Смекни!
smekni.com

"Тайфун" в боях під Вязьмою i Брянським (стр. 2 из 2)

Вона зуміла відобразити три німецькі атаки, в ході яких 6-а танкова дивізія німців втратила 5 танків згорілими і 38 підбитими. У цьому бою чотири танки капітана Тарінова і три КВ-1 командира 1-го батальйону Корпенко з 128-ї бригади підбили і знищили 11 ворожих бойових машин. Воєнком 1-ї роти 1-го батальйону цієї ж бригади політрук Солдатов повів у контратаку два KB-1 і в ході 20-хвилинного бою вивів з ладу 5 німецьких танків і захопив два.

Незабаром німецька авіація завдала ударів по частинах групи Болдіна, на її лівому фланзі була висунута протитанкова артилерія і танки 6-ї танкової дивізії вермахту, незабаром посиленою підрозділами 5-го армійського корпусу. У результаті, незважаючи на героїзм наших танкістів, до вечора 3 жовтня німці вийшли до Дніпра і захопили мости.

Тільки на наступний день Болдін зміг ввести в бій інші сили опергрупи. В результаті боїв 4-5 жовтня вдалося трохи сповільнити темп наступу 4-ї танкової групи німців, але зупинити її просування наші частини не змогли. Про запеклості боїв свідчить той факт, що в тільки протягом 4 жовтня Пагорб-Жірковскій двічі переходило з рук в руки. У результаті цього командування 3-ї танкової групи не зважилося переправляти на лівий берег Дніпра основні сили, не відобразивши удар групи Болдіна. Правда, у своїх документах німці це визнають не завжди. Наприклад, у звіті про бойові дії 3-ї танкової групи говорилося:

«На південь від Холм (Пагорб-Жірковскій) розгорілося танкова битва з підійшли з півдня і півночі російськими танковими дивізіями, які зазнали відчутних втрат під ударами частин 6-ї танкової та 129-ї піхотної дивізій, а також від авіаційних нальотів 8-го авіакорпусу. Супротивник був тут розбитий в ході багаторазових боїв.

Проте цей наступ зірвалося через поганий постачання 3-ї танкової групи. У зв'язку з важкими дорожніми умовами 4 жовтня 3-я танкова група опинилася майже без пального, і наступ танкових дивізій захлинулося. Пропозиції 2-го повітряного флоту доставити їй пальне було відхилено, так як танкісти вважали, що можуть організувати підвезення власними силами.

Проте, коли їхні транспортні колони остаточно застрягли на непрохідних дорогах, увечері 4 жовтня командування танкової групи все ж таки було змушене звернутися за допомогою до авіації. Таким чином, було втрачено більше доби, і з'єднання 3-ї танкової групи отримали можливість продовжити наступ тільки в другій половині дня 5 жовтня ».

Проте командувач 3-ї танкової групою Г. Гот у своїх спогадах писав: «Прорив у напрямку Новосілки - Горб - Вязьма планувалося здійснити зосередженими силами 3-ї танкової групи, якій були перепідпорядковані сусідні 5 і 6-й армійські корпуси. Опір противника на ділянці прориву танків виявилося менш завзятим, ніж очікувалося. Танкові частини 56-го танкового корпусу швидко прорвалися через лісистий район вздовж річки Вопь, на півдорозі між Новосілки та Холмом. Запеклі бої розгорнулися на південний захід від Холма. Сюди з півдня підійшла танкова бригада російських, яка боролася не на життя, а на смерть. Ці бої затримали форсування Дніпра ».

Протягом 6 жовтня частини групи Болдіна продовжували бої в районі Пагорб-Жірковского, але потім були змушені відійти на південь. На кінець дня втрати матчастини в деяких бригадах - 128 і 144-я - досягли 70%, 127-а бригада потрапила в оточення, але потім зуміла вирватися з кільця.

У смузі Резервного фронту (на його стику з Брянським) німецький наступ почалося о 6.30 2 жовтня також після артилерійської підготовки. Тут головна ударна сила супротивника - 4-а танкова група - діяла на ділянці 23 км. У результаті переважної переваги в силах, до 17.00 головна смуга оборони Резервного фронту була прорвана.

Спроба командування фронту організувати контрудар по флангах вклинившись угруповання противника силами п'яти стрілецьких дивізій 32 і 24-ї армій, 144, 148-ї танкових бригад виявилася нездійсненною. Для висунення цих частин до місця прориву потрібен час, а його не було. У результаті, частини Резервного фронту з боями почали відходити, а німецькі танкові частини просувалися Спас-Деменська і Юхнова. До останнього німецькі танки вийшли 5 жовтня.

О 22.30 5 жовтня Ставка ВГК віддала директиву про відхід військ Західного і Резервних фронтів на Ржевсько-Вяземський оборонний рубіж. Проте було вже пізно - у другій половині дня 6 жовтня 1941 частини 3 та 4-ї танкових груп з'єдналися в районі Вязьми, замкнувши таким чином кільце оточення військ Західного і Резервного фронтів. У кільце потрапили 38 дивізій (у тому числі дві мотострілкових - 101 і 107-а) і всі дев'ять танкових бригад двох фронтів.


Література

1. Лопуховський Л. Вяземська катастрофа 41-го року. М., «Яуза», «Ексмо», 2006.

2. Розгром німецько-фашистських військ під Москвою. М., 1964.

3. Битва під Москвою. М., 1989.