Смекни!
smekni.com

Тактика проведення огляду місця ДТП (стр. 3 из 3)

Вплив згаданих несприятливих умов обов’язковою повинен бути предметом дослідження авто технічної або іншої експертизи у кожній карній справі. Це особливо важливо тоді, коли пригода виникла у складній дорожній обстановці пов'язаній із впливом згаданих умов. Звичайно експертне дослідження цих умов проводиться часто. На наш погляд вони підлягають дослідженню у першу чергу слідчим і саме під час огляду місця пригоди. Для такого дослідження необхідна участь фахівців з організації руху, інженерів – автомобілістів, дорожників, електриків, світлотехніків та ін. З їх допомогою слідчий може правильно, з науково технічних позицій дослідити і детально зафіксувати справжню картину дорожньої обстановки. Звичайно під час подальшого розслідування виникає необхідність призначення експертизи. На жаль поки що немає можливостей для участі всіх згаданих фахівців у огляді, але надалі без сумніву їх залучення до огляду буде практикуватися все ширше.

2. Наступний елемент досліджуваного виду пригоди транспортний засіб – може бути найбільш активним у її механізмі. Із позицій дослідження технічних причин дорожньо-транспортної пригоди, вісі автотранспортні засоби як об’єкти дослідження можна розділити на дві групи:

· Транспортні засоби, певні агрегати яких містять технічні несправності;

· Справні транспортні засоби, що з тих чи інших причин об’єктивного характеру брали участь у пригоді.

У транспортних засобів першої групи технічні несправності найчастіше наявні в основних агрегатах автомобіля, що може спричинити дорожньо-транспортну пригоду. До таких агрегатів належать гальма ходова частина (включно із підвіскою) рульове керування освітлення, сигналізація тощо. Їх необхідно дослідити дуже докладно. Транспортні засоби другої групи, агрегати яких справні можуть містити і інші технічні елементи, здатні спричинити дорожньо-транспортну пригоду: конструктивно невдало розташовані сидіння та інші вузли, що створюють незручності у керуванні і спостереженні за дорожньою обстановкою; потрапляння у кабіну водія за звичайних умов або в небезпечній чи аварійній обстановці відпрацьованих газів і випарів бензину недостатнє опалення кабіни у зимових умовах, незадовільна прозорість вітрового і бокового скла, що ускладнює оглядовість і видимість, вібрація і шум автомобіля кожна зі згаданих причин як у першій так і у другій групі транспортних засобів стає об’єктом дослідження на місці пригоди з участю спеціаліста.

Таки чином, однією з особливостей огляду місця ДТП є необхідність вивчення на місці всіх її елементів, механізму їх дії і взаємодії. Проте і їх автономні дії і взаємодія також є специфічними у момент дорожньо-транспортної пригоди: в одних випадках могла мати місце тільки взаємодія дорожньо-транспортної обстановки і транспортного засобу в інших – дорожньої обстановки пішохода і транспортного засобу тощо. Можлива взаємодія одного транспортного засобу з іншим. Проте найчастіше трапляється взаємодія всіх чотирьох елементів. Поки під час огляду механізм цієї взаємодії не досліджено з усією повнотою огляд не можна вважати закінченим. У наслідок автономної дії або взаємодії цих елементів у аварійній або небезпечній обстановці в момент пригоди на них утворюються зміни: сліди кочення, юза, гальмування, удару руйнування, відшарування, пошкодження одягу, тіла та ін. На транспортному засобі можуть виявлятися сліди людини, на людині сліди транспортного засобу та ін. Усі вони можуть бути виявлені під час ретельного дослідження якщо слідчий вміло скористається допомогою спеціалістів.

Застосування дослідних прийомів під час огляду місця дорожньо-транспортної пригоди визначається не тільки взаємодією згаданих елементів. Ця пригода є ще й динамічною швидкою. У момент пригоди діють різні фізичні закони, що накладають своєрідний відбиток на обстановку і утворення слідів. Вивчення дії цих законів вимагає застосування дуже точних технічних прийомів вимірювання і спеціальних знань у першу чергу на місці пригоди.

Місце дорожньо-транспортної пригоди завжди несе на собі відбиток пригоди. Слідчому необхідно відтворити її обставини Розв’язанню такого завдання сприяє застосування прийомів механіки та інженерних розрахунків, що також потребує допомоги спеціалістів.

На місці дорожньо-транспортної пригоди утворюється складна матеріальна обстановка, що несе різноманітну інформацію. Саме місце ДТП поєднує у собі величезну кількість динамічних слідів, що з’явилися в наслідок дії сил інерції, відцентрових сил, сил опору руху тощо, що створює певну специфіку їх розташування і відображення зовнішньої будови об’єкта, що залишив слід. Для того щоб зрозуміти згадану специфіку утворення слідів, потрібно застосувати для їх дослідження чисельні прийоми трасології. Важливим також є застосування одного з ефективних загальних прийомів пізнання який поки що слабо впроваджується у розслідування – моделювання як уявне (ідеальне) так і фізичне (матеріальне) Проте застосування моделювання можливе у тому випадку, коли зібрано певну інформацію про модельований процес, об’єкт тощо, коли цю інформацію вивчено на місці після чого її точно і повно відображено у протоколі огляду місця ДТП на схемі або плані, шляхом фотозйомки або відео зйомки. Чим повніший і точніший буде збір інформації, тим багатшу й яскравішу уявну (ідеальну) або фізичну (матеріальну) модель досліджуваних явищ, процесів, об’єктів можна створити. Розробляючи під час огляду низку можливих варіантів уявної моделі досліджуваного явища, спеціаліст тут же перевіряє її відповідність реальності.

Місце пригоди, будучи джерелом інформації піддається впливу ряду «перешкод», що впливають на повноту та об’єктивність інформації. Вказані «перешкоди» також можуть бути дослідженні у документах що фіксують огляд місця події. Вміле застосування дослідних прийомів під час огляду створює можливість зібрати значний обсяг точної інформації, що забезпечить повноту вихідних даних для експертного дослідження.