Смекни!
smekni.com

Органи державного управління в галузі охорони навколишнього природного середовища (стр. 2 из 3)

Державне управління в галузі охорони атмосферного повітря здійснюється Міиекоресурсів та Міністерством охорони здоров’я України, їх досить широка компетенція щодо встановлення стандартів у галузі охорони атмосферного повітря та затвердження і введення в дію нормативів його екологічної безпеки, контролю за їх дотриманням визначена Законом від 16 жовтня 1992 року "Про охорону атмосферного повітря". Крім цього, окремі функції екологічного управління в цій сфері здійснюють:

- Авіаційний регістр Державного департаменту авіаційної адміністрації Міністерства транспорту України, який здійснює реєстрацію, сертифікацію та допуск до експлуатації цивільних повітряних суден, видає посвідчення про їх шумову придатність, розробляє заходи щодо зменшення шкідливого впливу авіаційної діяльності на довкілля;

- Державна автомобільна інспекція (ДАІ) Міністерства внутрішніх справ України організує і здійснює контроль за дотриманням правил, норм, стандартів безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього природного середовища від шкідливого впливу автомототранспортних засобів та сільськогосподарської техніки.

Окрему групу державних органів становлять ті, що здійснюють певні спеціальні функції екологічного управління в галузі охорони довкілля і забезпечення екологічної безпеки, їх діяльність стосується не конкретного, а фактично невизначеного кола (тобто всіх або більшості) природних об’єктів або природного середовища в цілому.

У першу чергу це стосується екологічних повноважень Міністерства охорони здоров’я України. Цей державний орган, крім вищеназваних напрямків діяльності, займається також санітарно-гігієнічною охороною довкілля - створенням оптимальних умов життєдіяльності населення, вивченням та недопущенням шкідливого впливу чинників навколишнього природного середовища на здоров’я людини. У країні діє розгалужена система Санітарно-епідеміологічної служби, яка здійснює відповідний державний нагляд і має для цього впливові повноваження, передбачені Законом України від 24 лютого 1994 року "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" та іншими нормативними актами.

Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (МНС) здійснює всі заходи на території відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення, дає оцінку радіаційної обстановки на забрудненій від Чорнобильської катастрофи території та веде радіоекологічний моніторинг; координує діяльність державних та інших органів з проблем захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, у тому числі викиду шкідливих, хімічних, радіоактивних речовин у довкілля; здійснює державний нагляд і контроль за станом цивільної оборони і техногенної безпеки.

Державний комітет стандартизації, метрології та сертифікації України забезпечує створення і функціонування державної системи стандартів, одним з основних принципів якої є обов’язкове врахування екологічних вимог, тобто певних параметрів якісного стану навколишнього природного середовища. Технічні правила і норми, які мають правову форму стандартів, підлягають безумовному дотриманню.

Державний департамент геодезії, картографії та кадастру Мінекоресурсів України здійснює проведення астрономо-геодезичних, гравіметричних, картовидавничих робіт, аерокосмічних зйомок для дистанційного зондування Землі з метою вивчення природних ресурсів і стану довкілля.

Державний комітет будівництва, архітектури та житлової політики України та його органи на місцях здійснюють розробку та реалізацію документації з розбудови населених пунктів та проводять архітектурно-будівельний контроль, забезпечують захист життєвого та природного середовища від шкідливого впливу техногенних та соціально-побутових факторів, небезпечних природних явищ, організують упорядкування населених пунктів, безпечне функціонування комунальних мереж водо-, газо-, теплопостачання з додержанням екологічних вимог та ін,

Державний департамент випробувань і реєстрації засобів захисту та регуляторів росту рослин і добрив Мінекоресурсів України здійснює державні випробування та реєстрацію, визначає перелік дозволених для використання хімічних, біологічних засобів, засобів захисту та регуляторів росту рослин, добрив з урахуванням вимог до їх безпечності для здоров’я людини та навколишнього природного середовища.

Державна служба з карантину рослин Мінагронолітики України та її інспекції здійснюють державний фітосанітарний контроль за додержанням карантинного режиму на стадіях вирощування, переробки і реалізації рослин і продукції рослинного походження. І, нарешті, ще одним різновидом державного управління природокористуванням та охороною довкілля є галузеве (відомче) управління. Суть його полягає в певній організаційній діяльності окремого міністерства чи відомства щодо забезпечення належних умов використання та охорони природних об’єктів, які експлуатуються підприємствами, що йому підпорядковані. Це характерно, наприклад, і для діяльності Міністерства аграрної політики, Міністерства палива та енергетики, Міністерства транспорту.

Відповідним чином визначені повноваження й центральних органів виконавчої влади, що утворені для реалізації певної функції управління, забезпечують у сферах своєї компетенції координацію інших органів виконавчої влади, в тому числі з питань охорони навколишнього природного середовища.

Так, у сфері фінансів забезпечення проведення єдиної державної фінансової, бюджетної, податкової політики, спрямованої на реалізацію визначених завдань економічного та соціального розвитку України, в тому числі тих, що стосуються охорони довкілля, забезпечення екологічної безпеки, використання природних ресурсів покладено на Міністерство фінансів України (Мінфін України), Положення про яке затверджено Указом Президента України від 26 серпня 1999 р. Екологічні фактори мають враховуватися Мінфіном України, зокрема, при розробленні проекту Державного бюджету України та прогнозних показників зведеного бюджету України, забезпеченні в установленому порядку виконання Державного бюджету України, забезпеченні концентрації фінансових ресурсів на пріоритетних напрямах соціально-економічного розвитку України, забезпеченні ефективного використання бюджетних коштів тощо.

У сфері освіти, наукової, науково-технічної, інноваційної діяльності головним (провідним) органом у системі центральних органів виконавчої влади є Міністерство освіти і науки України (МОН України), Положення про яке затверджено Указом Президента України від 7 червня 2000 р. Проблемам екології, забезпечення охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів МОН України має приділяти увагу при забезпеченні проведення комплексного аналізу стану вітчизняної та світової науки і техніки, прогнозуванні тенденцій їх розвитку; підготовці пропозицій щодо визначення пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетів інноваційної діяльності; організації в установленому порядку проведення державної наукової та науково-технічної експертизи проектів державних, міжнародних, регіональних програм та здійсненні інших повноважень.

У сфері захисту прав споживачів, стандартизації, метрології, підтвердження відповідності забезпечення охорони довкілля, екологічної безпеки покладається на Міністерство економіки України (Мінекономіки України). Цей орган розробляє проекти нормативно-правових актів щодо впровадження відповідно до міжнародних стандартів систем управління якістю та систем управління довкіллям на підприємствах, а також стосовно державної підтримки їх впровадження; організовує та проводить моніторинг якості продукції (товарів, робіт, послуг), впровадження систем управління якістю на підприємствах; організовує інформаційне забезпечення підприємств з питань управління якістю та довкіллям; бере участь в організації підготовки та підвищення кваліфікації фахівців з управління якістю та розробленні відповідних навчальних програм, проведення фундаментальних і прикладних досліджень у сфері якості та здійснює інші повноваження природоохоронного характеру тощо.

Висновок

У сфері інформаційної політики провідна роль належить Державному комітету телебачення і радіомовлення України (Держтелерадіо України), Положення про який затверджено Указом Президента України від 25 липня 2000 р. Держтелерадіо України в контексті своїх повноважень має забезпечувати координацію діяльності державних засобів масової інформації з метою поширення офіційної інформації щодо найважливіших питань суспільного життя, включаючи охорону довкілля, забезпечення екологічної безпеки в державі; сприяти розповсюдженню інформації про діяльність Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, міністерств, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, в тому числі в частині, що стосується формування та реалізації екологічної політики в країні; підготовку та подання Президентові України, Кабінету Міністрів України, а також органам виконавчої влади аналітичних матеріалів щодо оприлюднення інформації з найважливіших питань (включаючи екологічні) внутрішньої та зовнішньої політики держави тощо.