Смекни!
smekni.com

Ліс – народне багатство Закарпаття (стр. 7 из 7)

У наш час дещо в цьому напрямі вже робиться, наприклад, існує міжнародна програма “Екоменеджмент для України і Росії”, мета якого виховувати не тільки спеціалістів-екологів, як це робилось в Україні і державах СНГ дотепер, а формувати екологічну свідомість широких мас.

Успіху в охороні народних багатств, одним з яких є ліси, можна досягти лише тоді, коли народ буде турбуватись про те, чим володіє і примножувати природні ресурси, а не руйнувати їх.

Також цікавим і важливим для охорони лісів є всеукраїнський «Конкурс лісничих», переможцю якого вручається приз М.І. Присяжного – вченого, який створив великі лісосмуги на піщаних курганах, що вирішили проблему перенесення великих мас піску вітрами (своєрідних піщаних бур) на Херсонщині (Олешківські ліси). У конкурсі беруть участь лісничі Карпатського регіону.

Оптимістичним є те, що Лісовим фондом України в наш час планується засадити лісами 30 тис. га землі. Доповнимо, що для цього потрібно 150 млн. гривень, а посадковий матеріал вже готовий.


ВИСНОВКИ

Ліси України і Закарпаття є дуже важливим і цінним вичерпним природним ресурсом. Вони відіграють значну роль в природі (регуляція водного режиму, насичення повітря киснем, накопичення великої кількості первинної органічної речовини за рахунок фотосинтезу (продуктивність), забезпечення їжею та житлом багатьох видів тварин і т.д.

Також мають велике значення для людини, бо виконують сировинну (основні і побічні продукти лісів), наукову, культурно-освітню, естетичну, рекреаційно-оздоровчу та інші функції. Крім того, наразі лісова галузь забезпечує роботою приблизно 85 тисяч чоловік, що є теж важливим для суспільства.

Ліси Закарпатської області характеризуються різновисотним розміщенням, оскільки територія області переважно є гірською. В залежності від висоти виділяють дубові, букові, мішані та хвойні ліси, кожен з яких характеризується основними видами дерев та своєрідним складом домішкових видів.

Своєю діяльністю людина часто негативно впливає на ліси (антропічний екологічний фактор), особливо, започаткувавши суцільні рубки, спричинює руйнування цих чудових екосистем. А при пошкодженні екосистеми, як відомо, виникають різноманітні екологічні проблеми, які в різні періоди проявляються в нашому краї.

Тому враховуючи вище сказане маємо визнати і постійно мати на увазі, що ліси Закарпаття є частиною лісової екосистеми України і являються народним багатством. Тому лісові екосистеми потрібно охороняти і постійно відновлювати та примножувати.


ЛІТЕРАТУРА

1. Баганич М.І. Перспективи біологічного методу боротьби з листогризучими шкідниками лісу // Підвищення продуктивності гірських лісів. – Ужгород: Карпати, 1968. – С. 83-89

2. Багнюк B.M., Дідух Я.П. Екологічні проблеми Закарпаття. // Наукові записки. Біологія та скологія. – 2002 – Т. 20. – С. 61-67.

4. Лісовий кодекс України. – Київ, 21 січня 1994 року. N 3852-XII

5. Ніколайчук В.І. Екологічний стан Закарпаття. Проблеми і перспективи. – Ужгород, 2004. – 248 с.

6. Праліси в центрі Європи: Путівник по лісах Карпатського біосферного заповідника. / Редактори: У.-Б. Брендлі, Я. Довганич. – Бірменсдорф: Швейцарський федеральний інститут досліджень лісу, снігу і ландшафтів (WSL); Рахів, Карпатський біосферний заповідник., 2003. – 192 с.

7. Природні багатства Закарпаття. – Ужгород: Карпати, 1987. – 287 с.

8. Телишевский Д.А. Сокровища леса. – Л.: Вища школа, 1974. – 487 с.

9. Червонный М.Г. Охрана лесов. – М.: Лесная промышленность, 1974. – 232 с.

10. Чубатий О.В. Гірські ліси – регулятори водного режиму. – Ужгород: Карпати, 1984. – 102 с.

11. Brändli U.-B., Dovhanych Y., Commarmot B.VirginforestofUgolka. Nature Guide to the Largest Virgin Beech Forest of Europe. A UNESCO World Heritage Site. WSL, Birmensdorf and CBR, Rakhiv, 2008. Printed in Ukraine “Colorove Nebo”, Lviv. – 21 p.