Смекни!
smekni.com

Види і правові джерела радіаційної (стр. 2 из 2)

Якщо ядерна шкода була спричинена під час транзиту ядерного матеріалу, відповідальність за ядерну шкоду несе оператор, який є відправником вантажу чи його отримувачем. Момент переходу власності визначається угодою між відправником вантажу і його отримувачем.

Крім перерахованих документів слід назвати також Конвенцію про ядерну безпеку, ратифіковану Верховною Радою України 17 грудня 1997 року.

Всі згадані документи входять до системи ядерного законодавства України.

Крім спеціального законодавства, що встановлює особливі вимоги, що відрізняються від вимог загального режиму здійснення зовнішньоекономічної діяльності, існує загальний Закон "Про зовнішньоекономічну діяльність", прийнятий у 1991 році і діє з багатьма змінами та доповненнями. Цей Закон встановлює правове регулювання всіх видів зовнішньоекономічної діяльності, включаючи зовнішню торгівлю, економічне та науково-технічне співробітництво і т.ін. Одним з основних принципів свободи зовнішньоекономічної діяльності цей закон визначає обов'язок дотримуватись під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності порядок, встановлений законами України.

Кримінальне законодавство України також містить норми, які встановлюють санкції у випадках правопорушень, пов'язаних з незаконним придбанням, зберіганням, використанням, передачею або руйнуванням радіоактивних матеріалів (до радіоактивних матеріалів відносяться джерела іонізуючих випромінювань, радіоактивні речовини, ядерні матеріали), - строк до 5 років позбавлення волі; якщо спричинено загибель людей - до 10 років позбавлення волі (стаття 228-2)

Нормами Митного кодексу України передбачено відповідальність за порушення митних правил у вигляді грошових штрафів, конфіскації майна, адміністративного затримання майна.

Цей досить короткий огляд законодавства, що регулює ядерну діяльність дає лише уявлення про його складність і комплексність, але ядерне законодавство - в процесі творення.