Смекни!
smekni.com

Геометрія молекул (стр. 2 из 2)

Дві електронні пари мають лінійну конфігурацію, якщо обидві пари електронів зв’язуючі. Наприклад,


Сl – Ве – Сl. (1)

3-хелектронні пари:

а) якщо вони зв’язуючі (молекула АХ3), то утворюють плоску форму у вигляді правильного трикутника. Наприклад, BF3

(2)

б) молекули типу АХ2Е (з пари електронів, з яких 2 зв’язуючі, 1 неподілена) мають кутову форму. Наприклад, SnCl2 в газовій фазі

4-електронні пари:

а) молекули типу АХ4 (всі пари зв’язуючі) утворюють тетраедр, наприклад, СН4:

(4)

б) молекули типу АХ3Е (є одна неподілена пара електронів) мають пірамідальну форму, наприклад, NH3:

(5)

в) молекули типу АХ2Е2 (з двома неподіленими парами) мають кутову форму, причому неподілені пари електронів направлені до вершин тетраедра, наприклад, Н2О:

(6)

5-електронні пари:

а) молекули типу АХ5 мають тригонально-біпірамідальну конфігурацію, наприклад, PCl5:

(7)

б) молекули типу АХ4Е теж мають тригонально-біпірамідальну конфігурацію, в якій місце одного атома займає неподілена пара електронів, при цьому можливі два нееквівалентні положення цієї пари: неподілена електронна пара в екваторіальній площині біпіраміди, або направлена у одну з вершин біпіраміди.

Встановлено, що неподілені пари розміщені в екваторіальній площині, тому молекули типу АХ4Е мають конфігурацію спотвореного тетраедра або дисфоноїда. Наприклад, TeCl4:


(8)

в) в молекулах типу АХ3Е2 обидві неподілені пари електронів розташовані в екваторіальній площині і молекула має Т-подібну форму. Наприклад, ClF3:

(9)

г) молекули типу АХ2Е3 мають лінійну форму, тому що всі три неподілені електронні пари розміщені в екваторіальній площині. Наприклад, ICl2:

(10)

6-електронні пари:

а) молекули типу АХ6 мають октаедричну форму. Наприклад, SF6:


(11)

б) молекули типу АХ5Е мають конфігурацію квадратної піраміди (шосту вершину октаедра займає неподілена електронна пара). Наприклад, IF5:

(12)

в) молекули типу АХ4Е2 можуть мати дві конфігурації, оскільки неподілені електронні пари можуть знаходитися одна відносно другої в цис- (тобто екваторіальному) або транс- (у вершинах октаедра) положенні:

З цих конфігурацій стійкою є та, коли електронні пари розміщені в транс-положенні, що приводить до утворення молекули плоскої форми: плоского квадрата


(13)

г) молекули типу АХ3Е3 невідомі, але їх структуру можна передбачити

Таку геометричну форму мають молекули з одинарними зв’язками, що мають на зовнішній валентній оболонці від 2 до 6 електронних пар. Тут геометрія молекули повністю визначалася переважаючою конфігурацією електронних пар на валентній оболонці центрального атома. При цьому побічні взаємодії не приймалися до уваги.

В таблиці приведена геометрична форма молекул типу АХmEn з одинарними хімічними зв’язками в залежності від числа зв’язуючих і неподілених електронних пар.

Таблиця Геометрична форма молекул в залежності від числа зв’язуючих та неподілених електронних пар

Формула сполуки Повне число електронних пар Число неподілених електронних пар Конфігурація молекули Опис молекули
АХ2 2 Лінійна BeCl2
АХ3 3 Плоский трикутник BF3
АХ2Е 3 1 Кутова SnCl2
АХ4 4 Тетраедр CH4
АХ3Е 4 1 Спотворений тетраедр До одної з вершин тетраедра направлена одна неподілена електронна пара, NH3
АХ2Е2 4 2 Тетраедр До двох вершин тетраедра направлені дві неподілені електронні пари, Н2О
АХ5 5 Тригональна біпіраміда PF5
АХ4Е 5 1 Спотворений тетраедр, неподілtна електронна пара направлена у екваторіальну площину до одної з вершин трикутника TeCl4
АХ3Е2 5 2 Тригональна біпіраміда, де два екваторіальні положення зайняті двома неподіленими парами (Т-форма) ClF3
АХ2Е3 5 3 Лінійна форма молекули [ICl2]
АХ6 6 Октаедр SF6
АХ5Е 6 1 Одна неподілена електрон-на пара займає вершину октаедра (тетрагональна піраміда) IF5
АХ4Е2 6 2 Правильний квадрат [ICl4]
АХ7 7 Пентагональна біпіраміда, кут рівний 72° IF7
АХ6Е 7 1 Неподілена електронна пара розхміщується у екваторіальній площині неправильного октаедра [SbBr6]3


Геометрична форма молекул з кратними зв’язками.

Конфігурація молекул, які містять кратні зв’язки, можна описати аналогічним методом. Існує загальне правило, згідно якого дві орбіталі розміщуються лінійно, три – в формі правильного трикутника, чотири – тетраедрично.

Тому можна очікувати, що дві орбіталі подвійних зв’язків навколо атома С у молекулі СО2 утворять лінійну систему, і молекула СО2 буде лінійною.

Комбінація одинарного і потрійного зв’язків також приводять до лінійної конфігурації молекули: Н–С º N; H–C º C–H.

Два одинарних і один подвійний зв’язок (3 орбіталі) дають трикутну конфігурацію: два одинарні і один подвійний зв’язок атома С у молекулі С2Н4 розміщені в площині з валентними кутами 120°.

Відомо, що подвійний зв’язок містить один σ- і один π-зв’язок, а потрійний – один σ- і два π-зв’язки. Степінь перекриття орбіталей у π-зв’язку, як правило, менше ніж у σ-зв’язку, і тому π-зв’язки слабші і більш реакційно здатні. S-орбіталі внаслідок своєї кульової симетрії нездатні до утворення π-зв’язків. Тому стереохімія атома в простій молекулі визначається тільки σ-зв’язуючими парами і неподіленими парами електронів, тоді як π-зв’язки не виявляють впливу ( в першому наближенні) на кути між зв’язками (однак π-зв’язки впливають на довжину і енергію зв’язку. В таблиці приведені геометричні конфігурації деяких молекул і іонів з кратними зв’язками.

В молекулі SOF4 оксигену займає екваторіальне положення; в іоні [IO2F2] два атоми фтору займають полярні положення, а атоми оксигену – два із трьох екваторіальних положення тригональної біпіраміди.

Нелокалізований π-зв’язок. Метод ВЗ виходить з положення, що хімічний зв’язок між атомами в молекулі локалізований, тобто

пара належить двом атомам. Проте іноді, виходячи з властивостей багатоатомних молекул, допускають що при утворенні хімічного зв’язку електронні пари можуть розміщувались між кількома атомами. Такі зв’язки називаються нелокалізованими. Прикладами таких іонів є СО3 і NO3.

Таблиця Геометрична форма деяких молекул і іонів з кратними зв’язками

Повне число Електронних пар Число неподілених пар
0 1 2
2 Лінійна, наприклад HCN
3 Плоский трикутник, [NO3] Кутова (120°) NOCl
4 Тетраедр [SO4]2– Піраміда, IO3] Кутова (109,5°) [ClO2]
5 Тригональна біпіра- міда, [SOF4] Неправильний тетраедр, [IO2F2]
6 Октаедр, [IO6]–5

Будова іону СО32– можна згідно методу ВЗ представити одною із схем:

У цих схемах зв’язок С–О нерівноцінний, оскільки атом С з одним атомом оксигену зв’язаний подвійним зв’язком, а з двома іншими одинарним (а). Експериментально встановлено, що всі зв’язки у СО32– рівноцінні і іон має форму плоского трикутника з кутом 120°. Такий кут вздовж sp2 – гібридизація атома С. Це означає, що атом вуглецю за рахунок sp2 гібридних орбіталей утворює три σ-зв’язки, а четвертий

утворює π-зв’язок. Щоб зв’язки були рівноцінними, теба допустити делокалізацію π-зв’язку (π-електрон орбіталі) між усіма атомами кисню (б). Розмірковуючи аналогічним чином, можна показати, що [NO3] внаслідок делокалізації зарядів і π-зв’язку всі три атоми оксигену рівноцінні:

У молекулі HNO3 один із зв’язків N–O одинарний, а два інші близькі до подвійних: