Смекни!
smekni.com

Методи дослідження екологічного стану водних об'єктів (стр. 4 из 4)

Радіометричні методи використовуються для визначення радіоактивних елементів (стронцій, цезій та інші).

1. Визначення урану.

Фотометричний метод визначення урану грунтується на утворенні забарвленої в фіолетовий колір сполуки при взаємодії урану (IV) з арсеназо III; точність визначення ±10 %. Визначенню заважають торій, цирконій, титан, рідкоземельні елементи.

2. Визначення радію.

Метод грунтується на радіометричному вимірюванні активності радону і продуктів його розпаду. Точність визначення ±30 %.

3. Визначення стронцію - 90.

Радіохімічний метод визначення стронцію грунтується на концентрації стронцію - 90 з великого об’єму води співосадженням з карбонатом кальцію, виділенні і радіохімічному очищенню стронція - 90, накопиченні і виділенні до чорного ізотопу іттрія - 90 і вимірюванні його β-активності. Хімічний вихід стронцію після відділення його від кальцію визначають трилонометрично. Чутливість методу

Кі/л.

Методи санітарно-бактеріологічного аналізу води.

1. Визначення загальної кількості мікробів у воді

У практиці санітарно-бактеріологічного аналізу широко застосовується визначення в 1мл загальної кількості мезофільних, мезотрофних аеробів і факультативних анаеробів, які ростуть на м’ясо - пептонному живильному агарі на протязі 24±2 години інкубації при температурі 37±0,5°С і які утворюють видимі колонії при збільшенні в 2-5 разів.

2. Визначення кількості бактерій групи кишкових палочок

Наявність в воді бактерій групи кишкових палочок свідчить про фекальне забруднення води.

Методи визначення кількості бактерій групи кишкових палочок:

Визначення і кількісна оцінка показників фекального забруднення води здійснюється методом мембранних фільтрів або бродильним.

Метод мембранних фільтрів грунтується на концентруванні бактерій на мембранному фільтрі з визначеного об`єму води, що аналізується, вирощуванні їх на середовищі Ендо при 37±0,5°С, дифференціюванні вирослих колоній і перерахунку кількості бактерій групи кишкових палочок на 1 л води. Метод ефективний для контролю води при централізованому водопостачанні. Малопридатний при дослідженні води з великим вмістом зважених частинок.

В основі бродильного методу лежить здатність кишкових палочок збражувати вуглеводи з утворенням газоподібних продуктів, головним чином водню і вуглекислоти. Задані об`єми води висівають в середовище накопичення бактерій, підрощують при 37±0,5°С і ще раз висівають їх на плотне середовище і визначають за таблицею число бактерій групи кишкових палочок.

Висновок

В аналізі природних вод найбільш широко використовуються титриметричні та фотометричні методи. На другому місці за поширенням стоять методи атомної абсорбції, емісійної спкетроскопії та хроматографії. Інші методи застосовуються значно рідше. Досить мало використовуються при аналізі природних вод кінетичні методи, люмінесцентні, хоча останні є надзвичайно чутливими, що дозволяє працювати з малими об`ємами проби.

При виборі методу враховують наступні фактори: очікуваний вміст компоненту, приладні можливості лабораторії, вартість аналізу та деякі інші фактори.