Смекни!
smekni.com

Великі географічні відкриття (стр. 2 из 2)

Раніше інших на шлях колоніальних захоплень вступили Португалія і Іспанія. Вони ж зробили і першу спробу розмежувати сфери своїх інтересів. Щоб запобігти можливості зіткнень, обидві держави в 1494 р. уклали особливу угоду, за якою всі знову відкриті землі на захід від 30-го меридіана повинні були належати іспанцям, а на схід - португальцям. Однак розмежувальна риса пройшла тільки по Атлантичному океану, і пізніше це призвело до суперечностей, коли іспанці, підійшовши зі сходу, а португальці з заходу, зустрілися на Молуккських островах.

Загарбники - конкістадори завойовували величезні території, перетворюючи їх у колонії, привласнювали і безжально експлуатували їх багатство, звертаючи до християнства тубільців-язичників, стирали з лиця землі цілі цивілізації. До середини XVII ст. найбільшими заморськими територіями володіли Іспанія, Португалія, Голландія, Франція та Англія.


Висновки

До XV-XVII ст. Захід був відносно замкнутим регіоном, а на етапі розкладу феодалізму кордону західного світу розсунулися, пішов процес формування загальноєвропейського і світового ринку, розширився кругозір європейців.

Такі зрушення були викликані Великими географічними відкриттями, що охопили саме ці два з половиною століття. Великі географічні відкриття стали можливі завдяки організації європейцями експедицій через океани для відшукання нових шляхів до Індії - країну незліченних багатств. Колишні шляху в цю далеку казкову країну через Середземне море і передню Азію були перекриті арабськими, турецькими, монголо-татарськими завойовниками. А Європа в цей період відчувала істотний недолік у золоті та сріблі як засобі обігу.

Великі географічні відкриття мали дуже важливі економічні наслідки, хоча неоднакові для різних країн.

Перш за все просунулося вперед розвиток світових продуктивних сил; відома на той час територія збільшилася тільки за XVI ст. у шість разів, на ній все менше залишалося білих плям.

Торгові шляхи з Північного, Балтійського та Середземного морів перемістилися в Атлантичний, Індійський та Тихий океани. Завдяки цьому торгові шляхи зв'язали між собою континенти. Мореплавання дозволило встановити стабільні економічні зв'язки між окремими частинами світу і зумовило формування світової торгівлі.

Великі географічні відкриття сприяли розкладанню феодалізму і розвитку капіталістичних відносин, закладання основ світового ринку.

Однак є й негативні наслідки, що виразилося в освіті колоніальної системи зароджується капіталізму.


Список літератури

1. Всесвітня історія: Підручник для вузів / За ред. Г. Б. Поляка, О. М. Маркової. - М. : ЮНИТИ, 2000. - 496 с.

2. Всесвітня історія: Підручник для вузів / За ред. Г. Б. Поляка, О. М. Маркової. - М. : ЮНИТИ - ДАНА, 2000. - 742 с.

3. Велика історична енциклопедія. / Новіков С. В. та ін - М. : філол. про-во «Слово»: ОЛМА - ПРЕС Освіта, 2004. - 943 с. : Іл.

4. Нариси з історії географічних відкриттів. / За ред. Магідовіч І. П. - М. : 1967 - 345 с.