Смекни!
smekni.com

Гетманы Украины (стр. 2 из 2)

Найважливіші з цих положень сформульованих Костомаровим , містились у творі під назвою “Закон Божий (Книга буття українського народу)” Серед пропонованих в ньому заходів були скасування кріпацтва , ліквідація юридичних відмінностей між станами , доступність освіти для мас. Столицею федерації повинен був стати Київ.Першою по шляху створення федерації повинна була піти УКРАЇНА. Погоджуючись щодо загальних засад , учасники групи , однак розходились в питанні про те , що вважати першочерговим і найважливішим. Для Костомарова це була єдність і братство слов”ян ; Шевченко палко вимагав соціального й національного звільнення укра”їнців , а Куліш наголошував на важливості розвитку укра”їнської культури .

Попри відносно безневинний характер товариства царські власті вирішили покарати його провідних членів .Костомаров , Куліш та інші помірковані дістали вирок, що пердбачав заслання в глиб Росії терміном на рік або більше. Гулака засудили до 3 років ув’язнення .А Шевченко віддали до солдатів , терміном на 10 років.

ВИСНОВОК Значення Кирило-Мефодіївського товариства важливе з кількох міркувань .Воно явило собою першу ,хоч і невдалу спробу інтелігенції перейти від культурницького до політичного етапу національного розвитку ; воно привернуло увагу царського уряду до потенційної небезпеки зростаючої національної свідомості українців ; ліквідація товариства дала сигнал до наступу антиукраїнської політики і ознаменувала початок довгої безупинної боротьби української інтелігенції з російським царатом.

ПОВСТАННЯ ДЕКАБРИСТІВ

Багато царських офіцерів , які брали участь у наполеонських війнах Європи , зазнали впливів політичних інститутів і цінностей Заходу й стали їхніми прибічниками . Повернувшись із перемогою , вони сподівались , що начебто ліберальний ОлександрІ упровадить в Росії реформи на західний зразок. Глибоко розчарувавшись , невелика група самовідданих армійських офіцерів , переважно представників найзнатніших родів Росії , утворили таємні товариства , що ставили собі за мету повалення самодержавства і встановлення конституційного правління . Перше таке товариство – “Союз порятунку”- було засноване у Петербурзі 1816р Десь через п”ять років воно розкололось на дві окремі групи , щонайдалі перебували в Петербурзі, продовжувало розвивати республіканські ідеї. Не маючи сильного проводу , воно зробило небагато . Зате Південне товариство , з осередком в Тульчині , на півдні України , де служив його керівник – полковник Павло Пестель , діяло ефективніше. Пестель переконав приєднатися до його організації іншу таємну групу – Товариство Об”єднаних Слов”ян. Йому також вдалося схилити на свій бік революційну Польську групу , що діяла на Україні .Таким чином , Південне товариство до 1825 р. з майже 30 офіцерів –змовників зросло до близько 160.

Сформульована в документі під назвою “Руська правда” програма Пестеля була більш радикальною , ніж програма північних конституціоналістів . Вона передбачала скасування всякої соціальної та політичної нерівності , модернізацією господарства країни ,провід революційної верхівки ,сувору централізацію управління. Члени Товариства об”єднаних слов”ян не поділяли централіських упереджень Пестеля. , схиляючись до ідеї реорганізації імперії на федеративних засадах .

Смерть Олександра І в грудні 1825р зненацька застигла ідеалістично-настроєних революціонерів-дилетантів як Північного так і Південного товариств. Керівники Північного товариства зібрали під своїм командуванням кілька тисяч війська і вдалися до спроби скинути нового царя МиколуІ .

Це повстання провалилося , а всіх його провідників заарештували .На Україні Південне товариство мало трохи більший успіх , провід у товаристві перейшов до Бестужева-Рюміна та братів Муравйових-Апостолв . Хоч вони й змогли переконати близько тисячи своїх солдат приєднатись до повстання , але великої підтримки з боку солдатів вони не дістали.Після тижня безцільних блукань , їзні сили були в щент розбиті вірними царю військами . Так повстання декабристів – цей перший в історії революційний вибух – зазнав катастрофічної поразки .