Смекни!
smekni.com

Правова охорона та роль внутрішніх справ в охороні навколишнього природного середовища (стр. 2 из 2)

Правову охорону слід вирішувати в більш широкому плані.

Планування, спрямовані на охорону навколишнього природного середовища у містах здійснюють міські Ради народних депутатів і їх виконавчі органи. Ці органи контролюють виконання прийнятих планів та рішень щодо охорони навколишнього середовища.

Також відповідну роботу проводять селищні та сільські Ради народних депутатів і їх виконавчі органи.

Повноваження місцевих Рад та їх виконавчих органів у сфері охорони навколишнього природного середовища визначені Законом України „Про місцеве самоврядування в Україні” від 21 травня 1997р.

Місцеві Ради народних депутатів застосовують різні форми і методи. Ці місцеві Ради розробляють і приймають нормативні акти екологічного спрямування, контролюють виконання законодавчих актів, прийнятих вищестоящими органами, розглядають питання охорони навколишнього середовища на сесіях Рад.

До відання вионавчих органів міських, селищних, сільських Рад належать:

визначення в усановленому порядку розмірів відшкодувань піприємствами, установами та організаціями за забруднення довкілля та екологічні збитки;

підготовка і подання на затвердження Ради проектів місцевих програм довкілля, участь у підготовці загальнодержевних і регіональних програм охорони жовкілля;

підготовка і внесення на розгляд Рад про позиції щодо прийняття рішень про оргінізацію територій і об’єктів природно-заповітного фонду місцевого значення та інших територій, що підлягають особливій охороні;

здійснення заходів щодо лаквідації наслідків екологічних катастроф, стихійного лиха, епідемій, епізоотій, інших надзвичайних ситуіцій, інформування про них населення;

визначення територій для складування зберігання або розміщення виробничих, побутових та інших відходів відповідно до законодавства;

вирішення інших питань у сфері охорони навколишнього природного середовища.

2. Роль органів внутрішніх справ в охороні навколишнього природного середовища у виробничій та побутових сферах.

В охороні навколишнього природного середовища важливу роль відіграють органи внутрішніх справ. Відповідна охорона громадського порядку особливо тісно пов’язана з забезпеченням належного стану в містах і місьцех масового відпочинку населення: курортних місцевосцях, міських парках, приміських і зелених зонах. Ці території, як правило, являються багатолюдними, що не рідко призводить як до громадських, так і до екологічних правопорушень.

Тут виникають пурушення невихованими громадянами, вони забруднюють землю, воду, ліс, атмосферне повітря, ламають деревні насадження, порушують тряв’яний покрив.

Відповідні органи міліції припиняють такі дії громадян і надають допомогу природоохоронним органам щодо забезпечення охорони природного середовища.

Органи міліції у своїй діяльності враховують і те, що санітарний стан курортної місцевості впливає на її екологічний стан, а тому допомагають органам здоров’я здійснювати нагляд за додержанням санітарних правил утримання курортних місцевосцей.

Особи, винні у порчі чи знищенні дерев та інших зелених насаджень, притягуються до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

Охорона природного середовища вкючає в себе і його охорону від виробничого, дорожнього і побутового шуму. Поряд з іншими органами цю задачу вирішують і органи внутрішніх справ.

Заходи щодо відверненння і знищення шуму передбачені в ст. 23 Закону України „Про охорону атмосферного повітря.”

З метою відвернення, зниження і досягнення безпечних рівнів виробничих та інших шумів необхідно:

сворювати і впроваджувти малошумні механізми на основі технічного нормування;

поліпшувати конструкції транспортних засобів та умови їх експлуатації, а також утримувати в належному стані залізничні і трамвайні колії, автомобільні шляхи, вуличні покриття;

розміщати підприємства, транспортні магістралі, аеродроми та інші об’єкти з джерелами шуму при плануванні і забудові населених пунктів відповідно до встановлених санітарно-технічних вимог та карт шуму;

здійснювати виробництво будівельних матеріалів, конструкцій і технічних засобів та споруд з необхідними акустичними властивостями.

Також великі обов’язки щодо охорони навколишнього природного середовища покладені на дільничих інспекторів міліції. Вони зазначені в Законі України „Про міліцію”, інших законодавчих актах, постановах Кабінету Міністів, рішеннях місцевих Рад народних депутатів, нормативних актах Міністерства внутрішніх справ України.

Згідно з Наказом Міністерства внутрішніх справ України „Про роботу дільничного інспектора міліції” від 16 серпня 1992р. Дільничий інспектор допомагає:

природрохоронним органам – охороні флори і фауни, боротьбі з браконьєрством і порушенням правил полювання та рибальства;

органам ветеренарного нагляду – в проведенні карантинних заходів під час епідемій та епізоотій;

вирішує інші питання в галузі охорони навколишнього природного середовища.

Характерною особливістю охорони органами внутрішніх справ навколишнього природного середовища у виробничий та побутовій сфері є опора на норми багатьох видів законодавства: екологічного, земельного, водного, лісового, на норми законодавчих актів, присвячених охороні атмосферного повітря та інших об’єктів природи, а також норми кримінального, цивільного і адміністративного права, якщо мова йде про притягання до відповідальності винних осіб.

Екологічний стан у виробничій та побутовій сферах залежить від стану багатьох об’єктів природи: земель, вод, лісів і зелених насаджень, атмосферного повітря тощо, використання і охорона яких забезпечується окремими видами законодавства.

Щоб забезпечувати правову діяльність в охороні навколишнього природного середовища у виробничій та побутовій сферах необхідно володіти нормами різних видів законодавства.