Смекни!
smekni.com

Співвідношення адміністративного права з іншими галузями права України (стр. 2 из 2)

Так, адміністративно-правовий метод регулювання широко використовується для регулювання відносин між органами Державної податкової служби та платниками податків, між органами Державної митної служби та суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності, між Національним банком України та комерційними банками, між органами контролю у сфері екологічної безпеки та суб'єктами природокористування тощо.

Певні зв'язки існують між адміністративним правом і процесуальними галузями права, такими, зокрема, як цивільно-процесуальне та кримінально-процесуальне право. Нормами цивільно-процесуального права врегульовано, наприклад, порядок вирішення судами деяких категорій справ, що виникають з адміністративно-правових відносин.

Що ж стосується кримінально-процесуального права, то за допомогою норм адміністративного права (зокрема інституту адміністративної відповідальності) забезпечується нормальне здійснення проваджень у випадках вчинення правопорушень окремими суб'єктами кримінального процесу. Зокрема, Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність за вияв неповаги до суду, злісне ухилення свідка, потерпілого, експерта, перекладача від явки до органів попереднього слідства або дізнання тощо[7,135-138].

Висновок

Адміністративне право є надзвичайно широкою за обсягом суспільних відносин, що регулюються його нормами, галуззю права. Воно є однією з базових галузей публічного права.

На мою думку, вдмежування адміністративного права від інших галузей, які так чи інакше з ним пов'язані, характеризує його самостійне значення. Разом з тим співвідношення адміністративного права з суміжними галузями права свідчить про їх взаємозв'язок в єдиній системі права.

Отже, потрібно зробити висновок, що для формування демократичної, соціальної, правової держави адміністративне право має визначальне значення. Адже від того, наскільки буде ефективною влада ,настільки буде залежати подальший розвиток нашої держави.


Література:

1) Клюшниченко А.П. Радянське адміністративне право: Курс лекцій. — К, 1975. — С. 86. 2

2) Тихомиров Ю.А. Курс адміністративного права і процесу. — М., 1998. — С. 79. З

3) Агапов А.Б. Учебник административного права. — М., 1999. — С. 29

4) Гончарук С.Т. Адміністративне право України: Навчальний посібник. — К., 2000. — С. 3.

5) Адміністративне право України: Підручник / За ред. Ю.П. Битяка. — Харків, 2000. — С. 19.

6) Колпаков В.К., Кузьменко О.В. К.: Юрінком Інтер, 2003. ,544с.

7) Адміністративне право України Академічний курс:Підр:У двох томах:Том1. Загальна частина (Ред. Колегія:В.Б.Авер’янов(голова).-К.:Видавництво „Юридична думка” 2004.-584с.

8) Конституція України: Із змінами, внесеними згідно із Законом N 2222- IV від 08.12.2004 р.К.: Велес, 2007.- 48с.