Смекни!
smekni.com

Техніко-економічні характеристики електричної частини теплоелектроцентралі (стр. 2 из 7)

5100 год ;
;
;

кВт*год

Розрахунок техніко-економічних показників 2й схеми

5100 год ;
;
;

>
=43,84.

У результаті порівняння вибираємо першу схему (мал.. 1)

5. Вибір головної схеми електричних сполук

Головну схему електричних сполук розробляємо по складеній раніше структурній схемі видачі потужності станції. Для прийнятої схеми видачі потужності визначаємо число приєднань у кожному з РУ, що рахується як сума числа ліній, що відходять до споживачів (n леп), числа ліній зв'язку із системою (n св.) і числа трансформаторів зв'язку або живильних трансформаторів (n т), підключених до даного РУ:

N = n леп+ n св.+ n т.св+ n т

Кількість ліній, що відходять, визначається виходячи з дальності передачі й економічно доцільних величин переданих потужностей

N ( Р макс./ Рл

Для напруги 6 кВ :

приймаємо 6 ліній.

Для напруги 35 кВ :

приймаємо 2 лінії.

Для напруги 110 кВ приймаємо 1 ЛЕП.

Результати розрахунків зводимо в таблицю 6.


Таблиця 6

Розрахунок кіл-ва відходять від РУ ліній
Напруги
ВН СН НН
110 35 6
Число ліній
1 2 6
Розрахунок кіл-ті приєднань РУ
кіл-у трансф.+ліній кіл-у трансф.+ліній кіл-у трансф.+ліній
4 4 8

Обрана схема РУ задовольняє наступним вимогам:

1. Ушкодження або відмова кожного з вимикачів не приводить до відключення більше одного енергоблоку.

2. Збіг відмови або ушкодження одного з вимикачів з ремонтом будь-якого іншого не приводить до відключення більше двох блоків і ліній, якщо при цьому зберігається усталена робота енергосистеми або її частини.

3. Кожний генератор приєднується до шин підвищеної напруги через окремі трансформатори й вимикачі.

4. Відключення приєднань виробляється: ЛЕП - не більш, ніж двома вимикачами; енергоблоків, трансформаторів зв'язку, трансформаторів власних потреб - не більш, ніж трьома вимикачами РУ кожної напруги.

У ГРУ 6кВ застосовуємо схему із двома системами збірних шин. Достоїнством цієї схеми є можливість ремонту будь-якої системи шин без відключення споживачів і джерел. Живлення споживачів генераторної напруги здійснюється через реактори. Збірні шини ГРУ ділімо по числу генераторів. Для обмеження струмів трифазного к.з. у схемі передбачаємо секційні реактори.

На середній напрузі застосовуємо схему містка з перемичкою убік ліній.

На вищій напрузі застосовуємо схему з однієї робочою й обхідною системами шин з обхідними й секційними вимикачами. Що дає можливість робити ревізію й випробування вимикачів без перерви роботи.

6. Складання схеми заміщення у відносних одиницях

Опір елементів електричних кіл може бути задане в іменованих величинах і у відсотках або відносних величинах. Для того, щоб схему заміщення можна було перетворити до найпростішого виду, необхідно привести параметри елементів схеми до одного якого-небудь щабля напруги або виразити ці параметри в єдиних масштабах. Останнє в установках напругою вище 1000 У зручніше за все робити за допомогою системи відносних одиниць (о.с.). Щоб одержати відносне значення якої-небудь величини, потрібно поділити її на величину, прийняту за одиницю виміру. При цьому за одиницю виміру або, як прийнято називати, за базисну величину може бути прийняте будь-яке кількісне значення параметра відповідної розмірності.

Сутність системи о.е. полягає в тім, що всі величини, що фігурують у розрахунках, - опору X , струми I , напруги U і потужність S - виражаються не у звичайних одиницях (Ом, А, кВ, МВА), а в частках від прийнятих

за базисні одиниці .

Базисні величини зв'язані між собою законом Ома:

і рівнянням потужності

Із чотирьох базисних одиниць тільки дві вибираються довільно, а дві інші виходять із зазначених співвідношень.

Відносне значення будь-якої величини при обраних базисних умовах визначається по формулі:


(1.1)

де

- значення величини в іменованих одиницях;

- базисне значення цієї ж величини.

Зірочка * указує, що величина виражена в о.е., індекс б - що вона наведена до базисних умов.

Використовуючи вираження (1.1) для визначення опору в о.е., одержимо:

(1.2)

де X - заданий індуктивний опір, Ом на фазу.

Звичайно відносні опори елементів (генераторів, двигунів, трансформаторів і реакторів) задаються при номінальних умовах, тобто за базисні величини прийняті номінальні. Їхні величини визначаються по вираженню (1.2), де базисні величини заміняються відповідними номінальними, тобто

Щоб вести розрахунок в о. е., необхідно всі ЕДС і опору елементів схеми виразити в о.е..

Схема заміщення може бути складена точно, тобто про облік дійсних коефіцієнтів трансформації трансформаторів, що беруть участь, або приблизно, коли номінальна напруга всіх елементів, що перебувають на одному щаблі трансформації, приймають однаковим і рівним

( ) для даного щабля у відповідності з наступною шкалою: 765; 515; 340; 230; 154; 115; 37; 24; 20; 18; 15,75; 13,8; 10,5; 6,3; 3,15; 0,69; 0,525; 0,4; ПРО,23; ПРО,127 кВ. Надалі будемо користуватися наближеним приведенням.

Для зручності розрахунків за базисну потужність бажано приймати величину, кратну десяти або кратну встановленої потужності джерел, що генерують, розрахункової схеми.

За базисну напругу приймають середнє номінальні напруги щаблів

.

Розрахункові вираження для визначення наведених значень опорів:

генератор

;

трансформатор

;

реактор

;

лінія електропередачі

;

,
- базисна й номінальна потужність, МВА ;

- базисний струм, кА;

, - відносні опори елементів схеми ;