Смекни!
smekni.com

Викиди АЕС - основне забруднення середовища (стр. 3 из 3)

Контроль можливих протічок в приміщеннях, де зберігаються рідкі радіоактивні відходи, ведеться постійно. Навколо будівлі - сховища ємностей - пробурені свердловини для постійного контролю за станом ґрунтових вод.

Організація переробки, зберігання і контролю стану рідких радіоактивних відходів на атомній станції дозволяє абсолютно виключити потрапляння цих відходів у поверхневі і ґрунтові води. У цьому відношенні АЕС по відношенню до навколишнього середовища можна з повною підставою вважати практично безвідходним виробництвом.

Висновок

З огляду на результати існуючих прогнозів по виснаження до середини - кінця наступного століття запасів нафти, природного газу та інших традиційних енергоресурсів, а також скорочення споживання вугілля (якого, за розрахунками, мало вистачити на 300 років) з-за шкідливих викидів в атмосферу, а також вживання ядерного палива, якого за умови інтенсивного розвитку реакторів-розмножувачів вистачить не менше ніж на 1000 років можна вважати, що на даному етапі розвитку науки і техніки теплові, атомні і гідроелектричних джерела будуть ще довгий час переважатиме над рештою джерелами електроенергії. Вже почалося подорожчання нафти, тому теплові електростанції на цьому паливі будуть витіснені станціями на вугіллі.

Деякі вчені та екологи в кінці 1990-х рр.. говорили про швидке заборону державами Західної Європи атомних електростанції. Але виходячи з сучасних аналізів сировинного ринку і потреб суспільства в електричній енергії, ці твердження виглядають недоречними.

Аварія на Чорнобильській АЕС у 1986 р. свідчить про те, що випадки радіоактивного забруднення атмосфери також не можна повністю виключити.

Навіть працюючи в штатному режимі, без аварій та інцидентів, будь-яка АЕС завдає істотної (і далеко ще не пізнаний) шкода біосферу та населенню. Цей шкоду пов'язаний з неминучими викидами що утворюються в реакторі радіонуклідів:

• поширення радіонуклідів з аерозольними викидами ("через трубу");

• поширення радіонуклідів з рідкими відходами (водою);

• поширення радіонуклідів з твердими радіоактивними відходами.

Часто атомники кажуть: оскільки більша частина викидаються АЕС радіонуклідів короткоживучі (існують кілька годин або доби), то за цей час вони не можуть завдати істотного збитку живій природі і людині.

Вважати короткоживучі радіонуклідів безпечними тільки з причини їх швидкого зникнення наївно і помилково. У результаті Чорнобильської катастрофи декількох годин і днів вистачило, щоб радіоактивний йод (йод-133, період напіврозпаду 21 годину і йод-131, період напіврозпаду 8 діб) потрапив в тканини щитовидної залози у багатьох тисяч дітей і викликав там зміни. Малі рівні опромінення від АЕС можуть надавати великий ефект і тому, що вони діють постійно, протягом тривалого часу.


Список використаних джерел

1 Атомні електричні станції / За ред. Л. М. Вороніна. М.: Енергія, 1977

2 Дементьєв Б. А. Ядерні енергетичні реактори: Підручник для ВУЗів - М.: Энергоатомиздат, 1984

3 Кащеєв В. П. Ядерні енергетичні установки: Навчальний посібник для ВНЗ. - Мн.: Виш. шк., 1989

4 Маргулова Т. Х., Порушко Л. А. Атомні електричні станції. - Підручник для технікумів. - М.: Энергоиздат, 1982

5 Стерман Л. С. та ін Теплові та атомні електричні станції: Підручник для ВНЗ / Л. С. Стерман, В. М. Ладигін, С. Г. Тішин. - М.: Энергоатомиздат, 1995