Смекни!
smekni.com

Напрямки міжнародного співробітництва в галузі охорони природи (стр. 2 из 2)

МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергетики) створено в 1967р. Його членами є понад 100 держав, у тому числі і Республіка Узбекистан із січня 1994р. Агентство здійснює програму «Ядерна безпека та захист навколишнього середовища».

ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я, створена в 1947р.) - Більше 150 держав, включаючи Узбекистан з травня 1992р.

ВООЗ приділяє велику увагу:

• проблем забруднення атмосфери,

• уніфікує методи вимірювання, які застосовуються в різних країнах, для порівнянності та надійності результатів,

• розробляє рекомендації за показниками якості повітря, які можна використовувати для встановлення національних стандартів,

• аналізує законодавства щодо боротьби із забрудненням повітря, прийняті в державах - членах ООН,

• збирає і поширює інформацію з його рівням і розробленим рекомендацій, спрямованих на боротьбу із забрудненням повітря.

ИМКО (Міжурядова морська консультативна організація) створена в 1948р. в рамках ИМКО розробляються технічні та організаційні норми запобігання забруднення морів.

Діяльність ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація) (1945 р.) пов'язана з охороною земель, водойм, лісів і тваринного світу.

МСОП (Міжнародний союз охорони природи), створений в 1948р. об'єднує різні урядові та громадські організації. Природоохоронні організації РУз співпрацюють з МСОП з 1995р. Науково-технічні наради та конференції, організовані МСОП, стали найбільшими міжнародними природоохоронними форумами.

Близько 20 промислово-розвинених країн, у тому числі Великобританія, США і Канада, об'єднані в Організацію Економічного Співробітництва та Розвитку (ОЕСР), а десять держав Західної Європи - в Європейське економічне співтовариство (ЄЕС). Ці організації, поряд з різними економічними питаннями, також розробили відповідні рекомендації, спрямовані на охорону навколишнього середовища.

Велику роль у сприянні процесам охорони навколишнього середовища грають Міжнародні Конвенції, наприклад, Конвенція ООН по зміні клімату (Узбекистан приєднався до неї в грудні 1995р.), Конвенція по боротьбі з опустелюванням (серпень 1995р.), Конвенція про біологічне різноманіття (травень 1995р.) , Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (липень 1997р.) і безліч інших.

навколишній середовище охорона резолюція

2. ОСНОВНІ НАПРЯМКИ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА В ГАЛУЗІ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

Міжнародне співробітництво СНД в галузі охорони навколишнього середовища розвивається на основі двосторонніх угод з США, Францією, Великобританією, Бельгією, Фінляндією та іншими країнами. Ці угоди передбачають проведення спільних робіт із запобігання забруднення повітря і вод Світового океану. Велика увага в угодах приділяється розробці законодавства, правових та адміністративних заходів, пов'язаних зі збереженням та підтриманням якості навколишнього середовища.

Багатостороннє співробітництво з питань охорони навколишнього середовища засновано на участі СНД у Програмі ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) і в роботі таких міжнародних неурядових організацій, як Рада Економічної Взаємодопомоги (РЕВ), Міжнародна рада наукових спілок (МСНС), Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) , Глобальна система моніторингу навколишнього середовища (ДСМД), Міжнародний союз охорони природи (МСОП) і ін.

Міжнародне співробітництво сприяє більш швидкому рішенню глобальних і міжрегіональних природоохоронних проблем.

3. ФОРМИ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА В ГАЛУЗІ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА (НА ПРИКЛАДІ ОЗЕРА БАЙКАЛ)

Об'єктивна необхідність збереження і відновлення екосистеми озера Байкал є основним рушійним механізмом всебічного розширення міжнародних контактів. Ця діяльність здійснювалася згідно з федеральним, республіканським та міжнародним правовим актам, угодам, договорами.

При цьому міжнародне співробітництво мало і має різні форми і аспекти, але це різноманіття в кінцевому підсумку зводилося до єдиної цільової задачі по забезпеченню гарантій безумовного заощадження природного феномену - озера Байкал.

Деякою точкою відліку цієї діяльності є проведена у вересні 1994 р. міжнародна конференція «Байкальський регіон як світова модельна територія сталого розвитку», яка мала особливу актуальність.

З ініціативи Світового банку проведені наукові дослідження з розробки генерального плану розвитку екотуризму на Байкалі (1994-1995). Основною метою цього плану було отримання максимально можливої економічної ефективності при мінімальному впливі на природне середовище.

На наступному етапі була завершена розробка проекту «Управління природними ресурсами та збереження біорізноманіття в басейні оз. Байкал »(2001), який фінансувався Світовим банком.

У рамках російсько-американського проекту (проект Девіса) «Комплексна програма політики землекористування на російській території басейну озера Байкал» проведена дослідна робота, що охоплює проблеми використання земельних ресурсів на основі стійкості і збереження екосистем.

Більш довготривалий характер набувають науково-пошукові роботи в області розробки Байкальської компоненти проекту Глобального екологічного фонду за сприяння Госкомекологіі Росії за рахунок фінансування Світового банку (1998-2001).

Основним завданням проекту є збереження унікальної екосистеми озера Байкал і всього природно-історичного комплексу його улоговини. Проектний документ складається з п'яти підкомпонентів: міжрегіональна діяльність; модельний проект в Іркутській області; модельний проект в Республіці Бурятія; модельний проект в Читинській області; програма місцевих ініціатив (малі гранти).

Не менш важливі природоохоронні завдання покладалися на виконання програми ТАСІС Європейського співтовариства з Байкальського регіону (1997-2000). Одним з основних переваг проекту було те, що в процесі його виконання надавалася можливість основним виконавцям за допомогою закордонного відрядження познайомитися з практикою роботи західноєвропейських організацій у сфері державного управління з різних напрямків, включаючи управління природними ресурсами та якістю навколишнього середовища.

Навчання передбачало вдосконалення державного управління, в контексті переходу до ринкової економіки з акцентом на особливу увагу до охорони навколишнього середовища.

Перерахований перелік напрямів міжнародного співробітництва свідчить про те, що це більшою мірою проявляється в галузі науково-дослідної діяльності. Спроби перейти у площину конкретних природоохоронних заходів, на цьому етапі стримуються недостатньою ступенем обізнаності зарубіжних інвесторів про сучасний стан екосистем озера Байкал.

Ще більш стримуючий ефект робить недостатня розвиненість громадських структур в Росії, зокрема, в Байкальської регіоні, здатних до кардинального розв'язання проблем природокористування та збереження природних комплексів, а також прояв стриманості зарубіжними інвесторами в контактах з державними органами влади.

Озеро Байкал і його екосистема мають планетарне значення, в силу чого його збереження є турботою всього світового співтовариства. Багато передові вчені поділяють цю думку, тому міжнародна співпраця в області рішення байкальських проблем буде розширено з найрізноманітніших аспектів.


Висновок

Міжнародне співробітництво в галузі охорони навколишнього середовища протягом минулих десятиліть, безсумнівно, прогресувало. Воно розширилося, охопивши всі країни і народи, стало більш глибоко пов'язаним із всебічним розвитком суспільства. Зросла наукова обгрунтованість природоохоронної діяльності урядів і міжнародних організацій. Співпраця виросло в організаційному відносини. Природоохранительное співробітництво стало невід'ємним елементом життя міжнародного співтовариства на сучасному етапі.

Можна виділити наступні принципи права охорони навколишнього середовища:

• принцип суверенітету держави над своїми природними ресурсами;

• запобігання забруднення природного середовища; оголошення природного середовища в межах міжнародних територій загальним надбанням людства;

• свобода дослідження природного середовища;

• співпраця в надзвичайних обставинах.

Основні напрями міжнародного співробітництва в галузі охорони навколишнього середовища - власне охорона навколишнього середовища та забезпечення її раціонального використання.

Об'єктами міжнародного захисту є:

• атмосфера Землі, навколоземний і космічний простір;

• світовий океан;

• тваринний і рослинний світ;

• охорона навколишнього середовища від забруднення радіоактивними відходами.


Список використаної літератури

1. Регіональна економіка / За редакцією М.В. Степанова - М., Инфра-М, 2001.- 463с.

2. Регіональна економіка / За редакцією С.С. Тягово - Ростов-на-Дону.Фенікс, 2001.-320с.

3. Скопин А.Ю. «Економічна географія Росії»: підручник - М.: 2005.-365с.

4. Економічна географія Росії. Підручник. ізд.перераб. і доп. / За загальною редакцією В.І. Вадятін.

5. М.В. Степанова.-М.: ИНФРА - М.: Російська економічна академія, 2005.-568с.

6. Екологічна географія Росії: Навчальний посібник для вузів / Під редакцією Морозової Т.Г. - 2-е вид. Перераб. і доп. ЮНИТИ-ДАНА, 2003. – 441с.

7. Іметхенов А.Б. Екологія, охорона природи та природокористування / А.Б. Іметхенов, А.І. Куликов, А.А. Атутов. - Улан-Уде, 2001. - С.345-362.

8. Ісмаїлова Е.Ю., Трунцевскій Ю.В., Савич Н.Є. Екологічне право. - М.: АТ «Центр ЮрИнфоР», 2003.

9. Лопашенко Н.А. Екологічні злочину: Коментар до глави 26 КК РФ. - Спб.: Юридичний центр Прес, 2002. - 802 с.

10. У контрольній роботі використана інформація з мережі «Інтернет», пошук здійснювався за допомогою пошукової системи www.yandex.ru, де використовувалися посилання на журнали: Науково - популярний журнал «Безпека навколишнього середовища». Науково-технічний журнал "Захист навколишнього середовища».

11. Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://websites.pfu.edu.ru/IDO/ffec/.