 281-284).

7. Пикин С.А., Блинов Л.М. Жидкие кристаллы /Под ред. Л.Г.Асламазова.- М.: Наука. главная редакция физико-математической литературы, 1982. – 208 с.- (Библиотечка «Квант». Вып. 20).