Смекни!
smekni.com

Екологія і мораль (стр. 1 из 3)

Реферат з теми:

Екологія і мораль


Зміст

Вступ

1. Екологія і мораль

2. Формування екологічної культури

3. Екологія і право

3.1 Поняття екологічного контролю

3.2 Види екологічного контролю

Висновок

Список літератури


ВСТУП

Екологічні проблеми належать до числа глобальних проблем, що вимагають негайного рішення.

Для вирішення екологічної проблеми необхідно:

1. Вивчення екологічних закономірностей та їх облік в активно-перетворювальної діяльності.

2. Раціональне, ощадливе використання природних багатств.

3. Турбота про відновлення і відновлення функціонування порушених виробничою діяльністю екосистем.

4. Вироблення і засвоєння нових принципів і норм морального ставлення людини, суспільства до природних об'єктів, до природи в цілому.

Останній пункт один з найважливіших. Це ставлення людини визначається характером домінуючих в суспільстві соціально-економічних відносин, ціннісно-світоглядних установок.

Ставлення сучасної людини до природи недостатньо включається в сферу діяльності моральної свідомості. Борг не усвідомлюється як моральний борг. Нанесення повсюдного шкоди природі не викликає почуття провини. Людина належить до природних істот як до нижчими в порівнянні з людиною і до природних явищ як протистояли громадським, культурним. В останній чверті нашого століття починається екологізація моралі. Цей процес відображає все більш і більш глибоку усвідомлювану залежність, самого існування суспільства від збереження певного рівня стану природи.

З ростом можливостей перетворення навколишнього світу у людини зростає відчуття відповідальності за природне середовище - її збереження та поліпшення. Суспільство не виживе без екологічної свідомості. Це свідомість повинна проникнути в усі галузі науки, техніки і виробництва та змінити їх так, щоб вони сприяли виживанню людства, а не його загибелі. Сутність екологічної свідомості є відображенням реально-практичних відносин суспільства. Суспільству необхідно знати екологічні норми, правила поведінки, мати високий рівень екологічної культури.

Мета даної роботи: Проаналізувати взаємини екології та культури, права, моралі.

Завдання роботи:

1. Вивчити взаємодію екології та моралі.

2. Розглянути формування екологічної культури.

3. Проаналізувати взаємовплив екології і права.

4. Зробити висновки.


1. ЕКОЛОГІЯ І МОРАЛЬ

Попередні еко етики етичні вчення виходили з передумов, що при всій активності людини, природа, її системи залишаються незмінними; дії, спрямовані на нелюдський світ, повинні залишатися етично нейтральними; вся традиційна етика була, в основному, антропо-центрична.

З посиленням господарської діяльності в Стародавній Греції в суспільній свідомості відбувався процес відділення богів від природи. Діяльність людини все більше набувала характеру утилітарного користування. Виникає пошук норм людської поведінки в світі самої людини. Відповідно, в класичний період античної культури стало складатися нове ставлення до природи. У пізньоантичну епоху римляни продемонстрували здатність використовувати ресурси природи у своїх інтересах. Вони розглядали природне середовище так, як якщо б вона була однією із захоплених ними провінцій.

У світі уявлення східних мудреців природа виявляється величезним твариною, наділеним власною волею і розвиненою нервовою системою. Під впливом цих поглядів відомий японський фахівець з молекулярної біології Д. Ікеда висунув ідею, що рано чи пізно вся Земля повинна бути визнана над організм. Згідно буддизму - все в одному, один у всьому. Ідея єдності, цілісності різноманітного природного світу і його фрагмента, частини є фундаментальною для філософії древніх. Навколишнє середовище представляється при такому підході як прояв Будди. Давньокитайське суспільство заохочувало наглядове ставлення до природи. Людина в такому суспільстві намагався проникнути якомога глибше в суть природного світу і використовувати в природі джерела енергії, до мінімуму зводячи своє втручання у природні механізми.

Реалізація принципу «у-вей» (невтручання) залишає речі в спокої, дозволяє природі йти своїм шляхом, є перевагами з природи речей без їх зміни, дає знання про те, як обійтися без втручання. Термін «у-вей» - велике правило даосизму, що пронизує східне світорозуміння.

У релігійній японської традиції «синто» немає моральних заповідей, норм праведного поведінки чи перестороги проти гріхів. Синто був породжений обожнюванням природи. Особливістю традиційного ставлення до природи в Японії є концепція «Людина - дитя природи». Японський термін «природа» («содзем») означає «бути, як це є» або «гармоніювати з середовищем». Японці ніколи не протиставляли себе природі. Саме синтоїстська віра виховала в них чуйність до природи, вміння насолоджуватися її нескінченною мінливістю, радіти її багатоликої красі.

У арабо - мусульманськй культурі в знятому вигляді збереглося стародавньо - східного схиляння перед природою, і в той же час її було притаманне відносно активну (в порівнянні з древніми цивілізаціями) використання природних реалій. Ця культура відрізнялася певним динамізмом, і в якійсь мірі прагматичним підходом до дійсності.

У Середні століття духовне життя визначалася біблійними нормативами. Вони закликали людину жити в самозреченні, щоб потрапити в рай. Основними рисами відносини людини до природи, яке притаманне іудео - християнської традиції, є протиставлення духу людини його тілу, уявленню про те, що Бог санкціонував панування людини над усіма живими істотами.

У сучасному світі природні фактори мають цінність лише в контексті розвитку людства. Об'єктом моральної оцінки та регуляції є не природа сама по собі, а відношення до неї.

Завдяки екологічної етики в сферу моральних відносин "людина-людина», «людина - суспільство» справедливо включається і цілий ряд аспектів щодо «людина - природа», «суспільство - природа». Це не означає повної натуралізації підстав моралі, яка має соціоприродну сутність, тому що визначають її критерії не можуть бути тільки природними. Вони вбирають в себе поряд з громадськими та екологічні регулятиви.

Екологічна етика вивчає моральне ставлення людини до природи з метою гуманізації та гармонізації в системі відносин «людина - природа», «суспільство - природа». Основна властивість, притаманне екологічної етики, пов'язано з тим, що пріоритетною в ній залишається турбота про природні умови існування майбутніх поколінь.

Екологічна етика ставить питання, звертаючи увагу по суті на світоглядну проблему. Який сенс існування людини у Всесвіті і Всесвіту в людині? Конкретним заломленням цієї фундаментальної світоглядної проблеми є питання: чи повинні принципи екологічної етики ґрунтуватися на визнанні внутрішньої цінності природних систем? Або об'єктом моральної оцінки та регуляції є не природа сама по собі, а відношення до неї?

Недавно така постановка питання здалася б надуманою, оскільки кожному було ясно, що природа дана людині в природному вигляді, вона існувала задовго до виникнення самої людини і продовжує існувати незалежно від нього. Однак у наші дні вважається, що в систему соціальних цінностей повинні бути включені не тільки явища суспільного життя, а й природні явища, що становлять природне середовище життя суспільства. Тим самим істотно розширюється сфера соціального світу і робиться заявка на подолання того антропоцентризму, який становив неодмінну вісь всієї колишньої культури.

Колишній антропоцентризм вичерпав себе, в силу своєї однобічності став серйозною перешкодою на шляхи подолання екологічних труднощів людства, тому що якщо людина як і раніше буде зосереджувати увагу на собі самому і свої потреби, то руйнована їм природа буде мстити людині за недостатню увагу до її потреб.


2. ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ

Екологічна культура виступає як норма і ідеал, що ставить екологічно доцільні обмеження на шляху людського егоїзму. Поняттям «екологічна культура» охоплюють така культура, яка сприяє збереженню і розвитку системи «суспільство - природа».

Ставлення до природи як самоцінності культивує вищі найтонші прояви людської суб'єктивності, дає можливість найбільш повного, універсального розвитку людини. Чим більше розвивається світ людини, тим глибше і ширше стають його зв'язки з природою. Людське ставлення до природи заради неї самої, що складає суть екологічної культури, протистоїть людської обмеженості, формує здатність порівнювати своє людське існування, свої потреби з природними можливостями.

У цілому можна простежити дві основні групи ціннісних установок у ставленні до природи, які в окремі періоди людської історії домінували в суспільній свідомості, але повністю не виключали одна одну.

Перша група ціннісних установок протиставляє людини природі. Вона присутня у суспільній свідомості, починаючи з пізньої античності, але стала домінуючою в житті суспільства з Нового часу завдяки ідеології християнства та становленню капіталістичної формації. Основоположники класичної науки і раціоналістично орієнтованого гуманізму представляли природу як машину, розглядали її як засіб, що дозволяє досягти соціального благополуччя.

Орієнтація на споживацтво в кінцевому підсумку привела до виснаження і деградації природного середовища. Природу слід розглядати як неминущу цінність, що має для людського існування фундаментальне значення. Божевільне споживацтво обертається деградацією і природи, і людської особистості.

Друга група ціннісних установок на природу полягає у поклонінні природі її романтизації. Вона історично давніша, завжди була представлена ​​в суспільній свідомості і була домінуючою в давніх культурах.

При всій полярності зазначених орієнтації в ціннісних установках природа в них розглядається як щось зовнішнє по відношенню до людини. Коеволюція суспільства і природи передбачає, що в навколишній природі бачать цінність культури. Тобто «гуманізм як форма суспільного зв'язку між людьми набуває завершеної форми лише тоді, коли він стане одночасно формою зв'язку між людиною і природою».