Смекни!
smekni.com

Проектування машинної будівлі ГЕС комплексного гідровузла (стр. 3 из 3)

Для виконання монтажно-демонтажних робіт по основному гідроенергетичному обладнанні в машзалі передбачаємо основний кран. Приймаємо будівлю ГЕС з високим машинним залом, в який встановлюємо мостовий кран.

При числі агрегатів z<10 доцільно використовувати один кран з вантажопідйомністю, рівній найбільшій масі деталі, що монтується. В даному випадку потрібна вантажопідйомність крана визначилась масою ротора Т=210т. Приймаємо мостовий кран вантажопідйомністю 250/30т з прольотом 12,5 м.

Конструктивна схема і розміри основаного мостового крану наведена на рис. 9.

2.5 Підбір допоміжного устаткування ГЕС

Для осушення агрегата при виконанні ремонтних і профілактичних робіт по агрегату передбачена групова схема відкачки води (1 група з двох насосів на 2 агрегата). При цьому виконання загального колектора дозволяє проводити осушення любого агрегата любою групою насосів.

Відкачку проводимо скваженними насосами типу ЕЦВ. Двигуни насосів розмішені в приміщенні на відмітці 193,3. Розрахункова продуктивність насосів в л/с з врахуванням фільтрації через ущільнення ремонтних затворів рівна:

,

де Wос – об’єм води в проточному тракті агрегата при максимальному рівні нижнього б’єфу; tос – час відкачки, приймаємо tос=6 год; qф – фільтраційна витрата, приймаємо рівною 1 л/с на 1 погонний метр ущільнення; Lущ – довжина ущільнення по периметру в ремонтних затворах відсмоктувальної труби і водоприймача:

.

Об’єм води, яка залишається у відсмоктувальній трубі, турбінній камері і частині турбінного водоводу складає Wос=842м3. Отже:


.

Необхідна подача двох робочих насосів рівна:

,

подача одного насосу складає:

.

Необхідний напір насоса рівний:

Таким параметрам задовольняє насос марки ЕЦВ5–4–125.

3.Розрахунок і конструювання машинної будівлі ГЕС

3.1 Вибір типу і конструкції будівлі ГЕС

Згідно завдання проектуємо руслову водоскидну споруду ГЕС

3.2 Компоновка агрегатного блоку будівлі ГЕС, обґрунтування його розмірів і конструкції

3.2.1 Нижня (підводно-агрегатна) частина будівлі ГЕС

Враховуючи сейсмічну активність даного регіону приймаємо блочні розрізи будівлі ГЕС температурними швами. Ширина агрегатного блоку визначилась шириною спіралі турбінної камери. Ширина запасів дорівнює 2,2 і 2 м. Коліно приймаємо симетричним, при якому дифузор розташовується в блоці несиметрично. Враховуючи що ширина спіралі і ширина відсмоктувальної труби менше 12 м проміжні бички не ставимо. Через малу кількість агрегатів приймаємо ширину монтажної площадки 1,5Bбл. Таким чином, будівля ГЕС в плані має розміри Lгес=z×Bбл+Bмп=3×15+22,5=67,5 м, Bгес=5,5 м. Висота агрегатної частини від нижньої площини коліна до підлоги машинного залу 15,9 м і визначилась розмірами обладнання і конструктивними міркуваннями.

3.2.2 Верхня будівля (надагрегатна частина) будівлі ГЕС

Висота і ширина машинного залу визначилася умовами проносу ротора підвісного генератора з валом з сторони нижнього б’єфу. Необхідний підкрановий габарит рівний ПГ=ÑКК-ÑМШ=hв.об.в+lвн+hр+hм=9,5 м. Відмітка крюка крану ÑКК=214,2 м.

Ширина машинного залу визначилась умовами транспортування деталей і необхідними проходами обладнанням і будівельними конструкціями. Ширина машинного залу між стінами складає 12,5 м.

Монтажну площадку розміщуємо на відмітці підлоги машинного залу. Виїзд на монтажну площадку фронтальний. Її розміри визначили з умови розкладки обладнання одного агрегату. Довжина монтажної площадки складає 22,5 м. Під монтажною площадкою розташований один поверх допоміжного обладнання для складів, майстерень тощо.

3.3 Розрахунок і конструювання водоприймача ГЕС

Запроектований напірний водоприймач зі стаціонарною решіткою плоского обрису. Висота вхідного перерізу водоприймача визначилась висотою решітки (13 м). Відмітка порогу 208,5 м. Водоприймач обладнаний аварійно-ремонтним і ремонтним затворами. Для установки ремонтних затворів, а також для очищення решітки і ремонту основного затвору передбачений козловий кран.

3.4 Водонапірні і водоскидні споруди гідровузла

В якості підпірної споруди приймаємо кам’яно-насипну греблю з ядром із суглинка. Відмітка гребеня греблі ÑГГ=235,0 м. Коефіцієнти верхового і низового укосів відповідно 1,6 і 1,4. Оскільки водозлив на ГЕС не може пропустити всю паводкову витрату (3600м3/с) то в греблі влаштовуємо додатковий напірний водоскид.

3.5Компоновка споруд гідровузла – генплан

Компоновка споруд гідровузла представлена на кресленні. Склад основних споруд визначився функціональним призначенням гідровузла і типом вибраних споруд: будівля ГЕС суміщена з водоскидом, кам’яно-накидна гребля, експлуатаційні водоскиди, відкритий розподільчий пристрій, під’їзді шляхи.


3.6 Природозахисні заходи і вимоги експлуатації передбачені на ГЕС, що проектується

З метою зменшення шкоди природі при будівництві і експлуатації ГЕС передбачено:

– рекультивація кар’єрів і організація в них штучних басейнів;

– обвалування мілководних ділянок;

– санітарне очищення водосховища, спеціальний режим роботи ГЕС, які виключають великі коливання води в нижньому б’єфі в період нереста;

– влаштування очисних споруд для стічних вод.


Література

1.Гидроэнергетические установки/ Под. ред. Д.С. Щавелева – Л.: Энергия, 1972, 392 с.

2.Методические указания 042–11 – Ровно, 1983, 96 с.

3.Методические указания 042–7 – Ровно, 1982, 82 с.