Смекни!
smekni.com

Електровимірювальні прилади. Техніка електричних вимірювань (стр. 5 из 6)


Таблиця 9.3а

Номер відповіді

Відповідь

1. За родом струму, класом точності, характером застосування та способом установки, системою приладу, а також тому, що межа вимірювання приладу повинна перевищувати передбачуване значення активної потужності кола.
2.

Вимірювальний механізм приладу складається із двох котушок: нерухомої та рухомої, зв'язаної зі стрілкою приладу. Нерухома котушка (струмова обмотка) має невелику кількість витків і виконана із проводу з великим перетином; включається в коло послідовно. Рухома котушка (обмотка напруги) має велику кількість витків і виконана із проводу з невеликим перетином; включається в коло паралельно. Струми в котушках повинні протікати в одному напряму, щоб стрілка приладу відхилялася вправо від нуля, для цього затиски приладу зі знаком «*» поєднують у загальний вузол.

3.
4. Як відношення показання ватметра до добутку показань амперметра та вольтметра.
5.

Принцип дії приладу заснований на явищі електромагнітної сили, що виникає при протіканні струму в обох котушках, у результаті чого виникає обертаючий момент прямо пропорційний струмам у котушках. Сила струму в рухомій котушці пропорційна напрузі в колі, тому що вона включається паралельно. Сила струму в нерухомій котушці пропорційна силі струму в колі, тому що вона включається послідовно. Отже, обертаючий момент, що діє на рухому котушку, пропорційний активної потужності в колі.

6. Як добуток межі по струму на межу по напрузі, як частка від ділення межі вимірювання на кількість поділок на шкалі приладу.
7.
8. Для вимірювання напруги в колі.
9. За родом струму, класом точності, характером використання та способом установки, системою приладу, а також тим, що межа вимірювання приладу повинна перевищувати передбачуване значення напруги в колі.
10.
11. Для вимірювання сили струму в колі.
12. За родом струму, класом точності, характером використання та способом установки, системою приладу, а також тим, що межа вимірювання приладу повинна перевищувати передбачуване значення сили струму в колі.
13.
14. Для вимірювання активної потужності в колі.

Таблиця 9.4

Номер запитання, завдання

Запитання, завдання

Номер відповіді

1. Для чого призначений лічильник активної енергії?
2. Опишіть побудову лічильника активної енергії.
3. Опишіть принцип дії лічильника активної енергії.
4. Складіть і опишіть принципову електричну схему включення лічильника активної енергії у високовольтну мережу за допомогою вимірювальних трансформаторів напруги та струму.
5. Що розуміється під постійною лічильника активної енергії?
6. Як визначити потужність навантаження за показниками лічильника активної енергії?
7. Складіть розрахункову схему двоплечего моста.
8. Опишіть принцип дії двоплечего моста.
9. Складіть розрахункову схему чотириплечего моста
10. Опишіть принцип дії чотириплечего моста.

У разі вірного виконання завдання åнепар – åпар = 3

Таблиця 9.4а

Номер відповіді

Відповідь

1. При вимірюванні необхідно опір регульованого резистора змінювати так, щоб урівноважити міст, після чого за значенням регульованого резистора визначають вимірюваний опір.
2.
.
3.

4.


При вимірюванні необхідно опори регульованих резисторів змінювати так, щоб урівноважити міст, тобто струм у гальванометрі повинен бути відсутнім. Це означає, що в урівноваженому стані I1 = I2 , I3 = Ix, тому

.

5.

6.

Для обліку спожитої активної енергії.

7.

При протіканні електричного струму по обмотках спостерігається явище електромагнетизму, у результаті чого створюються магнітні потоки обмоток. Ці потоки пронизують диск і спостерігається явище електромагнітної індукції: у диску наводяться вихрові е.р.с., під дією яких протікають вихрові струми. Взаємодія магнітного поля обмоток і вихрових струмів призводить до виникнення явища електромагнітної сили. Диск, а разом з ним і рахунковий механізм, починають обертатися. Для гальмування диска (при відсутності споживання електроенергії) використовується постійний магніт підковоподібної форми, полюси якого розташовані по різні сторони щодо площини диска.

8.

Фізична величина, яка показує, скільки обертів диска відповідає 1 кВт×год.

9.

10.

Вимірювальний механізм приладу влаштований у такий спосіб: на двох магнітопроводах, які мають підковоподібну форму та розташованих перпендикулярно один одному, знаходяться обмотки (котушки індуктивності); одна обмотка (обмотка напруги) включається паралельно споживачеві, друга обмотка (струмова обмотка) включається послідовно зі споживачем; між магнітопроводами укріплений алюмінієвий диск на осі, яка зв'язана з рахунковим механізмом.

Експериментальне дослідження:

1. Скласти принципову електричну схему, яка складається з однофазного джерела (50 Гц), котушки індуктивності та автоматичного вимикача. У колі котушки передбачити амперметр, вольтметр і ватметр, які включені через вимірювальні трансформатори струму і напруги.



2. Зібрати експериментальну установку.

3. Визначити ціну поділки кожного приладу з урахуванням коефіцієнтів трансформації вимірювальних трансформаторів.

;

;

.

4. Включити установку, зняти показання приладів, після чого виключити установку.

Фізична величина I , А U , В Р , Вт
Значення фізичної величини

5. Визначити параметри котушки (повний, активний та індуктивний опори).

повний опір котушки:

Þ
;

активний опір котушки:

Þ
;

індуктивний опір котушки:

Þ
.

ТЕМАТИЧНЕ КОМПЛЕКСНЕ КВАЛІФІКАЦІЙНЕ ЗАВДАННЯ

Умова

Однофазне навантаження споживає повну потужність S при коефіцієнті потужності cos j та напрузі U. У колі навантаження включені амперметр, вольтметр і ватметр через вимірювальні трансформатори напруги і струму. Амперметр із межею вимірювання 5 А и максимальним числом поділок на шкалі – 100. Вольтметр із межею вимірювання 150 В и максимальним числом поділок на шкалі – 150. Ватметр із межею вимірювання по струму 5 А і по напрузі 150 В та максимальним числом поділок на шкалі – 150. Коефіцієнт трансформації вимірювального трансформатора напруги kт.н, коефіцієнт трансформації вимірювального трансформатора струму kт.с.

Завдання

1. Скласти принципову електричну схему описаної установки.

2. Визначити силу струму навантаження.

3. Визначити кількість поділок, на яке відхилиться стрілка амперметра.

4. Визначити кількість поділок, на яке відхилиться стрілка вольтметра.

5. Визначити активну потужність, яку споживає навантаженням.