Смекни!
smekni.com

Імператор Олександр Другий та його реформи (стр. 3 из 3)

Таким чином, не дивлячись на те, що реформа графа Товстого мала в основі правильну ідею про значення класицизму, вона не увійшла до вдач нашого суспільства.

Одночасно з реформою чоловічої середньої школи, реформувалася і жіноча. До правління Олександра II існували тільки інститути і приватні пансіони, в яких навчалися в основному дворянки. З кінця 50-х з'являються жіночі гімназії для всіх станів. Паралельно стали відкриватися жіночі єпархіальні училища.

Через деякий час успішно дозволилося питання про вищу жіночу освіту. Також були зроблені великі успіхи в плані початкової або народної освіти.

Але, не дивлячись на зусилля, народна письменність в епоху реформ стояла ще на низькому рівні.


ВИСНОВОК

Наслідки реформ Олександра II.

Отже, ми розглянули основні перетворення і реформи, проведені Олександром II. Основна реформа його царювання звільнення селян - в корені змінила порядок, що існував до цього, і спричинила за собою всю решту реформ.

З відміною кріпацтва "воскреснула" торговельно-промислова діяльність, в міста хлинув потік робочих рук, відкрилися нові сфери для підприємництва. Між містами і повітами відновилися минулі зв'язки і створилися нові.

Падіння кріпосної залежності, вирівнювання всіх перед судом, створення нових ліберальних форм суспільного життя привели до свободи особи. А відчуття цієї свободи збудило бажання розвинути її. Створювалися мрії про встановлення нових форм сімейного і суспільного життя.

Мені хотілося б закінчити словами А.А. Кизеветтера про правління Олександра II: "Якщо мистецтво правити полягає в умінні, вірно, визначати наспілі потреби епохи, відкривати вільний вихід що таїться в суспільстві життєздатним і плідним прагненням, з висоти неупередженості утихомирити взаємно ворожі партії силою розумних угод, - то не можна не визнати, що імператор Олександр Николаєвіч, вірно, зрозумів єство свого покликання в достопам'ятні 1855-1861 роки свого царювання. "