Смекни!
smekni.com

Товарні й фондові біржі (стр. 4 из 4)

Чиновницько-бюрократичний контроль уряду над фондовим відділом Петербурзької біржі сприяв корпоративним інтересам певних урядових і ділових кіл, посилював нерівномірність капіталізації суспільних відносин в країні і в той же час не міг бути дієвим інструментом боротьби зі спекулятивними аферами.

Подібна суперечливість спостерігалася і в розвитку товарно-сировинних бірж, які ще й на початку XX ст. переживали перший етап свого розвитку. Про це, зокрема, свідчила вже згадана невдала спроба уряду скласти проект нормального біржового статуту. Більшість товарно-сировинних бірж брало за зразок статути Петербурзької біржі, затверджені ще в 1831 і 1832 роках. Певне розуміння ролі і місця товарних бірж в економічній структурі країни так і не було вироблено аж до початку першої світової війни. І це було одним з основних показників як недостатності капіталізму в країні, незважаючи на вже з'явилися могутні монопольні структури, так і слабкості товарної біржі як необхідного інструменту формування ринкової економіки. Органи місцевого самоврядування дивилися на біржі дуже вузько. З їхньої точки зору, створення бірж повинне було лише сприятиме впорядкуванню та регулювання місцевої торгівлі, доставляючи купцям і промисловцям необхідні відомості. У підсумку всіх регламентацій біржі утвердилася наступна організаційна схема бірж в Росії. Керівні органи включали біржове товариство (члени і відвідувачі біржі), біржову адміністрацію, біржовий Маклеріат, третейські суди (чи арбітраж), котирувальні, експертні та інші комісії. Біржове товариство було вищим керівним органом даного інституту. Його робота будувалася на демократичних принципах, найважливіші питання вирішувалися лише колегіально. Право присутності на біржі визначалося особливим квитком і оплачувалося відповідним збором за загальним правилом. Придбання цих прав було пов'язане з володінням торговою фірмою, рекомендаціями певного числа членів біржі і наявністю вільних місць. Як правило, прийом нових членів проводився біржової адміністрацією.

Її головною фігурою був біржовий комітет. У його завдання входили: здійснення дисциплінарного нагляду за членами біржі та її відвідувачами, а також офіційними маклерами; визначення часу проведення біржових зборів, прийом нових членів і допуск відвідувачів; встановлення і зміна правил біржової торгівлі; керівництво біржовим персоналом та її канцелярією; керівництво виборами і загальними зборами біржового товариства; складання курсових бюлетенів, призначення офіційних маклерів; організація третейського суду; підготовка висновків за запитами уряду і збудження клопотань перед ним. На формування біржового комітету суттєво впливав організаційно-економічний статус біржі (корпоративний або державний).

Біржове законодавство, як правило, включало ряд положень, що стосуються маклерів. Під присягою вони брали на себе певні обов'язки: дотримання інтересів сторін без переваги якій-небудь однієї з них, обмеження своєї діяльності лише маклерство, присутність на біржі у визначені години і т. д. Порушення цих обов'язків тягло за собою дисциплінарну відповідальність.

Прагнення автономно регулювати внутрішні конфлікти реалізовувалося в інституті третейських судів. Спори, що виникали через угод, що укладаються на біржі, розглядалися біржовим третейським судом, за винятком випадків, коли їх розгляд загальним судом не розглядалося у спеціальній угоді. Третейські суди могли розглядати і інші розбіжності з операцій, які виходять за межі біржі, але лише за наявності взаємної згоди сторін спору. Склад і порядок виборів третейських судів встановлювали засновники біржі. Експертні комісії висловлювали компетентну думку з приводу якості товарів, що представляються на біржу

Кількість бірж, аукціонний принцип торгівлі, біржовий бартер, продаж одиничних або дрібносерійних партій товарів і послуг - основні риси, властиві тільки біржовій системі Росії. Вони пов'язані, перш за все, з незвичайною економічною ситуацією в країні, що склалася сьогодні.

Перш за все, виникнувши з державної власності, біржі самі перетворилися на каталізатор її перетворення в приватну.

Статутний капітал біржі складався з фінансових ресурсів колишніх державних структур, а також грошових коштів приватних юридичних осіб, вона вже не мала характер держвласності, а являла собою типову ринкову структуру, що діє на свій страх і ризик.

Слід зазначити, що розвиток біржової діяльності створює сприятливі умови для іноземних інвестицій, які збагатять ринок які користуються попитом товарами.

Розвиток біржової справи передбачає масовий приплив кваліфікованих кадрів, стимулює розвиток теорії біржової справи.

В даний час практично створена відповідна законодавча база, яка визначає порядок організації бірж, їх функціонування, використання капіталу. За допомогою Закону РФ "Про товарні біржі і біржової торгівлі" та Федерального Закону РФ "Про ринок цінних паперів" встановлено порядок державного регулювання діяльності товарних і фондових бірж, створені спеціальні органи державного контролю, до яких відносяться Комісія з товарних бірж і Федеральна комісія з ринку цінних паперів.

Підводячи підсумки, можна виділити наступні позиції біржового руху в країні:

• наростання економічної потужності великих спеціалізованих бірж;

• стандартизація і типізація правил біржової торгівлі, біржових контрактів і брокерської документації;

• зростання числа фондових і валютних бірж;

• наростання форвардних і ф'ючерсних угод;

• поступова відмова від бартерних угод і аукціонних принципів торгів;

• страхування біржових угод, перетворення біржових структур у некомерційні організації;

• формування єдиного біржового простору в країні;

• деталізація біржового законодавства.

Таким чином, біржовий інститут зачіпає багато основні сфери ринкової економіки, роблячи істотний вплив на розвиток законодавства у сфері підприємництва. Тому його становлення і розвиток може і повинна розглядатися в контексті проведених Російською Федерацією демократичних перетворень.

Список використаної літератури

1. Закон РФ від 20.02.1992 р. № 2383 - 1 "Про товарні біржі і біржової торгівлі"

2. Федеральний закон від 22.04.1996 р. № 39 - ФЗ "Про ринок цінних паперів"

3. Авіліні І. В. Біржа - правові основи організації та діяльності: Підручник для вузів. - М: Економіка і право, 2009. - 464 с.

4. Альохін Б. І. Ринок цінних паперів. Введення у фондові операції: Підручник. - М.: Прогрес, 2008. - 479 с.

5. Біржова діяльність: Підручник / за ред. А.Г. Грязнова. - М.: Фінанси і статистика, 2009. - 233 с.

6. Галанін В. А. Біржове справа: Підручник для вузів. - М.: Фінанси і статистика, 2008. - 345 с.

7. Дегтярьов О. І. Біржове справа: Підручник. - М.: ЮНИТИ, 2007. - 297 с.

8. Корельський В. Ф. Біржовий словник у 2 томах. - М.: Міжнародні відносини, 2008. - 650 с.

9. Салін В. М. Біржова статистика. - М.: ЮНИТИ, 2009. - 328 с.

10. Яковлєва А. А. Біржі в СРСР. - М.: Прогрес, 2007. - 225 с.