Смекни!
smekni.com

Природа не храм, а майстерня, і людина в ній - працівник (стр. 5 из 5)

Всяке порушення в результаті хвороби або із яких-небудь інших причин можливості здійснити діяльність, її координацію і спрямованість розглядається, як порушення свідомості.

Нарешті, четверта характеристика свідомості - включення в його склад певного компоненту. В свідомість людини неминуче входить мир відчуттів, де знаходять віддзеркалення об'єктивні і перш за все загальнолюдські відносини, в які включена людина. В свідомості людини представлені емоційні оцінки міжособових відносин. І тут, як і в багатьох інших випадках, патологія допомагає краще зрозуміти єство нормальної свідомості.

Таким чином, можна зробити наступні висновки:

Метою дослідження взаємодії екологічного і етичного виховання є формування людини з високим рівнем эколого-етичної культури, поєднуючого в собі эколого-етичні знання і переконання, стійку лінію поведінки і дій, що мотивуються эколого-етичними цінностями.

В цілях формування эколого-етичної культури громадян необхідний комплекс заходів: продовжити роботу по вдосконаленню змісту учбових програм по природно-научних дисциплінах з урахуванням эколого-етичних питань відповідно до змісту освіти, удосконалювати відповідну літературу.

Вивчення эколого-етичного потенціалу сучасних шкільних програм і підручників природничонаукових дисциплін показало, що в них є великі можливості для здійснення эколого-етичного виховання підлітків, але реалізовані ці можливості недостатньо.

Розширювати і заглиблювати всі види позаурочної діяльності эколого-етичного виховання - пізнавальну, трудову, опытническую, краєзнавчу. Упроваджувати в учбовий процес учбових закладів різні спецкурси і факультативи эколого-етичного аспекту.

Активізувати участь підлітків в різноманітній досвідчено-дослідницькій, природоохоронній діяльності, організовувати різні екологічні клуби, кухлі, екологічні табори і т.д.

Відобразити питання эколого-етичного виховання в документах по вихованню шкіл і гімназій, що вчаться (в статутах і в положеннях школи-гімназії, планах учбово-виховної роботи).

Висновок

"Щасливою буде та епоха, коли честолюбство почне бачити велич і славу тільки в придбанні нових знань і покине нечисті джерела, якими воно намагалося угамувати свою спрагу. То були джерела бід і пихатості, що угамовували спрагу тільки неуків, героїв завойовників і винищувачів людського роду. Досить почестей Александрам! Хай живе Архімед!!!"

Сен-Симон

Ми вимушені сьогодні визнати, що тривожна екологічна ситуація склалася в багатьох регіонах нашої країни в результаті некомпетентного господарювання, недоліку знань і дій усліпу, споживацького відношення до природних багатств, ототожнення слів І.В. Мічуріна про те, щоб не чекати милостей від природи, а брати їх у неї, з нещадною експлуатацією природних ресурсів, а також превалювання технократичного мислення, при якому процес асоціюється зі всезростаючими кількостями витягнутого з надр Землі вугілля, виплавленої сталі, проведеної електроенергії... Значення охорони природи як неприйнятної умови виживання людства і кожної людини зараз усвідомлюється нашим суспільством, проте, на жаль, воно мало готово до послідовної і безумовної реалізації природоохоронних заходів, причому не тільки через нестачу необхідних для цього засобів, але і унаслідок відсутності екологічної культури населення, несформованості екологічного мислення у працівників народного господарства. Таким чином, рішення екологічних проблем у величезному ступені залежить від постановки екологічної освіти і виховання підростаючих поколінь. Вступаючи в трудове життя люди повинні мати чітке уявлення про те, що природні ресурси не нескінченні і технологія виробництва будь-якої продукції повинна задовольняти такому, з екологічної точки зору, вимозі, як мінімальної споживання матеріалів і енергії. Вони повинні добре знати закони природи, проймати взаємозв'язок природних явищ, уміти передбачати і оцінювати наслідки втручання в природний перебіг різних процесів. У них повинен бути вироблений "екологічний світогляд", тобто свідомість пріоритетного рішення екологічних проблем при здійсненні будь-яких проектів, розробок сучасних технологій, створення машин і механізмів, при всякому господарському почині, а також тверде переконання в тому, що без упевненості в нешкідливості для навколишнього середовища того або іншого заходу воно не повинне реалізовуватися.

Виробнича діяльність людей повинна поступово міняти основу. Належить нова модернізація, яку природно назвати екологічною, оскільки вона орієнтуватиметься на створення виробництв, що не руйнують рівноважного стану біосфери, тобто що вписуються в її біогеохімічні цикли. Подолання екологічної кризи тільки технічними засобами неможливе. Тим більше неможлива підтримка стану рівноваги, якщо суспільство не перетворюватиме саме себе, свою моральність, а спиратиметься тільки на технічні рішення. Людство чекає тривалий і вельми важкий процес сумісного перетворення природи і суспільства, причому вирішальне значення в його тривалості матиме формування цивілізації, що відповідає новим потребам людини, злагодженим з новими реаліями навколишньої природи.

Нова цивілізація для того, щоб вона виявилося здатною забезпечити подальше існування на Землі людства як вигляду, що розвивається, повинна спиратися не тільки на нову технологічну основу виробничої діяльності людей, але і на глибоке розуміння місця людини в навколишньому світі, без чого неможливе формування нової моральності, тобто нової суспільно необхідної поведінки людей. Широка утворена носія планети необхідна і для становлення нової моралі, тобто духовного світу людей. Охорона природи - задача нашого століття, проблема, що стала соціальною. Знову і знову ми чуємо про небезпеку, що загрожує навколишнє середовище, але дотепер багато хто з нас вважає їх неприємним, але неминучим породженням цивілізації і вважає, що ми ще встигнемо справиться зі всіма утрудненнями, що виявилися.

Проте дія людини на оточуючу середовище прийняла загрожуючі масштаби. Щоб в корені поліпшити положення, знадобляться цілеспрямовані і продумані дії. Відповідальна і дієва політика по відношенню до навколишнього середовища буде можлива лише в тому випадку, якщо ми накопичимо надійні дані про сучасний стан середовища, обгрунтовані знання про взаємодію важливих екологічних чинників, якщо розробить нові методи зменшення і запобігання шкоди, що наноситься Природі Людиною.

Тільки по-справжньому освічене і інтелігентне суспільство буде здатне вступити в епоху ноосфери або в період своєї історії, коли воно зможе реалізувати режим коеволюційної природи і суспільства. Це твердження так очевидно, що воно теж може бути включено в початкову систему постулатів. Держава, яка не надає належної уваги проблемам екології, позбавляє себе майбутнього.

Отже, разом з новою модернізацією людству належить створити нову культуру у взаємостосунках між людьми, так і з природою, суб'єктом якої є людина. В її основі повинне лежати всеосяжне виховання і освіта, яка природно назвати екологічним.


[1] Юнг Р. Будущее уже началось // Курьер ЮНЕСКО. 1971. Апр.

[2] Моисеев Н.Н. Человек, Среда, общество: Проблемы формального описания. М., 1985.

[3] Brundtland G. H. Opening address to the Seventh meeting of the World commition on environment and development // World Commition on Environment and Development. Highlights from the Public hearing. M., 1986.

[4] Математические модели в экологии и генетике. М., 1981.

[5] Виноградов В. А. Информация и глобальные проблемы современности // Вопр. философии. 1983. № 12..

[6] Виноградов В. А. Информация и глобальные проблемы современности // Вопр. философии. 1983. № 12..

[7] UN. Population, resources, environment and development. N. Y., 1984.