Смекни!
smekni.com

Спадковий договір в цивільному праві України (стр. 4 из 5)

Підрозділ 3.3 називається “Інші підстави припинення спадкового договору”. Автор пропонує доповнити Гл.90 ЦК України нормою, яка б регулювала підстави припинення спадкового договору. Зокрема, спадковий договір припиняється внаслідок смерті набувача у випадку:

1) якщо у набувача, який помер раніше відчужувача, немає спадкоємців, вони не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття або їх усунено від права спадкування;

2) за заявою відчужувача, якщо набувач помер раніше відчужувача, не приступивши до виконання своїх обов’язків у зв’язку з тим, що строк їх виконання ще не настав, незалежно від наявності спадкоємців та прийняття ними спадщини, якщо спадковий договір не передбачав вчинення певних дій на користь третьої особи. Можливість відчужувача припинити спадковий договір в цьому випадку вважається допустимою з огляду на те, що не відбулося порушення співвідношення майнових інтересів сторін, оскільки жодна зі сторін ще не приступила до виконання своїх обов’язків.

Смерть відчужувача не є підставою для припинення спадкового договору у випадку, якщо спадковий договір передбачає вчинення набувачем певних дій на користь відчужувача (коли зобов’язання нерозривно пов’язане з особою кредитора) ще за його життя і відчужувач помер до настання строку виконання набувачем цих обов’язків. За таких обставин спадковий договір не може припинитися, незважаючи на те, що набувач ще не вчинив жодної з дій, передбачених договором, оскільки спадковий договір належить до алеаторних договорів.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової проблеми, що проявляється у дослідженні договірних відносин, які виникають на підставі спадкового договору, і формулюванні на цій основі висновків та пропозицій щодо вдосконалення чинного законодавства України. Основні висновки, одержані в результаті проведеного дисертаційного дослідження, можуть бути зведені до наступного:

спадковий договір, всупереч своїй назві і розміщенню в Книзі шостій ЦК України, присвяченій спадковому праву, не передбачає переходу майна від відчужувача до набувача в порядку спадкування в силу відсутності юридичного складу спадкового правонаступництва, тому до спадкового договору не застосовуються норми спадкового права, а отже розміщення спадкового договору в Книзі шостій ЦК України – "Спадкове право" є безпідставним;

спадковий договір є відплатним, консенсуальним та двостороннім договором;

норма ч.2 ст.1307 ЦК України втрачає своє правове значення, оскільки майно, визначене спадковим договором, не включається до складу спадщини;

істотними умовами спадкового договору є умови про майно, яке після смерті відчужувача перейде у власність набувача; дії, які зобов’язаний вчинити набувач відповідно до умов договору, та інші умови, на включенні яких до змісту договору наполягає хоча б одна зі сторін;

предметом спадкового договору може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і належить відчужувачеві на праві власності;

з метою забезпечення виконання спадкового договору після смерті відчужувача пропонується передбачити в законі коло осіб, яким надати право вимагати розірвання спадкового договору та повернення майна, набутого на підставі спадкового договору, у разі невиконання набувачем своїх обов’язків після смерті відчужувача.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1. Шама Н.П. Спадковий договір як підстава правонаступництва // Актуальні питання реформування правової системи України. Збірник наукових статей за матеріалами І Міжвузівської науково-практичної конференції 27-28 травня 2005 р., м. Луцьк. – Луцьк: Волинський державний університет імені Лесі Українки, 2005. (Частина ІІ). – С.82-86.

2. Шама Н.П. Правове регулювання спадкового договору в зарубіжних країнах // Проблеми державотворення і захисту прав людини в Україні: Матеріали ХІІ регіональної науково-практичної конференції.9-10 лютого 2006 р. – Львів: Юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, 2006. – С.491-493.

3. Шама Н.П. Правова природа спадкового договору // Університетські наукові записки. Часопис Хмельницького університету управління та права. – 2006. – № 2 (18). – С.144-148.

4. Шама Н.П. Порівняльно-правова характеристика спадкового договору за законодавством України та Німеччини // Збірник тез наукових робіт учасників І Всеукраїнської цивілістичної наукової конференції студентів та аспірантів.24-25 лютого 2006 р. – Одеса: Фенікс, 2006. – С.53-55.

5. Шама Н.П. Спадковий договір в римському та сучасному цивільному праві // Римське право і сучасність: Матеріали IV Міжнародної науково-методичної конференції. 19-20 травня 2006 р. – Одеса: Фенікс, 2006. – С.148-150.

6. Шама Н.П. Зміст спадкового договору // Вісник Академії адвокатури України. – 2007. – № 2 (9). – С.40-46.

7. Шама Н.П. Застереження про зміну спадкового договору // Проблеми державотворення і захисту прав людини в Україні: Матеріали ХІІІ регіональної науково-практичної конференції.8-9 лютого 2007 року. - Львів: Юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, 2007. – С.358-360.

8. Шама Н.П. Майно, що може бути предметом спадкового договору // Збірник тез наукових робіт учасників ІІ Всеукраїнської цивілістичної наукової конференції студентів та аспірантів.30-31 березня 2007 р. – Одеса: Фенікс, 2007. – С.241-242.

9. Шама Н.П. Підстави розірвання спадкового договору // Університетські наукові записки. Часопис Хмельницького університету управління та права. – 2007. – № 4 (24). – С.223-228.

10. Шама Н.П. Правовий статус сторін спадкового договору // Проблеми державотворення і захисту прав людини в Україні: Матеріали ХІV регіональної науково-практичної конференції.6 лютого 2008 року. - Львів: Юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, 2008. – С.174-178.

АНОТАЦІЯ

Шама Н.П. Спадковий договір в цивільному праві України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук зі спеціальності 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. – Львівський національний університет імені Івана Франка. – Львів, 2008.

Дисертація присвячена дослідженню спадкового договору як виду цивільно-правового договору. Розглянуто питання щодо правової природи спадкового договору, а також поняття та ознак спадкового договору. Проведено аналіз питання суб’єктного складу спадкового договору, прав та обов’язків сторін спадкового договору. Розглянуто істотні умови спадкового договору, визначено предмет спадкового договору та момент виникнення права власності на майно у набувача за спадковим договором. Проаналізовано підстави припинення спадкового договору, а також правові наслідки невиконання набувачем обов’язків після смерті відчужувача.

На основі проведених у дисертації досліджень зроблено висновки та пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства України в сфері правового регулювання спадкового договору.

Ключові слова: спадковий договір, істотні умови спадкового договору, припинення спадкового договору.

АННОТАЦИЯ

Шама Н.П. Наследственный договор в гражданском праве Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.03 – гражданское право и гражданский процесс; семейное право; международное частное право. – Львовский национальный университет имени Ивана Франко. – Львов, 2008.

В диссертации произведено комплексное научное исследование наследственного договора как разновидности гражданско-правового договора. Рассмотрены вопросы становления и развития института наследственного договора, определены правовая сущность и понятие наследственного договора.

Автором проанализирован наследственный договор с точки зрения его места в системе норм ГК Украины и на основании этого сделан вывод, что наследственный договор не является институтом наследственного права, так как к нему не применимы нормы наследственного права. Следовательно, его размещение в Книге шестой ГК Украины, посвященной наследственному праву, не имеет под собой никаких оснований.

Большое внимание уделено вопросу о субъектном составе наследственного договора. В частности, установлено, что отчуждателем по наследственному договору может быть лишь физическое лицо, достигшее совершеннолетия, и являющееся полностью дееспособным. Что касается приобретателя по наследственному договору, то им также может быть совершеннолетнее дееспособное физическое лицо, а также юридическое лицо. При этом, приобретателями по наследственному договору могут быть несколько физических лиц, в частности супруги. В этом случае они приобретают имущество по наследственному договору на праве общей совместной собственности, становясь по отношению к отчуждателю солидарными должниками.

Отдельно исследован вопрос относительно содержания наследственного договора. Существенными условиями наследственного договора являются условия об:

1) имуществе, которое после смерти отчуждателя перейдет в собственность к приобретателю;

2) действиях, которые должен исполнить приобретатель согласно условиям договора;

3) любые другие условия, на включении которых в содержание договора настаивает хотя бы одна из сторон.

Предметом наследственного договора может быть вещь, которая определена индивидуальными признаками и принадлежит отчуждателю на праве собственности. Обязанности приобретателя по наследственному договору могут выражаться в совершении определенных действий имущественного или неимущественного характера до или после смерти отчуждателя.