Смекни!
smekni.com

Методичні рекомендації по організації суспільного екологічного моніторингу (стр. 3 из 4)

Основна проблема складається в одержанні адекватної інформації про стан навколишнього середовища і про джерела впливу. А інформацію можна витягти як з отриманих раніше (державними і неурядовими організаціями) чисельних матеріалів, так і проводячи власні візуальні спостереження, фото- і відео зйомку.

Устаткування для радіоекологічного моніторингу і контролю

Особливе місце в діяльності громадських організацій займають проекти, спрямовані на організацію радіоекологічного моніторингу і контролю. Як правило, громадські організації самотужки можуть виконати тільки визначений комплекс польових досліджень. Лабораторні радіоекологічні дослідження потребують дорогих приладів, кваліфікованого персоналу й особливих умов, пов'язаних із забезпеченням безпеки працюючих. Тому в арсеналі громадських організацій, що ведуть радіоекологічний моніторинг, мають, головним чином, різноманітні типи дозиметрів і радіометрів.

При цьому потужність експозиційної дози (мкР/год), що відбиває ступінь забруднення гамма-випромінювачами, може бути виміряна звичайним польовим дозиметром. Забруднення бета-активними радіонуклідами, до числа яких відноситься такий небезпечний ізотоп, як стронций-90, при цьому не реєструється. Бета-забруднення реєструється спеціальними бета-радіометрами, що часто об'єднують із гамма дозиметрами. Точність такої оцінки набагато нижче, і інформація про рівні бета-забруднення, отримана польовими методами, може носити тільки сигнальний характер. Ступінь же забруднення місцевості альфа-випромінювачами не може бути навіть оцінена польовими методами. Хоча радіометри, що реєструють альфа-частинки, існують, мала проникаюча спроможність альфа-частинок накладає принципові обмеження на можливості польової оцінки рівня цього типу забруднення. Ці обмеження не залежать від чутливості пристрою, що реєструє. Тому для коректної оцінки рівня забруднення альфа-випромінювачами необхідно проведення лабораторних аналізів.

Обираючи для роботи тип приладу дозиметричного контролю, варто пам'ятати, що дозиметричні прилади діляться по своєму призначенню на професійні і побутові. Побутові прилади істотно відрізняються від професійних відсутністю екранування, що дозволяє відтиняти жорстке бета-випромінювання від гамма-випромінення, а також мають не завжди задовільну криву жорсткості. У результаті побутові дозиметри найчастіше спотворюють результати і дають тільки якісну картину забруднень. Тому, якщо маємо намір подавати свої дані в офіційні органи для прийняття рішень, належить оперувати тільки професійними дозиметрами, що проходять щорічну перевірку.

Всім громадським організаціям, що працюють в області суспільного радіоекологічного контролю, варто враховувати, що прийняття адміністративних рішень тепер здійснюється тільки на підставі даних про річну ефективну дозу. Домагатися прийняття рішень, наприклад, про соціальний захист жителів, що мешкають на радіоактивно забруднених територіях, на підставі даних про щільність радіоактивних забруднень, а тим більше інформації про інтенсивність випромінювання на максимально забруднених ділянках марно - відповідно до чинних Норм радіаційної безпеки, ці дані не можуть лягти в основу адміністративних рішень.

Данні про потужність експозиційної дози або про щільність радіоактивного забруднення використовують в основному для загальної оцінки ситуації. Карти радіаційного забруднення надзвичайно корисні для прийняття кваліфікованих рішень як на державному, так і на індивідуальному рівнях.

Обговорюючи тему радіаційного моніторингу і контролю, важливо підкреслити, що абсолютна більшість громадських організацій можуть самостійно виконувати тільки польові дослідження, пов'язані з визначенням інтенсивності радіоактивного забруднення місцевості. Коректне визначення радіонуклідного складу забруднених грунтів, а тим більше продуктів харчування можливо тільки в лабораторних умовах.

  • Якщо вам необхідно провести поглиблені дослідження, пов'язані з визначенням ізотопного складу, вам належить звернутися в дослідницьку лабораторію. Корисно пам'ятати, що атестованими методиками визначення найбільше зустріваних радіонуклідів є: для цезія-137 - гамма-спектрометрія; для стронция-90 - радіохімічний метод по супутньому ітрію;
  • для плутонія-239,240 - радіохімічне визначення.

Спектрометричний метод визначення стронція-90, застосовуваний рядом лабораторій, не є атестованим і може бути використаний тільки для якісної оцінки.

Документування результатів

Документування результатів - важлива складового суспільного екологічного моніторингу. Документувати необхідно всі стадії роботи, починаючи з відбору проб. Особливу увага цьому варто приділити, якщо маємо намір домагатися прийняття яких-небудь адміністративних рішень на основі результатів.

Добір проб звичайно оформляється протоколом, що підписують усі його учасники. Форма протоколу може бути розроблена вашою організацією або запозичена в державних служб. Якщо ви розробляєте власну форму, підійдіть до цього дуже старанно: із неї не повинні зникнути деталі, що можуть виявитися істотними при інтерпретації результатів.

Протокол добору проб повинний складатися безпосередньо в момент пробовідбору. У конфліктних випадках (особливо при зверненні до суду) протокол, складений "заднім числом", може стати достатньою підставою для визнання результатів недійсними.

Результати лабораторних досліджень повинні бути записані в лабораторний часопис. Всі первинні результати (протоколи, робітники часописи та інша документація) повинні зберігатися протягом усього часу, поки ви оперуєте отриманими результатами.

Якщо ви переконані в тому, що отриманий цифровий матеріал достовірний і відбиває реальний стан досліджуваного об'єкта в момент проведення спостережень, необхідно представити його у вигляді таблиці.

Доцільно включати в таблиці дані всі отриманих результатів, розраховані середні розміри і відхилення від них, а також додаткову інформацію, необхідну для коректної інтерпретації результатів. Це, наприклад, інформація про чинні стандарти, фонове або реперное значенні обумовленого параметра, характерний інтервал значень параметра за результатами минулих вимірів, необхідні примітки. У тих випадках, коли визначення досліджуваного розміру проводять незалежно різноманітними методами, варто внести в таблицю інформацію про альтернативні методики.

Коректно оформлені таблиці результатів не менше важливі, чим протоколи пробовідбору й опис джерел впливу, що виступають у якості причин забруднення навколишнього середовища.


Докази самі по собі не страшні,
страшна неправильна інтерпретація.

Брати Стругацькі. "Хромая судьба

Представлення і використання результатів Питання, пов'язані з представленням і використанням експериментальних результатів, розглядаються тут лише в контексті можливостей суспільного екологічного моніторингу.

Отже, результати отримані й інтерпретовані самим ретельним чином. Наступив час представити їх на суд самої широкої аудиторії - місцевих органів охорони навколишнього середовища, спеціалістів-екологів, що користуються авторитетом у вашому регіоні, громадськості. Від того, як ви це зробите, що залежить доля ваших результатів - чи будуть вони визнані спеціалістами і використані в прийнятті рішень адміністративними органами - або будуть залишені без уваги, послуживши лише основою для чергової газетної статті.

Засоби представлення даних, так само як і можливості їхній використання, залежать у першу чергу від аудиторії, на якій ви працюєте. Тому насамперед необхідно чітко визначити коло осіб, яких ви сподіваєтеся зацікавити результатами вашої роботи. Як правило, громадські організації, що працюють в області екологічного моніторингу, адресують свої результати особам, що приймають рішення, спеціалістам в області охорони природи і широких прошарків громадськості. Ця велика аудиторія складається з груп різноманітного ступеня підготовленості, різноманітного рівня інформованості, із різноманітною готовністю сприйняти ваші результати - від вузьких спеціалістів у конкретних областях охорони природи до осіб, що приймають рішення, від академічних учених, що займаються глобальними проблемами, до домогосподарок, що виявляють інтерес до стану навколишнього середовища у своєму районі.

На нашу думку, звертаючись до широкої і різноманітної аудиторії, не варто заощаджувати ресурси на представлення результатів. Така "економія" на практиці обертається малою ефективністю використання даних, отриманих вами ціною значних зусиль. Варто готувати інформаційні матеріали декількох рівнів складності і деталізації, адресованих різноманітним типам аудиторії. Досвід показує, що для того, щоб вашу інформацію сприйняли всі зацікавлені особи і те коло, якою вона адресована, звичайно необхідно підготувати матеріали трьох-чотирьох рівнів.

Інформаційні матеріали для широкої аудиторії

Типова помилка, якої припускаються громадські організації, полягає в тому, що вони намагаються використовувати звіт у усіх випадках, вводячи в текст лише мінімальні роз'яснення, та й то не завжди. У результаті в газетних статтях з'являються довгі стовпчики цифр, що не сприймаються читачами читачами, а в кабінетах державних установ - товсті звіти, що ніколи не будуть прочитані адресатом. Описана ситуація, незважаючи на очевидну дурницю, насправді цілком реальна і достатньо типова. Ще більш типові випадки, коли навіть добре зроблена робота, із надійними результатами і розумними висновками, потрапляючи в засоби масової інформації, цілком втрачає свою придатність, перетворюючись у набір випадкових, іноді сенсаційних, фактів і цифр, що загубили достовірність внаслідок хаотичного підбирання і некоректної інтерпретації.