Смекни!
smekni.com

Методика виявлення фармацевтичних препаратів, що містять кальцій (стр. 2 из 2)

3.1 Методика виявлення фармацевтичних препаратів, що містять кальцій

Оскільки кальцій є дуже важливим біогенним елементом, він входить до складу багатьох фармацевтичних препаратів. Останні часто є розчинними кальцієвими солями органічних кислот або препаратами, що містять солі кальцію у вигляді добавок. Кальцієві солі йодвмісних органічних кислот служать замінником йодиду натрію, який погано переноситься хворими. Лікарі і ветеринари часто прописують деякі активні кислотні з'єднання у вигляді їх стійких розчинних у воді кальцієвих солей.

Швидкі і чутливі методи виявлення кальцію в лікувальних препаратах засновані на тому, що при дії на окисел кальцію жовтого водного розчину родізоната натрію або безбарвного спиртного розчину Шиффова підстави гліольсальбіс-оксианіла вони забарвлюються відповідно у фіолетовий або червоний кольори. У обох випадках утворюються забарвлені кальцієві солі цих органічних реагентів.

Виконання реакції.

Невелику кількість проби обережно озоляют в мікротиглі. До холодного залишку додають краплю 0,2%-ного водного розчину родізоната натрію або краплю 1%-ного спиртного розчину Шиффова підстави. У першому випадку виникає фіолетове, в другому випадку - червоне фарбування.

Ця реакція була з успіхом випробувана на наступних препаратах, що містять кальцій: гліцерофосфат кальцію (неврозін), глюконат кальцію, лактат кальцію, льовулінат кальцію, міндалят кальцію, нафтолмоносульфонат кальцію (асапрол), саліцилат кальцію, дібромбегенат кальцію (сабронін), йодбегенат кальцію (катіобен), лактофосфат кальцію, пантогенат кальцію, креозотат кальцію (після озолення).

3.2 Інші методи визначення Са2+

3.2.1 Реакція з радізонатом натрію

Родізонат натрію Na2C6O6 у лужному середовищі утворює з іонами Са2+ фіолетовий осад СаС6О6Са(ОН)2.

На фарфорову пластинку поміщають 1 краплю розчину солі кальцію і I краплю свіжо приготованого 0,2%-ного розчину родізоната натрію, потім додають 1 краплю 0,5 н. розчину NaOH. З'являється осад фіолетового кольору.

Для реакції цілком достатня концентрація іонів Са2+ над осадом сульфату кальцію.

3.2.2 Реакція з гідрофосфатом натрію

Гідрофосфат натрію Na2HPO4 утворює з іонами Са2+ білий осад гідрофосфату кальцію СаНРО4 при рН 5—6: гідрофосфат СаНРО4 кальцію розчиняється в HCl, HNO3 и СН3СООН. Процеси йдуть аналогічно розчиненню ВаНРО4.

3.2.3 Реакція з гексациіаноферратом(II) калія

Гексациіаноферрат (II) калія K4[Fe(CN)6] в присутності NH4OH та NH4C1 при нагріванні утворює з іонами Са2+ білий кристалічний осад Ca(NH4)2[Fe(CN)6]:

2++2NH4+ + K4[Fe(CN)6]= Ca(NH4)2[Fe(CN)6]+4K

До 2-4 крапель розчину солі кальцію додають по 1 краплі розчинів NH4C1 і NH4OH (буферна суміш, що підтримує рН=9), нагрівають на водяній лазні і облягають 2-3 краплями насиченого розчину K4[Fe(CN)6]. Осад нерозчинний в оцтовій кислоті.


ВИСНОВОК

На основі літератури та матеріалів курсової роботи дійшла висновку, що метод виявлення фармацевтичних препаратів що містять кальцій дуже важливий для багатьох галузей промисловості


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Крешков А.П. Основы аналитической химии. – Т.3. – М.: Химия, 1970. – 472с.

2. Файгль Ф. Капельный аналіз органических веществ. – М.: Государственное научно-техническое издательство химической литературы, 1962.-803с.

3. Кнунянц И.Л. Химическая энциклопедия. - Т.2. – М.: Советская энциклопедия,1988.

4. Пискарева С.К. Аналитическая химия – М.: Высшая школа,1994.-384с.

5. Петрухина О.М. Аналитическая химия. Химические методы анализа. – М.: Химия, 1992.-400с.