Смекни!
smekni.com

Легені землі. Проблеми збереження лісів (стр. 4 из 4)

Бар'єром на шляху лісової пожежі може бути розчин, вчасно внесений в ґрунт на границі палаючої ділянки. Наприклад, розчин бішофіта, дешевого й нешкідливого.

Важливим розділом протипожежної профілактики є добре організована протипожежна пропаганда за допомогою радіо, друку, телебачення й інших засобів масової інформації.

Працівники лісового господарства знайомлять населення, робітників лісових промислів й експедицій туристів, що відпочивають з основними вимогами правил пожежної безпеки в лісі, а також із заходами, які повинні застосовуватися в відповідності із чинним законодавством до осіб, що порушують ці правила.

6.2 Захист лісу від шкідливих комах і хвороб

Для захисту лісових насаджень від ушкоджень застосовуються профілактичні заходи, спрямовані на попередження появи й масового розмноження лісових шкідників і виявлення хвороб. Для знищення шкідників і хвороб використовуються винищувальні заходи боротьби. Профілактика й винищувальна боротьба забезпечують ефективний захист насаджень за умови своєчасного й правильного їхнього застосування.

Захисним заходам передує лісоентомологічне обстеження, установлення місць поширення шкідливих комах і хвороб. На основі отриманих даних вирішується питання про доцільність застосування тих або інших захисних заходів.

Заходи щодо боротьби зі шкідниками й хворобами лісу ділять за принципом їх дії й технічного застосування на групи: лісогосподарські, біологічні, хімічні, фізико-механічні й карантинні. У практиці ці способи лісозахисту використовуються комплексно, у вигляді системи заходів. Раціональне сполучення способів боротьби забезпечує найбільш ефективне придушення життєдіяльності шкідливих організмів у лісі.

Лісогосподарські заходи мають переважно профілактичне призначення: вони попереджають поширення шкідливих комах і хвороб, підвищують біологічну стійкість рослин. У період закладки розплідників і створення лісокультур сортується й відбирається високоякісний посівний і посадковий матеріал для запобіганні занесення шкідників і збудників хвороб. Приділяється увага агротехнічним прийомам посіву й посадки, тому що при порушенні агротехніки погіршується приживлюваність рослин і створюються умови для їхнього захворювання й ушкодження комахами.

В основі біологічних методів захисту лісу від шкідників лежить використання хижаків і паразитичних комах (ентомофагов), комахоїдних птахів і звірів, а також патогенних бактерій і вірусів.

Великого значення набуває мікробіометод, заснований на використанні патогенних мікроорганізмів. Запропоновано ряд бактеріальних препаратів: дендробацилин, інсектин, таксобактерин, екзотоксин, гомелин і ін.

Захист лісу від шкідників і хвороб повинен здійснюватися способами та методами, що не наносять шкоди людині й навколишньому середовищу.

Хімічний метод боротьби зі шкідливими комахами й хворобами заснований назастосуванні отруйних речовин проти комах - інсектицидів, проти грибних захворювань - фунгецидів. Дія інсектицидів і фунгецидів заснована на хімічних реакціях їх з речовинами, що входять до складу клітин організму. Характер реакції й сила впливу отруйних речовин проявляється по-різному в залежності від їхньої хімічної структури й фізико-хімічних властивостей, а також від особливостей організму. Хімічні методи боротьби здійснюються за допомогою наземних машин, літаків і вертольотів.

Поряд з хімічними й біологічними способами використовуються й фізико-механічні: збирання кладок яєць непарного шовкопряда, зрізання павутинних гнізд златогузки й побігів сосни, уражених вертуном й пеговьюнами, збір личинок пильщика й жуків травневого, хруща й ін. Ці прийоми трудомісткі, тому застосовуються рідко й тільки на невеликих ділянках.


7. Заходу щодо охорони лісу

Основними завданнями охорони лісу є його раціональне використання й відновлення. Все більшого значення набувають заходу щодо охорони лісу малолісистих районів у зв'язку з їх водоохоронною, грунтозахисною, санітарно-оздоровчою роллю. Особлива увага повинна приділятися охороні гірських лісів, тому що вони виконують важливі водорегулювальні, грунтозахисні функції. При правильному веденні лісового господарства повторні вирубування на тій або іншій ділянці повинні проводитися не раніше чим через 80 - 100 років, при досягненні повної спілості. В 60 - 80-х роках ХХ сторіччя в ряді областей європейської частини Росії до повторних вирубувань поверталися значно раніше. Це призвело до втрати їх кліматоутворюючого й водорегулюючогоого значення, зросла кількість дрібнолистих лісів. Важливий захід для раціонального використання лісів - це боротьба із втратами деревини. Нерідко при заготівлі деревини відбуваються значні втрати. У місцях вирубування залишаються гілки, хвоя, які є коштовним матеріалом для готування хвойного борошна - вітамінного корму для худоби. Відходи від рубання лісу перспективні для одержання ефірних масел.

Ліс дуже важко піддається відновленню. Але все-таки ліс відновлюють на вирубаних територіях, сіють на непокритих лісом площах, реконструюють малоцінні насадження. Обсяги лісовідновних робіт постійно збільшуються.


Висновок

Ліс - один з основних типів рослинного покриву Землі, джерело найдавнішого на землі матеріалу - деревини, джерело одержання корисних рослинних продуктів, середовище перебування тварин. Ми повинні його берегти, тому що без лісу й рослин на Землі не буде життя, бо ліс джерело необхідного нам кисню. Але чомусь, про це мало хто згадує, рубаючи ліс на продаж і намагаючись нажитися на цьому. Усе, що було викладено вище, це просто високі слова про те, що ми піклуємося про ліс, бережемо його й так далі. Будь-яка людина, що хоча б кілька разів виїжджала за місто, просто посміється над цими словами, тому що ми бачимо як вирубуються наші ліси.

Я вважаю, що у нашій країні багато говорять про цю проблему, але реально нічого не робиться, тому що уряд зайнятий "більш важливими" питаннями, а ліс може й почекати. А поки інші країни, які більш уважно ставляться до своїх лісових ресурсів, скуповують наш ліс за неприйнятними цінами. Коли у нашого уряду з'явиться час на рішення цього питання, буде вже пізно.


Список літератури

1. Винокурів Н. Ф., Камерилова Г. С., Методична допомога з курсуприродокористування, Москва: "Просвещение", - 1996, - с. 205.

2. Новиков Ю. В., Природа й людина, Москва: "Просвещение", - 1988, - с.223.

3. Новиков Ю. В., Нікітін Д. П., Навколишнє середовище й людина, Москва:"Вища школа", - 1986, - с. 415.

4. Ревель П., Ревель Ч., Середовище нашого перебування, Москва: "Мир".-1994, -с.340.

5. Степановских А. С., Охорона навколишнього середовища, Москва: "Юнити", - 2000,- с.560.

6. Голуб А., Струкова Е. . Природоохоронна діяльність у перехіднийекономіці/Питання економіки,1995.№1

7. Державна доповідь "Про стан навколишнього природного середовищаРосійської Федерації в 1995 році"/Зелений мир,1996.№24

8. Данилов-Данильян В. И. (під ред.) Екологія, охорона природи йекологічна безпека./МНЭПУ, 1997

9. Рогожина Н. У пошуках відповідей на екологічний виклик/ Світова економіка й міжнародні відносини., 1999 №9

10. Екологія:Пізнавальна енциклопедія / Пер.с англ. Л.Яхнина. М.:TIME-LIFE,1994.