Смекни!
smekni.com

Стратегія комплексної модернізації українського суспільства (стр. 3 из 3)

Модернізація економіки - це, насамперед, згортання старих індустріальних виробництв, що нераціонально витрачають ресурси й забруднюють довкілля і пе­рехід до підтримки нових сучасних виробництв, докорінне технологічне переос­нащення існуючих підприємств та будівництво нових. Пріоритетом має стати ви­робництво конкурентоспроможної продукції глибокого рівня переробки з мінімаль­ними енергоресурсовитратами. Отже, базовими принципами стратегічного курсу є запровадження інноваційно-інвестиційної моделі, структурна перебудова та швидке зростання економіки. Саме запровадження високих технологій (а фахівці та високоосвічений персонал у нас є), залучення інвестицій забезпечить країні стале зростання і випереджальний соціально-економічний розвиток. Якщо темпи зростання ВВП в Україні будуть у найближчі 10 років удвічі вищими, ніж у краї­нах ЄС, у неї з'явиться шанс прискорено подолати розрив в обсягах ВВП на одну особу, глобальну нерівність в якості життя населення.

Опанування соціально орієнтованим інноваційним шляхом розвитку - це зав­дання не тільки економічної політики. Йдеться про поєднання політичних, гумані­тарних, соціально-психологічних, економічних та інституційних чинників, які лише в комплексі здатні утвердити Україну як конкурентоспроможну високотехнологічну, сучасну європейську державу. Спробуємо стисло сформулювати алгоритм цієї частини модернізаційної політики для України.

Передусім це створення інституційних, фінансових та соціальних передумов якісних перетворень в усіх сферах життя суспільства, зокрема, перехід до парламентсь­ко-президентської форми правління і до нової моделі державного управління - надан­ня послуг; адміністративно-територіальна реформа; піднесення іміджу України.

Далі важливо здійснити комплексну модернізацію підприємств на основі струк­турно-інноваційної моделі, впорядкувати відносини власності, забезпечити сприят­ливий інвестиційний клімат; запровадити механізми раціонального поєднання рин­кових і державних регуляторів, підвищити ефективність економіки на основі спра­ведливого розподілу прибутку між капіталом та працею. Щодо останнього, то йдеться про запровадження в Україні власної моделі етики праці, моделі її раціональної органі­зації, аналогічній тій, що існує в Японії, США та інших передових країнах.

Соціальною ознакою цього алгоритму має бути закріплення стійких темпів економічного зростання та вирішення широкого комплексу проблем щодо поліпшення добробуту населення: підвищення зарплат, пенсій, розширення внутріш­нього ринку, реалізація прав і свобод громадян у всіх проявах, значне обмеження диференціації доходів населення, подолання бідності, зміцнення злагоди в суспільстві. Посилення соціальної спрямованості економічних перетворень мас стати запорукою політичної стабільності та демократизації суспільства.

Динаміка модернізаційних перетворень в усіх сферах українського суспіль­ства забезпечується інтелектуальним та професіональним рівнем нової національ­ної еліти, зокрема її управлінського корпусу, і особливо керівних кадрів держав­ного управління. Ось чому важливою складовою модернізаційної стратегії роз­витку України є підготовка нової генерації кадрів з постійним підвищенням їх кваліфікації відповідно до вимог часу.

Отже, враховуючи особливості національного розвитку, виклики і тенденції нинішнього етапу світової історії, Україні для досягнення своєї мети потрібно наповнити євроінтеграційну стратегію модернізації конкретним змістом, макси­мально досягти політичного консенсусу, суспільної консолідації і згоди щодо ос­новних цілей стратегії і, головне, для цього необхідні будівничі нової країни, ви­сококваліфіковані кадри з державницьким мисленням.

Список використаних джерел

1. Конституція України: Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 черв. 1996 р. - К.: Преса України, 1997. - 80 с.

2. Стратегія економічного і соціального розвитку України (2004-2015 рр.) "Шляхом Європейської інтеграції'" / Авт. кол.: А.С.Гальчинський, В.М.Геєць та ін.; Нац. ін-т стратег, дослідж., Ін-т екон. прогнозування НАН України, М-во економіки та з питань європ. ін-тегр. України. - К.: ІВЦ Держкомстату України, 2004. - 416 с.

3. Стратегія розвитку України: теорія і практика / За ред. О.С.Власюка. - К.: НІСД, 2002. - 864 с.

4. Державне управління: Навч. посіб. / За ред. А.Ф.Мельника. - К.: Знання-Прес, 2003.

5.Підвищення кваліфікації державних службовців: вивчення потреби та організація навчання: 36. наук. пр. / Кол. авт. - К.: Вид-во УАДУ, 2000. - 148 с.