Смекни!
smekni.com

Екологічні проблеми Світового океану (стр. 3 из 3)

Доповненням до вищевказаних багатостороннім (універсальним) конвенцій є: Конвенція по захисту морського середовища району Балтійського моря 1992р.; Конвенція про охорону Середземного моря від забруднення 1976р.; Конвенція про охорону морського середовища та прибережних зон південно-східній частині Тихого океану 1981р.; Регіональна конвенція з охорони морського середовища Червоного моря і Аденської затоки 1982; Конвенція про охорону та освоєнні морського середовища Великого Карибського району 1983р.; Конвенція з охорони морського середовища Північно-СхідноїАтлантики 1992р. і т.д.

В даний час діє більше 100 універсальних та регіональних договорів з охорони живих морських ресурсів і регулювання рибальства.

Крім універсальних договорів державами укладено більше 100 регіональних і двосторонніх конвенцій та угод щодо збереження живих ресурсів та управління ними, наприклад: Конвенція про майбутнє багатостороннє співробітництво з рибальства в північно-західній частині Атлантичного океану 1978р., Конвенція про охорону морських живих ресурсів Антарктики 1980р., Конвенція про охорону лосося в північній частині Атлантичного океану 1982р. Ці та інші конвенції містять перелік зобов'язань держав щодо збереження живих морських ресурсів у відповідній акваторії Світового океану.

Норми і правила по охороні міжнародних водних систем містяться також у Європейській конвенції про захист прісної води від забруднення 1969р., Європейської конвенції про захист міжнародних водотоків від забруднення 1974р. та ін


Висновок

Світовий океан має виняткове значення в життєзабезпеченні Землі. Океан - це "легені" Землі, джерело харчування населення земної кулі і зосередження величезних багатств корисних копалин. Але науково-технічний прогрес негативно позначився на життєздатності океану - інтенсивне судноплавство, активізація видобутку нафти і газу у водах континентального шельфу, скидання в моря нафтових і радіоактивних відходів призвели до тяжких наслідків: до забруднення морських просторів, до порушення екологічної рівноваги в Світовому океані.

В даний час перед людством стоїть глобальне завдання - терміново ліквідувати збитки, завдані океану, відновити порушену рівновагу і створити гарантії збереження його в майбутньому. Нежиттєздатний океан згубно позначиться на життєзабезпеченні всієї Землі, на долі людства.Знищення планктону, риб та інших мешканців океанських вод - далеко не всі. Збиток може бути набагато більшим.

Адже у Світового океану є загальнопланетарну функції: він є потужним регулятором вологообороту і теплового режиму Землі, а також циркуляції її атмосфери. Забруднення здатні викликати досить істотні зміни всіх цих характеристик, життєво важливих для режиму клімату й погоди на всій планеті. Симптоми таких змін спостерігаються вже сьогодні. Мертвий океан - мертва планета, а значить, і все людство.

Хочеться ще раз нагадати, що будь-який кинутий у море поліетиленовий пакет або станіолевая упаковка від плитки шоколаду лягають на дно і відбирають у мешканців моря частина їх життєвого простору. Всі повинні зрозуміти, що, виливаючи в струмок відро залишилася після прання води з синтетичним миючим засобом, ми не тільки замутняем воду чистого гірського потоку, але сприяємо забруднення всього Світового океану.

Світовий океан кожен повинен цінувати, поважати й любити; необхідно прагнути дізнатися про нього якомога більше, тоді наше ставлення до цього чуда природи буде усвідомленим і ми перестанемо вільно або мимоволі завдавати їй шкоди. Океан всього один, він належить всім і нікому.


Список використаної літератури

Нормативно-правова:

1. Міжнародна конвенція щодо втручання у відкритому морі у випадках аварій, які призводять до забруднення нафтою 1969р. / / Збірник діючих договорів, угод і конвенцій. Вип. ХХХI. М., 1977.

3. Міжнародна конвенція по запобіганню забруднення моря скидами відходів та інших матеріалів 1972р. / / Збірник діючих договорів, угод і конвенцій. Вип. ХХХII. М., 1978.

3. Міжнародна конвенція по запобіганню забруднення з суден 1973р. (МАРПОЛ). Книга III. - СПб.: ЗАТ "ЦНІІМФ", 2009р.

4. Конвенція ООН з морського права 1982 р. / / СЗ РФ. 01.12.1997. № 48. Ст.5493.

5. Міжнародна конвенція про відповідальність і компенсацію за шкоду від забруднення нафтою 1992р. - СПб.: ЗАТ "ЦНІІМФ". Серія "Судновласникам і капітанів". Вип 16. 2000.

Основна:

1. Голубєв Г.М. Геоекологія: Підручник. - М.: Гещс, 1999.

2. Кисельов В. А. Міжнародні угоди щодо запобігання забруднення морського середовища. - М.: Транспорт, 1986.

3. Колодкін А.Л. Світовий океан. - М.: Статут, 2007.

4. Коробкін В.І. Елогім: Підручник. - Ростов н / Д.: Фенікс, 2008.

5. Міжнародне публічне право / За ред. К.А. Бекяшева - М.: Проспект, 2005.

Ресурси інтернету:

1. www.fishh.ru/ - Все про рибних ресурсах.

2. www.oceanology.ru - Науково-популярний блог про Світовому океані та його мешканців.

3. www.tekhnospas.ru - Техноспас - розливи нафти, нафтовідходів, переробка нафтошламу.