Смекни!
smekni.com

Транснаціональні корпорації та їх роль в сучасних міжнародних економічних відносинах (стр. 6 из 9)

Євродолар, швейцарський франк і німецька марка - це європейські валюти, але на рахунках банків, що знаходяться не США, Швейцарії, Німеччини, не на батьківщині цих валют. Ці гроші швидко переміщаються з однієї країни в іншу ще й у залежності від розміру процентної ставки і співвідношення курсів. Джерела цих грошей - платежі по експортних і імпортних постачаннях міжнародних підприємств - частіше усього філій і субпідрядників ТНК.

У 80-і роки для послаблення валютних ризиків були створені декілька механізмів. Наприклад, «своп» - обмін деякої суми грошового капіталу разом із відсотками в одній валюті на відповідну суму з відсотками в іншій валюті. Своп містить у собі чотири моменти:

1) взаємний обмін фінансовими засобами за узгодженим валютним курсом;

2) обмін процентними виплатами, накопиченими за півроку або рік на основі узгодженої суми капіталу і процентної ставки;

3) обернений обмін початкових сум після закінчення визначеного терміну по початкового валютного курсу;

4) відсутність зв'язку з визначеною статтею активу або пасиву (загальний обсяг зобов'язань підприємств не змінюється).

Не слід також забувати, що хоча курси валют регулюються на урядовому і міжурядовому рівнях, найбільшою мірою від валютних ризиків захищені підприємства ТНК.

Одне з головних напрямків діяльності ТНК - вивіз капіталу. Формами вивозу капіталу є прямі і портфельні інвестиції, а також позики і кредити. Найбільш значимими є прямі інвестиції. Їхній глобальний обсяг зріс за період 1982 - 1994 рр. у чотири рази; за цей же період частка глобальних прямих інвестицій подвоїлася, досягнувши 9% в світовому ВВП. У 1996 р. обсяг прямих іноземних інвестицій у світі оцінювався в 3,2 трлн. доларів. Протягом 1986-1995 рр. за темпами росту він обганяв валові вкладення в основний капітал більш, чим удвічі, що свідчить про інтернаціоналізацію національних систем, що збільшується, виробництва.

У 1996 році глобальний обсяг вивозу прямих іноземних інвестицій досяг рівня 350 млрд. доларів і збільшився в порівнянні з 1995 роком на 10%. У 1996 році надходження прямих іноземних інвестицій досяг рекордних розмірів у 54 країнах, а їхній вивіз - у 20 країнах. У 1995-1996 рр. частка країн, що розвиваються, у глобальному обсязі інвестицій, що надходять, рівнялася 34%.

Транснаціональні корпорації мобілізують капітал, використовуючи різноманітні джерела усередині країни і за межею: комерційні банки, місцеві і міжнародні ринки акцій, державні організації і свої власні корпоративні системи у формі внутрішнього прибутку на цілі реінвестування. З урахуванням усіх цих джерел фінансування інвестиції в іноземні філії - інвестиційний компонент міжнародного виробництва - оцінювалися в 1996 році в 1,4 трлн. доларів. З цієї суми лише 350 млрд. доларів, тобто її чверть, фінансувалася за рахунок прямих іноземних інвестицій. З цього випливає, що питома вага міжнародного виробництва також значно вище: в світовому обсязі валових вкладень в основний капітал на іноземні філії припадала приблизно одна п'ята частина. (Цей показник не дозволяє відбити додаткові інвестиції, контрольовані ТНК через різноманітні неакціонерні канали, наприклад, по лінії спілок корпорацій).

Причиною іноземного інвестування часто стає інтерес до природних ресурсів різноманітних країн із метою забезпечити гарантоване постачання своїх підприємств сировиною. Так, на базі іноземних інвестицій США одержують всі імпортовані країною фосфати, мідь, олово, 75% марганцевої і залізної руди; Японія - 40% бокситів, 50% нікелю, 60% мідної руди. При цьому постачання з іноземних підприємств ТНК здійснюються за трансфертними цінами, рівень котрих нижче світових.

При освоєнні іноземних джерел сировини на основі прямих інвестицій враховуються розбіжності в екологічних нормах і стандартах між країнами.

Капіталовкладення в іноземну економіку - активний спосіб стимулювання попиту на вітчизняну продукцію. Це досягається за рахунок того, що, по-перше, за кордоном створюються нові ринки; по-друге, частина експорту ТНК постійно йде на адресу їхніх іноземних філій, і ця гарантована частка складає понад 1/3 експорту Канади, Німеччини, Франції, Швеції, до 1/2 експорту США.

Нарешті, інвестиції, будучи розміщеними усередині національної території іноземних держав, дозволяють фірмі обминути тарифні і нетарифні бар'єри.[8]

Транснаціональні корпорації здійснюють свої капіталовкладення переважно для довгострокових цілей. Хоча вони часто швидко перекидають величезні фінансові ресурси з одного регіону земної кулі в іншу, що може дестабілізувати фінансові ринки в окремих регіонах, не можна забувати, що ТНК - це прямі інвестиції, вкладені в багаторічні проекти. Тому діяльність ТНК може бути оцінена як переважно сприятлива стабілізація світових ринків капіталу. Адже це великі компанії, яким потрібне стабільне господарське середовище, у тому числі фінансове.

2.5. Експансіоністична діяльність ТНК

БурхливийрістТНКприпадає наперіод 1960 - 70 років, колинаступилановафазаврозвиткумонополістичногокапіталізму.

ТНК відносять докатегорії міжнароднихмонополій, відомихужедекількадесятиліть і це не є щосьвипадкове і довільне. Проте, їхнядіяльність істотновідрізняєтьсявідмонополій, щовиникнулиуформі картелів, синдикатів, трестів і т.п. Вони, наприклад, неставлять за цільформальнийподілсфервпливу і ринків, недіютьтількивсфері обороту. Головнаувагаприділяєтьсявиробництву, орієнтації наіноземніфілії і збутові підрозділи.

ТНКявляютьсобоювизначенуформупроявубільшзагальної тенденції -прагненнякапіталудозовнішньоекономічної експансії, пов'язанийзособливостямисамогокапіталізмуостанньої чверті XX сторіччя.

Наранньомуетапі розвитку капіталізмупереважноюформоюекспансії булаторгівлятоварами (товарнийекспорт). Наприкінці XIX сторіччязамежаминаціональних економік починає здійснюватисяекспансіяуформі позичковогокапіталу, тобтоздійснюєтьсяекспорткапіталудляодержаннябільшвисокоговідсотказарубежем, ніж цеможливоусередині країни. Уіноземнійлітературі такийекспортназивається "портфельними інвестиціями". Наприклад, значнимекспортеромкапіталунапочатку XX сторіччябулаВеликобританія. У 1913 році понад 90 % іноземних інвестиційприпадалинапортфельні інвестиції. Експорткапіталувтакійформі недає експортеруправоконтролюнадіноземнимипромисловимипідприємствами.

Після Другої світової війнимасштабиекспортукапіталузанаціональні межі зростають, алевідбуваєтьсяцеуформі прямихіноземних інвестицій. Закордонневиробництво, щоранішеносилоепізодичнийхарактер, сталозначним.

ТНКякміжнароднамонополія - реальнийпоказниктого, щорівеньконцентрації капіталу і виробництвапереріс національні межі, щовонистализаймати пануючі позиції нетількивнаціональній, алейусвітовійекономіці.

Уцьомуплані ТНКможнарозглядатияколігополістичну, уякійвласність, управління, виробництво і продажздійснюютьсяврамкахюрисдикції кількохнаціональнихдержав. Головнаконторазнаходитьсяводнійкраїні, асубсидії утворюються в іншихкраїнах. Головноюціллюкорпорації є забезпеченнявиробництватоварівдлясвітовогоринкуз як найменшимивитратамидляодержаннямаксимального прибутку. Цяцільдосягаєтьсяабошляхомнайбільшефективнорозташованого, найбільшнаближеногодоспоживачарозподілувиробництваабопослуг, абошляхоммінімальногооподатковування, щодосягаєтьсязадопомогоюмісцевогоуряду. Всецереалізуєтьсяуформі прямихіноземних інвестицій.

Уцьомузв'язкувиникає питання, колисталаможлива і необхіднаподібнаформаекспансії капіталу, поширенаувигляді прямихіноземних інвестицій. Специфікадіяльності ТНКполягає встворенні і розширенні іноземних і дочірніхпідприємств і встановленні контролюнад їхньоюдіяльністю.

Задопомогоюіноземнихресурсівмонополії більшвільноформуютьсвою політику підчаскриз. Вони вдаютьсяцілкомспроможним заходам - неприпускатитихперерв, що їмневигідні і стимулюватиті зних, що їм необхідні. Удеяких випадках, коли кризавигіднаТНК - з'являєтьсяможливістьпозбутисявідконкурентів, щонемаютьопору, втіленувзакордонневиробництво.

ПорівнянобезболіснепереживаннякризТНК - є щеоднимнемаловажнимсвідченням їхньої живучості, аголовнегнучкості і могутності.

Орієнтаціянаіноземніфілії створює об'єктивнубазудлясамостійності і незалежності розвиткуТНКповідношеннюнетількидокраїни, щоприймає, аледоекономіккраїн -походження. Подібні розбіжностіміжТНК і національноюекономікоювідомі якфеномен "англійської хвороби". Так, найбільшеяскравим і практичнимприкладомможепослужитиситуаціявАнглії. Англія за багатьма показниками давновідстає від іншихпромисловорозвинутихкраїн. Вонапоступововтратила панівне положенняпромислової держави, лідераміжнародної торгівлі, найбільшогобанкіра.

Напочатку 1970-хроківамериканці сталибільшіноземнимвкладником, чимекспортеромготовихтоварів, зробленихусередині країни. АмериканськимТНКсталонабагатовигіднішевкладатикапітализарубежем, чим вироблятипродукціювсебевдома.

Існуютьрізноманітні інтепретації і поясненнярізкої активізації діяльності капіталу. Деякі іноземні вчені висуваютьспрощене, нанашпогляд, пояснення. Називаютьсядві основні причини. Перша - звичайнатеоріяторгівлі. Друга - одержаннябільшвисокихприбутківзарубежем. Так вонизвертаютьувагунаторгові бар'єри, обмінні курсивалют і більшсприятливийполітичнийклімат. Такожвідзначаєтьсязначимістьтехнологічнихзмін, скороченнятранспортнихвитрат і значнеполіпшеннязасобівзв'язку, підкреслюєтьсярольолігополістичного змагання.

У всіхкраїнахзагальновизнаним є фактширокихможливостейТНК і неухильногорозширення їхньої діяльності позанаціональнимимежами. Загально визнанатакож їхнярольуширокихвкладенняхкапіталувнаціональнуекономіку. Самаоцінкадіяльності ТНКдаєтьсядужепо-різному, починаючивідукрайпозитивною і закінчуючивкрайнегативною. ШирокообговорюєтьсятакожпроблемавпливуТНКназбільшеннядобробутумісцевогонаселення, причомудумкивисловлюютьсясамі різноманітні, відтого, щовонипіднімають, довизнання, щовонизнижуютьдобробут.