Смекни!
smekni.com

Героїчна оборона Севастополя (стр. 2 из 4)

7 листопада – п'ять героєв-черноморцев: Ю. Паршин В. Цибулько И. Красносельський Д. Одінцов на чолі з політруком Н.Д. Фільченков – ціною власного життя зупинили танки ворога в районі Дуванкоя.

У своїх мемуарах Манштейн визнавав:

"Благодаря энергичным мерам советского командования противник сумел остановить продвижение 54-го армейского корпуса на подступах к крепости. В связи с наличием коммуникаций противник счел себя даже достаточно сильным для того, чтобы при поддержке огня флота начать наступление с побережья севернее Севастополя против правого фланга 54 ак. В этих условиях командование армии должно было отказаться от своего плана взять Севастополь внезапным ударом с ходу". Вранці 11 листопада після потужної артилерійської підготовки гітлерівці перейшли в наступ на всьому фронті південного сектора і південніше. "У перебігу всього дня наші частини стійко відбивали люті атаки ворога. На балаклавськом напрямі особливу завзятість проявила 40-а кавалерійська дивізія, якою командував герой громадянської війни полковник Філіпп Федорович Кудюров. Та все ж ворогу вдалося оточити частину сил цієї дивізії. До вечора він захопив село Варкутку. А на ділянці другого сектора всі ворожі атаки були успішно відбиті.


3. Другий штурм Севастополя

Грудень 1941 року в Криму видався дуже холодний, не лише в горах, але і в долинах лежав глибокий сніг. У захисників міста-фортеці був піднесений настрій, раділи, що на початку грудня війська Південного фронту завдали серйозної поразки ворожому угрупуванню в районі Ростова і звільнили це місто. 9 грудня війська 4-ої окремої армії звільнили Тіхвін. А увечері 12 грудня Радінформбюро передало повідомлення про провал німецького наступу на Москву і про перехід радянських військ в контрнаступ.

Гітлерівське командування стало потребувати крупних резервів. Одному з готових стратегічних угрупувань, яке могло бути використана на Південному напрямі, була 11-а німецька армія і авіація, що діяла з нею. Але ці сили зв'язував Севастополь. Тому Гітлер вимагав узяти місто не пізніше за 22 грудень, щоб звільнити резерви і перекинути їх з Криму для групи армій "Південь", і для цього направляв Манштейну додаткові війська.

Радянське командування, у свою чергу, прагнуло всіма силами утримати Севастополь, скути тут цілу німецьку армію, нанести їй максимальну шкоду і не дозволити перекинути війська на інші фронти. Тим паче, що Верховне Головнокомандування планувало нові наступальні операції, зокрема Керченсько- Феодосійску десантну операцію , головною метою якої був розгром німців на Керченському півострові і в Криму, зняття облоги з Севастополя, відвернення ворожих сил з Півдня України і співучасть цим подальшому наступу військ Південного фронта.

Керченсько-Феодосійська десантна операція.

(26 грудня 1941 по 20 травня 1942.)

План:

7 грудня Ставка Верховного головнокомандувача поставила перед командуванням Закавказького фронту (командувач - Д. Т. Козлов, начальник штабу - П. І. Толбухін) завдання у двотижневий термін підготувати і провести десантну операцію для оволодіння Керченським півостровом. План операції, складений Толбухіна, полягав у тому, щоб одночасної висадкою 51-й і 44-ї армій в район Керчі та у Феодосійський порт оточити і знищити керченські угруповання ворога. Надалі передбачалося розвинути наступ у глиб півострова, деблокувати Севастополь і повністю звільнити Крим. Головний удар, в районі Феодосії, повинна була наносити знята з іранського кордону 44-а армія (ген.-м. А. Н. Первушин), а допоміжний, в районі Керчі, - 51-а армія (ген.-л. В . Н. Львів). Висадку військ планувалося провести на широкому фронті (до 250 км) одночасно в декількох пунктах, щоб позбавити ворга можливості маневрувати резервами і скувати його на всіх найважливіших напрямках.

У результаті висадки десанту положення німецьких військ у Криму стало загрозливим. Командуючий 11-ю армією Е. фон Манштейн писав, якби вирог використував привілеї становища, що склалося і швидко став би переслідувати 46-у [піхотну дивізію] від Керчі, а також вдарив слідом рішуче відходившим від Феодосії румунам, то створилося б становище, безнадійне не тільки для цієї знову виникшої ділянки ... Вирішувалася б доля всієї 11-ї армії.

Однак наступальна 51-а армія просувалася від Керчі вперед недостатньо швидко, а 44-а армія від Феодосії основними силами рушили не на захід, а на схід, назустріч 51-ї армії. Це дозволило ворогу створити заслін на рубежі відроги Яйли - узбережжя Сиваша на захід від Ак-мона. Оборону кордону тримала 46-а дивізія вермахту, підсилена додатковим піхотним полком, і румунськими гірськими частинами. Для зміцнення боєздатності румунських частин до їх складу були включені офіцери, унтер-офіцери і солдати тилових частин німецької армії, в тому числі і зі штабу армії.

Втрати

Під час висадки десанту втрати радянських військ склали більше 40 тис. чоловік, з них близько 32 тис. убитими, замерзлими і зниклими без вісті, 35 танків, 133 знарядь і мінометів.

Манштейн добре підготував штурм Севастополя і, мабуть, був впевнений в його успіху. Напередодні нового наступу він видав наказ-відозву до солдатів, в якому писав:

"Солдаты 11-й армии! Время ожидания прошло! Для того чтобы обеспечить успех последнего большого наступления в этом году, было необходимо предпринять все нужные приготовления. Это основательно проделано. Я знаю, что могу положиться на мою пехоту, саперов и артиллеристов. Я также знаю, что все другие рода оружия, как и всегда, сделают все от них зависящее, чтобы проложить дорогу пехоте. Наша артиллерия стала сильней и лучше. Наша авиация опять на месте. Вы в первой же атаке разобьете врага и продвинетесь глубоко вперед. Непоколебимая уверенность должна сопровождать нас в последнем сражении этого года. Севастополь падет!"

Але радянські війська за будь-яку ціну намагалися втримати Севастополь. У СОР знаходилося п'ять стрілецьких дивізій і дві кавалерійські (спішені) дивізії, дві бригади морської піхоти і два окремі стрілецькі полки. Але наші дивізії були нечисленні. Ми поступалися ворогові в живій силі в 1,7 рази, артилерії і мінометів - в 3 рази, в авіації - в 2-3 рази. Абсолютна перевагу мав противник в танках. До того ж у нас постійно не вистачало боєприпасів ". Рано вранці 17 грудня противник почав потужну вогневу підготовку на всьому фронті оборони Севастополя, розраховуючи цим замаскувати напрям головного удару. Через двадцять п'ять хвилин після початку артилерійської підготовки п'ять німецьких піхотних дивізій і одна румунська бригада з танками перейшли в наступ. На фронті другого сектора наступали 50-а піхотна дивізія німців з танками і 1-а гірськострілецька бригада румунів. "У цей час на північній ділянці противник зайняв передові позиції на всій ділянці 8-ї бригади морської піхоти і продовжував досить швидко просуватися. Туди зосередили весь вогонь армійської і берегової артилерії. Проте німці повністю оволоділи позиціями 8-ї бригади і 287-го стрілецького полку 25-ї Чапаєвської і оточити 241-й стрілецький полк 95-ї стрілецької дивізії. Оборона стала втрачати свою стійкість. Командуючий армією генерал Петров вирішив на наступний день нанести контрудар силами третього і четвертого секторів, щоб розгромити противника, втрутився в оборону другого сектора, і відновити становище. Як тільки ці частини з ранку 18 грудня перейшли в наступ, гітлерівці зосередили по них найсильніший артилерійсько-мінометний вогонь. Війська зазнали втрат, і їх просування було зупинено. А потім супротивник сам перейшов у наступ, висунувши вперед танки. Виняткову хоробрість проявив особовий склад 40-ї кавдивізії при відображенні танкової атаки німців, ні один не відступив, бійці сміливо боролися з прорвалися танками, знищували їх і зупинили наступ піхоти. Геройською смертю загинули командир 151-го кавалерійського полку майор Н.А. Повсякденна і командир цієї дивізії полковник Ф.Ф. Кудюров, особисто керував відбиттям танкової атаки в районі свого спостережного пункту. Комдив замінив вбитого навідника протитанкової гармати, підбив два ворожі машини, але снаряд прямим попаданням убив його. Ветеран громадянської війни, хоробрий командир Федір Федорович Кудюров похований на Малаховому кургані.

Втрати наших військ на цій ділянці фронту за два дні виявилися значними, особливо в 8-ій бригаді морської піхоти і в 40-й кавдивізії, що відбила танкову атаку ворога. А 388-та стрілецька дивізія, тільки що прибула з Закавказзя, потрапивши під удари авіації та артилерії ворога, відійшла до полустанку Мекензієві Гори ". У цих умовах командуючий армією І.Є. Петров зажадав від комендантів третього і четвертого секторів закріпитися на лінії Камишли, Ефендікой і затримати наступ ворога. На ділянці другого сектору два батальйону 7-ї бригади Є.І. Жидилова і 2-й полк морської піхоти М.М. Тарана, з яким взаємодіяли на флангах 514-й і 31-й полки, раптово перейшли в атаку і після запеклих боїв відновили становище. Проте наступного дня гітлерівці знову перейшли в наступ. Запеклі бої тривали дві доби, позиції кілька разів переходили з рук в руки. У ніч на 20 грудня командувач СОР доносив до Ставки І.В. Сталіну і Наркомові ВМФ Н.Г. Кузнєцову, що після трьох днів запеклих атак противника становище наших військ стало дуже важким. Наші війська несучи серйозні втрати наполегливо відстоюють оборонні рубежі, але снарядів деяких калібрів немає, а для інших боєзапас під кінець. Резерви вичерпані. Вже 21 грудня з Новоросійська почалася перекидання морем 79-й курсантської бригади, в Поті на морські судна почали вантажити 345-ту стрілецьку дивізію, боєприпаси і пальне. 21 грудня бої тривали з неослабним напругою. Прагнучи, у що б то не стало прорвати нашу оборону, Манштейн перекинув під Севастополь і 170-ю піхотної дивізії. На другий сектор оборони вже наступала угруповання противника у складі 50-й, 170-ї піхотних дивізій і по одному полку 72-й і 24-ї дивізій, піхотна бригада румунів та танкова група. З світанку 22 грудня шість німецьких піхотних дивізій і три стрілецькі бригади румунів з танками, підтримувані потужним вогнем артилерії і сильною авіацією, відновили наступ на обох напрямках. У районах висоти з Італійським кладовищем і на північ від селища Верхній Чоргунь противнику вдалося втрутитися в стик між 7-й бригадою і 2-м полком морської піхоти. 23 грудня ворог продовжував наступати на ялтинському напрямку. Всі полки другого сектора вели запеклі бої. На ялтинському напрямку 24-25 грудня бої стали слабшати. Пізно ввечері 25 грудня ми завдали сильного і дуже вдалий удар по району скупчення піхоти супротивника. Отже, натиск значних сил ворога, який тривав десять діб на фронті другого сектора, згасав. Найбільше німці страждали від вогню нашого артилерійського і мінометного вогню. Ось витяг з щоденника німецького єфрейтора, убитого в другому секторі: